09.08.2023
Sažetak recepta Dominos pizze:
Priprema i dizanje tijesta: 6 sati i 45 minuta + preko noći
Vrijeme kuhanja: 30-45 minuta (ovisno o načinu kuhanja)
Recept za 3 pizze promjera 10-12 inča (25 cm do 31 cm)
SASTOJCI:
Dominos Pizza tijesto:
- 3 3/4 šalice (570g) brašna Tipo "OO"
- 1/4 žličice (1g) dijastatičkog slada u prahu (opcionalno)
- 1 1/2 žlice (19g) šećera
- 2 žličice (5g) fine morske soli
- 1 1/2 šalice (354ml) vode na 35°C
- 2 1/4 žličice (8g) instant kvasca
- sprej za kuhanje
- brašno za radnu površinu
- 1/4 šalice (44g) fine sjemenke pšenice za posipanje
Dominos Pizza umak za Pizzu:
- 2 žlice (22g) ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, tanko narezana
- 3/4 žličice (3g) sušenih ljutih papričica
- 28 oz (800g) konzerva sjeckanih rajčica San Marzano
- Prstohvat kristalnog šećera
- Sol i papar po ukusu
- 1 žličica (1g) sušenog timijana
- 1 žličica (0.5g) sušenog origana
- 2-3 oz (56g) tanko narezanog sušenog salama (opcionalno)
- 2 žlice (28g) neslanog maslaca
Premaz od maslaca s češnjakom:
- 1/4 šalice (56g) slanog maslaca
- 1/2 žličice (2g) češnjaka u prahu
- 1/4 žličice (1g) luka u prahu
- 1/4 žličice (1g) mononatrijevog glutamata (opcionalno)
- 3 češnja češnjaka, naribana
- Prstohvat krupne soli
Punjenje za Dominos Pizzu:
- 2 šalice (240g) narezane niskovlažne mozzarelle
- 2 šalice (210g) narezane Monterey jack sireve
- 1/2 šalice (35g) fino naribanog Parmigiano Reggiana
- 1/2 funte (227g) salame narezane na kolutiće debljine 1/4 inča
- 2 žlice (22g) ekstra djevičanskog maslinovog ulja za premazivanje rubova tijesta prije pečenja
- 1 ananas narezan na komadiće debljine 1/2 inča (opcionalno)
INSTRUKCIJE za izradu Dominos Pizze:
Priprema tijesta:
- Pomiješajte brašno, slad, šećer i sol u velikoj zdjeli.
- U drugoj posudi razmutite toploj vodi i kvasac dok se ne otopi.
- Dodajte smjesu kvasca suhim sastojcima i mijesite rukom dok ne dobijete glatko tijesto.
- Oblikujte u kuglu, stavite u nauljenu zdjelu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže preko noći u hladnjaku.
Priprema umaka za pizzu:
- Zagrijte maslinovo ulje u srednjoj tavi.
- Dodajte češnjak i pržite 1 minutu.
- Dodajte ljute papričice i pržite još 30 sekundi.
- Dodajte rajčice, šećer, sol, papar, timijan i origano.
- Kuhajte na laganoj vatri 8 minuta dok se umak ne zgusne.
- Dodajte maslac i promiješajte dok se ne otopi.
- Stavite sa strane.
Priprema premaza od maslaca s češnjakom:
- Na laganoj vatri otopite maslac, dodajte češnjak u prahu, luk u prahu i mononatrijev glutamat.
- Skinite s vatre i umiješajte naribani češnjak i sol.
- Stavite sa strane.
- Priprema nadjeva: Pomiješajte narezane sireve.
- Stavite sa strane.
Sastavljanje i pečenje pizze:
- Razvaljajte tijesto u krug debljine oko 10-12 inča (25 cm do 31 cm)
- Nanesite umak na tijesto, dodajte nadjev i maslinovo ulje.
- Pecite u pećnici na najvišoj temperaturi ili u pećnici s pizzom kamena.
Priprema i pečenje Dominos pizze
Opcija 1: Zagrijte pećnicu za pizzu na 371-399℃.
Opcija 2: Stavite kamen za pizzu u pećnicu i prethodno ga zagrijte na najvišu temperaturu jedan sat prije pečenja pizze.
- Uzmite komad tijesta i stavite ga na blago pobrašnjenu radnu površinu. Prstima počnite pritiskati tanji sloj u sredini i radite prema vani kako biste stvorili deblji rub korice.
- Uzmite tijesto, stavite ga preko zatvorenih šaka i rotirajte ga, nježno ga rastežući u krug od 10-12 inča, bez kidanja tijesta.
- Stavite nekoliko žlica umaka na sredinu tijesta.
- Raširite ga prema rubovima praveći male krugove dnom žlice dok ne bude ravnomjerno raspoređen.
- Obilno pospite smjesu sira odozgo i premažite rubove maslinovim uljem.
- Dodajte pepperoni.
- Ako pečete u pećnici za pizzu, kliznite pizzu unutra i pecite 25 - 30 sekundi, ili dok se ne napuše i ne postane zlatno smeđa s jedne strane.
- Rotirajte pizzu za 180° i pecite još 25 - 30 sekundi ili dok ne postane zlatno smeđa sa svih strana, počinje se karamelizirati na korici, sir se rastopi i pepperoni procvjeta.
- Ako pečete u običnoj pećnici, stavite je na kamen za pizzu i pecite 6-8 minuta ili dok se tijesto ne napuše, rubovi i dno ne postanu zlatno smeđi, sir se rastopi i pepperoni procvjeta.
- Izvadite pizzu i odmah premažite koru maslacem s češnjakom.
- Po želji dodajte komadiće ananasa.
Narežite i uživajte!
Pečenje Dominos Pizze u tavi
- Dodajte maslinovo ulje u tavu od lijevanog željeza promjera 10 inča, pazite da premažete stranice i dno uljem.
- Uzmite komad tijesta i oblikujte ga u lagani kuglu.
- Stavite ga u sredinu namazane tave.
- Pritisnite i rastegnite tijesto što bliže rubovima, izbjegavajući kidanje.
- Omotajte ga plastičnom folijom i pustite da odmara 10 minuta.
- Ponovite rastezanje tijesta dok ne dosegnu rubovi.
- Na kraju prekrijte tijesto namazanom plastičnom folijom i ostavite da se diže 2-3 sata na sobnoj temperaturi.
- Zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu od oko 500℉ / 260℃.
- Nježno pritisnite sredinu tijesta, dodajte malo umaka i sira, ostavljajući barem ½-inčni rub za koru.
- Pokapajte maslinovim uljem, pospite paprom i pecite 15-20 minuta ili dok se sir ne rastopi, korica ne postane duboko zlatno smeđa i hrskava na rubovima i dnu.
- Izvadite iz pećnice i premažite koru maslacem s češnjakom.
- Po želji ukrasite tanko narezanim vlascem, svježe naribanim Parmigiano Reggianom i pokapajte pikantnim medom.
Narežite na komade i poslužite odmah.
Podijeli s prijateljima
Facebook
Whatsapp
Viber
Pošalji prijatelju na email
Uspješno ste ostavili komentar.
Dodaj novi komentar
Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar.
Povezani proizvodi
4,90 €
5,90 €
13,50 €
Čaše za gin, vino i vodu
9,90 €
5,20 €