Kopriva se već stotinama godina koristi za liječenje bolnih mišića i zglobova, ekcema, artritisa, gihta i anemije. Danas ga mnogi ljudi koriste za liječenje urinarnih problema tijekom ranih faza povećane prostate.
Čaj od koprive sastoji se od listova biljke koprive otopljenih u vrućoj vodi. Ima okus sličan juhi od povrća i može imati blag ili jak okus ovisno o koncentraciji. Močenje listova koprive u čaju jedan je od načina konzumiranja koprive.
Kako napraviti čaj od koprive
Čaj od koprive možete kupiti u rasutom obliku ili u vrećicama, ali možete i sami uzgojiti ili ubrati listove. Sa svježim lišćem eksperimentirajte s omjerom koprive i vode koji vam se najviše sviđa, ali opća preporuka je dvije šalice vode za svaku šalicu lišća. Evo kako:
- Listovima dodajte vodu.
- Zakuhajte vodu.
- Isključite štednjak i ostavite da odstoji pet minuta.
- Smjesu izlijte kroz malo cjedilo.
- Po želji dodajte malo meda, cimeta ili šećera.
Što sve liječi čaj od koprive?
1. Zdravlje mokraćnog sustava
Kopriva može pomoći pri ispiranju štetnih bakterija iz urinarnog trakta. To može koristiti ljudima koji imaju bolesti mokraćnog sustava, kao što je benigna hiperplazija prostate (BPH). BPH uzrokuje povećanje prostate kod muškaraca. To može uzrokovati bol ili druge probleme s mokrenjem.
Kopriva također može pomoći pri bilo kojim lijekovima koje uzimate za infekcije ili stanja povezana s urinarnim traktom. Prvo razgovarajte sa svojim liječnikom o svim mogućim interakcijama između biljnih pripravaka i lijekova koje uzimate.
2. Artritis i bol
Kopriva se kroz povijest koristila za liječenje boli i upale mišića, posebno u vezi s artritisom. Zaklada za artritis sugerira da čaj od koprive također može smanjiti upalu i bol povezanu s osteoartritisom.
3. Upravljanje šećerom u krvi
Kopriva je pokazala neke obećavajuće učinke na razinu glukoze u krvi. Može pomoći gušterači da proizvede ili oslobodi više inzulina, hormona koji snižava šećer u krvi.
4. Snaga polifenola
Kopriva je bogata biljnim kemikalijama koje se nazivaju polifenoli. Pregled istraživanja o polifenolima sugerira da ti moćni spojevi mogu igrati ulogu u prevenciji i liječenju kroničnih bolesti povezanih s upalom, kao što su dijabetes, pretilost, rak i bolesti srca.
Dobrobiti koprive
Kopriva (Urtica dioica) je od davnina bila glavna namirnica u biljnoj medicini. Drevni Egipćani koristili su koprivu za liječenje artritisa i bolova u donjem dijelu leđa, dok su je rimski vojnici trljali na sebe kako bi se ugrijali. Njegov znanstveni naziv, Urtica dioica, dolazi od latinske riječi uro, što znači "paliti", jer njezini listovi mogu izazvati privremeni osjećaj pečenja nakon dodira.
Listovi imaju strukturu sličnu dlakama koje peckaju i uzrokuju svrbež, crvenilo i oticanje. Međutim, nakon što se preradi u dodatak prehrani, osuši, zamrzne ili skuha, kopriva se može sigurno konzumirati. Studije ga povezuju s brojnim potencijalnim zdravstvenim prednostima
- Sadrži mnogo hranjivih tvari
- Može smanjiti upalu
- Može liječiti simptome povećane prostate
- Može liječiti peludnu groznicu
- Može sniziti krvni tlak
- Može pomoći u kontroli šećera u krvi
Zašto je kopriva superhrana?
Kopriva je najveći izvor proteina iz divljih biljaka. Sadrži 26% proteina u odnosu na kalorije. Sadrži i: željezo, kalcij, magnezij, silicij, kalij, mangan, cink, bakar i krom, vitamine A i B. Kopriva je hranjivija od špinata, kelja ili šparoga.