Sigurno se pitate što bi moglo biti bolje od ukusnog kolača?
Pa, naravno, jednostavan kolač! Jer, tko ima vremena provoditi pola dana u kuhinji?
Svi znamo da je vrijeme dragocjeno, posebno kad se radi o pripremi slastica. Zato smo odlučili podijeliti neke od najboljih recepata za jednostavne kolače. Svi ovi kolači su laki za pripremu i savršeni za svaku priliku.
Zašto se mučiti s kompliciranim receptima kad možete napraviti ukusan kolač u samo nekoliko koraka?
Zaboravite na nepotrebne stresove i dovedite svoj život u ravnotežu s jednostavnim kolačima. Vaša obitelj i prijatelji će vas obožavati zbog ukusnih slastica koje ćete im pripremiti u samo nekoliko koraka.
Dakle, što čekate?
Jer kao što kažu, jednostavno je najbolje!
Pronađite jednostavan recept za kolač. Sastavili smo popis naših najboljih jednostavnih recepata za kolače koje je lako napravit. Od tradicionalnog biskvita do jednostavnih ideja imamo i neke fantastične ideje za odabir kako napraviti tortu od nule. Samo zato što nikada prije niste pekli ne znači da ne možete napraviti neke ukusne slatke poslastice iz svoje pećnice.
Bilo da tražite jednostavan recept za desert za zabavu, izradu rođendanske torte ili tražite jednostavne ideje za svoju obitelj, čitajte dalje kako biste pronašli naše jednostavne recepte bilo da ste početnik ili profesionalac.
Brzi i jednostavni kolači:
- Bakina Victorianska spužvasta torta
- Ljepljivi toffee banoffee kolač
- Bezglutenska torta od čokolade, lješnjaka i kruške
- Kolač od borovnica, badema i limuna
- Čokoladna-Earl Grey torta
Bakina Victorianska spužvasta torta
Uz čaj - svaki zalogaj donosi okus nostalgije.
Sastojci
- 200 g neslanog maslaca, omekšalog
- 200g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 srednja jaja
- 200 g samodizajuće brašno
- oko 6 žlica džema od malina
- 250 ml vrhnja za šlag
- šećer u prahu
KORAK 1 - Zagrijte pećnicu na 190C/170C ventilator/plin. Namastite i pobrašnite dva okrugla kalupa.
KORAK 2 - Stavite 200 g omekšalog neslanog maslaca, 200 g šećera i 1 žličicu ekstrakta vanilije u zdjelu i dobro umutite do kremaste konzistencije.
KORAK 3 - Polako umutite 4 srednja jaja, jedno po jedno, zatim umiješajte 200 g samodizajuće brašno i dobro promiješajte.
KORAK 4 - Smjesu rasporedite po kalupima za kolače, stavite u pećnicu i pecite oko 20 minuta dok se ne digne i porumeni.
KORAK 5 - Kada je spreman izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi 5 minuta u kalupu prije nego što ga okrenete na rešetku i potpuno ohladite.
KORAK 6 - Premažite oko 6 žlica džema od malina na jednu tortu i prelijte 250 ml tučenog vrhnja. Složite kolače u "sendvič" i pospite ih šećerom u prahu.
Ljepljivi toffee banoffee kolač
Ljepljiva toffee banoffee, varijacija na klasičnu temu Viktorijine spužve, savršena za rođendane i za posebne prigode.
Sastojci:
Kora:
- 225 g keksa
- 100 g maslaca
Mliječni karamel:
- 400 g kondenziranog mlijeka
- 75 g maslaca
- 75 g smeđeg šećera
Krema:
- 2 banane
- 400 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
- 1 žlica šećera u prahu
- 1 žličica instant kave
KORAK 1 -Kekse sameljite, a maslac rastopite pa ga prelijte preko keksa. Smjesu promiješajte tako da se sav keks dobro natopi maslacem. Sve zajedno istresite u kalup pa ih žlicom ravnomjerno rasporedite po dnu. Ostavite da se stisne.
KORAK 2 - U visoku posudu stavite maslac i šećer. Miješajte stalno dok se šećer ne rastopi u maslacu. Dodajte kondenzirano mlijeko i čekajte, povremeno miješajući da smjesa zakuha. Zatim na jakoj vatri i stalno miješajući kuhajte smjesu jednu minutu kako biste dobili gusti mliječni karamel. Dobiveni karamel istresite preko ranije ohlađene kore i ostavite da se hladi i malo stisne. Banane narežite na tanke ploške. Jednu bananu rasporedite po površini karamela.
KORAK 3 - U većoj posudi pomiješajte vrhnje za šlag, šećer u prahu i kavu. Mikserom istucite smjesu u čvrsti šlag. Potom u šlag dodajte jednu preostalu bananu i mikserom je izradite u kremu. Dobivenu kremu istresite preko kolača i ravnomjerno je rasporedite. Po površini kreme posipajte krupno ribanu čokoladu po želji.
Kolač ostavite nekoliko sati u hladnjaku.
Poslužite hladno.
Bezglutenska torta od čokolade, lješnjaka i kruške
S kriškama svježe kruške i komadićima tamne čokolade, ovaj ukusni zdravi kolač ne sadrži gluten, mliječne proizvode i rafinirani šećer.
SASTOJCI:
- 4 jaja, odvojena
- 75 g (1/3 šalice) Stevia za pečenje
- 80 ml (1/3 šalice) meda
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 125 ml (1/2 šalice) svijetlog ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 140 g (1 1/3 šalice) brašna od lješnjaka
- 35 g (1/3 šalice) osušenog kokosa
- 35 g (1/3 šalice) sirovog kakaa u prahu
- 40 g (1/4 šalice) heljdinog brašna
- 2 (oko 450g) tek zrele kruške, bez koštice, tanko narezane
- 100 g crne čokolade (85% kakaa), nasjeckane
- 1 žlica nasjeckanih lješnjaka
KORAK 1 - Zagrijte pećnicu na 180C/160C s ventilatorom. Namastite podlogu i stranu okruglog kalupa za tortu. Obložite papirom za pečenje. Pomoću miksera istucite žumanjke, steviju, med i vaniliju u zdjeli 5 minuta ili dok se ne udvostruče i dok se ne formira vrpca kada se miješalica podigne. S mutilicama na srednje niskoj razini dodajte ulje u ravnomjernom mlazu dok se ne zgusne i sjedini.
KORAK 2 - U posebnoj posudi pomiješajte brašno od lješnjaka, kokos, kakao i heljdino brašno.
KORAK 3 - Koristite čiste električne miješalice za mućenje bjelanjaka u zdjeli dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Velikom metalnom žlicom umiješajte pola smjese lješnjaka i pola bjelanjaka u smjesu žumanjaka dok se ne sjedine. Umiješajte preostalu smjesu lješnjaka i bjelanjak dok se ne sjedine. Ulijte pola tijesta u pripremljenu posudu. Prelijte polovicom kruške i čokoladom. Prelijte preko preostalog tijesta za kolače. Na vrh stavite preostalu krušku, posložite u koncentrični krug. Pospite lješnjacima i preostalom čokoladom.
KORAK 4 - Pecite 50-60 minuta ili dok umetnuti ražanj ne izađe čist. Ohladite u kalupu 15 minuta. Prebacite na rešetku da se ohladi.
Kolač od borovnica, badema i limuna
Ne postoji ništa poput jednostavnog kolača koji će vas uvjeriti da je sve u redu.
SASTOJCI
- 150 g neslanog maslaca, sobne temperature
- 190 g šećera
- 2 limuna: sitno naribajte koricu da dobijete 2 žličice, zatim sok da dobijete 2 žličice
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 velika jaja, istučena
- 90 g prosijanog samodizajućeg brašna
- 1/8 žličice soli
- 110 g mljevenih badema
- 200 g borovnica
- 70 g šećera u prahu
KORAK 1 - Zagrijte pećnicu na 180°C (ventilator). Kalup za pečenje namastite i obložite papirom za pečenje. Staviti na stranu.
KORAK 2 -Stavite maslac, šećer, limunovu koricu, 1 žlicu limunovog soka i vaniliju. Tucite velikom brzinom 3-4 minute dok ne posvijetli, zatim smanjite brzinu na srednju. Dodajte jaja u malim porcijama stružući niz stijenke zdjele. Mješavina se može malo razdvojiti, ali ne brinite vratit će se. Dodajte brašno, sol i bademe u tri dijela. Na kraju ručno umiješajte 150 g borovnica i ulijte u pripremljeni kalup za kruh.
KORAK 3 - Pecite 15 minuta zatim pospite preostalih 50g borovnica po vrhu torte. Vratite u pećnicu na još 15 minuta dok kolač ne postane zlatno-smeđi ali još uvijek nepečen.
KORAK 4 - Labavo pokrijte folijom i nastavite peći 25-30 minuta dok ne naraste i bude pečeno. Izvadite iz pećnice i ostavite u limu da se ohladi 10 minuta zatim izvadite iz kalupa i stavite na rešetku da se potpuno ohladi.
KORAK 5 - U međuvremenu napravite glazuru. Stavite preostalu 1 žlicu limunovog soka u zdjelu sa šećerom u prahu i miješajte dok ne postane glatko. Prelijte tortu i nježno rasporedite: borovnice na vrhu torte će se malo uliti u glazuru ali ne brinite to će pridonijeti izgledu.
Čokoladna-Earl Grey torta
Za sve ljubitelje Earl Grey čaja.
SASTOJCI:
- 6 vrećica čaja Earl Grey ili 2 žlice Earl Greya u rasutom stanju
- 1 šalica vode
- ½ šalice (1 štapić) maslaca
- 3 jaja
- 2 šalice granuliranog šećera
- 115 g nezaslađene čokolade, otopljene i ohlađene
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- ½ šalice običnog jogurta
- šećer u prahu
KORAK 1 - Zagrijte pećnicu na 180° C. Premažite pekač s maslacem.
KORAK 2 - Kuhajte čaj u vodi 3 do 5 minuta. Uklonite vrećice čaja ili procijedite listove i skuhani čaj ostavite sa strane.
KORAK 3 - Mikserom umutite maslac, jaja i šećer u prahu dok ne postane pjenasto. Umiješajte čokoladu. Umiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol, jogurt i kuhani čaj. Izliti u pekač.
KORAK 4 - Pecite 50 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite stajati 5 minuta. Izvaditi iz posude i ohladiti. Pospite šećerom u prahu.
Dobar tek!