
Zanimljivosti o ajvaru
Ajvar je prožet tradicijom i svaka obitelj i regija ima svoje jedinstvene recepte za ajvar. Mi smo pronašli bakin ajvar recept u staroj kuharici naše bake i jedva smo se načekali da ga isprobamo!
Ajvar se raširio po Balkanu nakon Drugog svjetskog rata dok je područje bilo spojeno kao Jugoslavija. Za razliku od ćevapa, koji dolaze u mnogim varijantama ovisno o lokaciji, ajvar ima manje razlika od recepta do recepta.
Ajvar se priprema u jesen koristeći obilan urod crvene paprike koja se pougljeni na vatri, oguli i pomiješa s pečenim patlidžanom, češnjakom, uljem i octom. Može konzervirati i jesti tijekom ostatka godine.
Riječ "ajvar" potječe od turske riječi "havyar", što znači "ikra" (kavijar).
Prema nekim objašnjenjima, taj naziv potječe iz vremena kada su paprike i ulje bili skupi te luksuzni sastojci krajem 19. stoljeća. Gostionice su na svojim jelovnicima promovirale ovu narančastu smjesu kao "kavijar od crvene paprike". No, danas su povrće znatno jeftinije, pa je ajvar vrlo pristupačan.
Ajvar se obično se poslužuje uz meso s roštilja, ali može se uživati i samostalno ili kao namaz.
Bima kuharica vam otkriva tajni recept: Bakin ajvar recept
Bakin ajvar recept sastojci:
-
2 kilograma crvene paprike (oko 5 srednjih paprika)
-
1 srednji patlidžan
- 5 žličica svježe nasjeckanog češnjaka (oko 5 srednjih češnjeva)
- 1/4 šalice suncokretovog ili maslinovog ulja
- 1 žlica bijelog octa
- 1 žličica soli - plus još po ukusu
- Svježe mljeveni crni papar po ukusu
Što mi sve treba za pripremu ajvara?
Krenimo kuhati bakin ajvar:

Dok se paprike hlade probušite koru patlidžana vilicom po cijeloj površini. Stavite patlidžan na hladnu stranu roštilja.
Pokrijte i kuhajte dok kora ne potamni i ne nabora se a patlidžan ne postane ravnomjerno mekan kada ga pritisnete hvataljkama, oko 30 minuta, okrećući na pola vremena za ravnomjerno pečenje.
Uklonite patlidžan s roštilja i ostavite ga da odstoji dok se dovoljno ne ohladi, oko 10 minuta.
Odrežite vrh patlidžana i razrežite ga po dužini.
Žlicom izdubite meso patlidžana - odbaciti kožu.
Pečenu crvenu papriku, patlidžan i češnjak stavite u procesor hrane opremljen čeličnom oštricom. Izmeljite na grubo ili po želji.
Dodajte ulje, ocat i sol te miješajte dok se ne sjedine i dok se paprike ne nasjeckaju - dok smjesa ne postane kompaktna - po želji.
Premjestite umak u posudu za kuhanje i dopustite mu da nježno krčka na srednje umjerenoj vatri.
Nakon toga, prilagodite vatru na umjereno nisku razinu i pustite da se kuha 30 minuta, povremeno promiješajući kako bi se okusi sjedinili.
(Za optimalno kuhanje, vrijeme od 30 minuta na ovu manju količinu je dovoljno, no preporučuje se produžiti kuhanje do 1 sat .) Obratite pozornost na teksturu ajvara tokom kuhanja te neprestano miješajte kako bi se postigla savršena konzistencija.
Maknite s vatre i začinite solju i paprom po ukusu.
Pustite da se ohladi na sobnu temperaturu a zatim upotrijebite odmah ili prebacite u staklenke za zimnice.
Punjenje (Sterilizacija i pasterizacija)
Staklenke i poklopce prije upotrebe potrebno je sterilizirati jer će se inače vaš ajvar vrlo brzo pokvariti. Prvo ih operite kako biste bili sigurni da su čisti, a zatim ih stavite u pećnicu na 100°C na 30 minuta. Kada ste spremni za punjenje staklenki koristite rukavice.
Nakon što se staklenke napune ajvar je potrebno pasterizirati kako bakterije ne bi ušle i pokvarile vaš trud. Otvorene staklenke stavite u pećnicu zagrijanu na 100°C oko 20 minuta dok se na ajvaru ne stvori korica. Preventivno tada možete uliti malo ulja koje će služiti kao barijera između bakterija i ajvara.
Nakon što ste završili s pasterizacijom dobro zatvorite staklenke i vratite ih u ugašenu ali još uvijek toplu pećnicu ili ih posložite u kutiju ili lonac i prekrijte slojevima kuhinjskih krpa i ručnika. Ostavite ajvar da se hladi do 48 sati a zatim do upotrebe čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Ako se čuva na tamnom i hladnom mjestu staklenka ajvara može stajati i do dvije godine. Otvorenu staklenku ajvara treba držati u hladnjaku.
Bima kuharica odgovara na najčešća pitanja o ajvaru:
Kako napraviti ajvar u stanu?
Kako peći papriku za ajvar?
Papriku za ajvar možete peći na različite načine. Tradicionalno se peče na otvorenoj vatri kako bi ajvar dobio fini dimljeni okus. Ako nemate mogućnosti peći na roštilju, svakako možete paprike ispeći na plinskom štednjaku ili u pećnici s vrećicom za pećenje.
Koliko se kuha ajvar?
Kuhanje ajvara puno zavisi o receptu koji slijedite i količini sastojaka koje koristite. Poneki ajvar se kuha 50 min dok se neki kuhaju i do 5 h - naravno uz konstantno miješanje. Obavezno pratite gustoću ajvara, mora biti kremasta.
Koliko ulja ide u ajvar?
Ulje u ajvar dolijevate kod kuhanja postepeno. Ovisno o željenoj teksturi. Npr. na 7kg paprika preporučamo 8dcl ulja.
Koliko kalorija ima ajvar?
Zavisno od recepta koji se koristi broj kalorija u ajvaru može da varira od 80 do 120. Prema aplikaciji health fitnes app, 10g ajvara ima 20 kalorija
- 1 gram(s)
- Calories: 1
- Carbs: 0.1g
- Fat: 0g
- Protein: 0g
Kako ispeći patlidžane za ajvar?
Patliđani se peku na isti način kao i paprike. Patliđane prije pečenja probušite vilicom.
Kako najbolje očuvati ajvar?
Ajvar se čuva na hladnom i tamnom mjestu. Staklenke obavezno moraju biti dobro zatvorene kako ne bi ušle bakterije iz zraka.
Kako prepoznati kvalitetnu papriku za ajvar?
Paprika koja se koristi za izradu najboljeg ajvara mora biti sasvim zrela i neoštećena, te mesnata i suha. Birajte plosnate paprike koje se lako peku samo s dvije strane, a samim time i lako ljušte.
Najbolje paprike za ajvar su:
-
Paprika Amfora
-
Kurtovska kapija
- Paprika Crveni rog/ Šilja
Je li ajvar srpski ili makedonski?
Ajvar je jedno od najukusnijih jela i najvećih tajni balkanske kuhinje, a potječe iz Republike Sjeverne Makedonije. Ime ajvar vjerojatno potječe od turske riječi "havyar", što znači slani ikra od ribe, i dijeli etimologiju s kavijarom.
Od čega se pravi ajvar?
Ajvar se obično priprema u jesen, koristeći obilnu berbu crvenih paprika, koje se peku na vatri, ogule i kombiniraju s pečenim patlidžanom, češnjakom, uljem i octom, kako bi se napravio umak koji se može konzervirati i jesti tijekom cijele godine.
Iz koje zemlje potječe ajvar?
Ajvar se proizvodi u većini balkanskih zemalja, uključujući Bosnu, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Sloveniju i Srbiju. Pravo podrijetlo prvog ajvara se ne zna. Svaka zemlja ima svoju varijaciju ajvara.
Tko jede ajvar?
Ako biste pitali bilo kojeg stanovnika Balkana što je jedna stvar koju mogu jesti uz svako jelo, vjerojatno bi rekli ajvar. I nije čudo - ajvar je vrlo popularan na Balkanu, i ljudi se kunu u njega.
Koja zemlja ima najbolji ajvar?
Najbolji ajvar je domaći ajvar ;) Svaka zermlja ima neku svoju varijaciju ajvara kojeg je potrebno kušati. "Makedonski ajvar ima izvrsnu reputaciju jer su makedonske paprike poznate po tome što su veće i slađe. Ako posjetite tržnice u Beogradu i Zagrebu, pisat će "makedonske" paprike kako bi pokazali da su visoke kvalitete."
Što je balkanski povrtni namaz?
Ajvar je začin koji potječe iz – i još uvijek je popularan u – balkanskoj regiji. Postoji nekoliko varijacija, ali najčešća verzija je crvene boje zbog prisutnosti crvenih paprika i patlidžana. To je svestrani namaz za kruh i umak za povrće i meso!
Što je veganski kavijar Balkana?
Kavijar Balkana je Ajvar. Namaz od pečenih paprika i patlidžana, koji se također naziva povrtni kavijar.
Tko je izumio ajvar?
Nije poznato. Svaka država ima svoju varijaciju ajvara pa tako je nemoguće pronaći pravo podrijetlo odnosno originalni recept.
Jede li se ajvar toplo ili hladno?
Možete ga jesti hladnog ili toplog, kao prilog uz pečeno meso ili samo na kruhu ili kao sastojak u marinadama. čak i ako ne znate ništa o balkanskoj kuhinji, vjerojatno ste čuli ili čuli da netko spominje ajvar.
Uživajte u Balkansom kavijaru, Dobar tek!