Čaj od smokvina lista je napitak koji pruža brojne prednosti za naše zdravlje.
Ovaj prirodni napitak se tradicionalno koristi već stoljećima, a sve više ljudi prepoznaje njegove blagotvorne učinke na organizam. U ovom članku ćemo istražiti neke od ključnih prednosti čaja od smokvina lista i saznati zašto ga trebamo uvrstiti u svoju svakodnevnu rutinu.
Smokva
Smokva se naziva rajskim voćem Mediterana jer je jedna od najzdravijih voćki. Bogata je brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima. Smokva je podrijetlom iz Male Azije, pripada porodici dudova i stablo može doživjeti 50 do 70 godina.
Smokve su odličan izvor minerala i vitamina:
- kalcija
- fosfora
- bakra
- kalija
- magnezija
- vitamina B , C, A i K
Smokva sadrži i tekin koji smanjuje razinu kolesterola u krvi.
List smokve
Svježi list smokve se koristi kao omot za razne vrste hrane poput riže i povrća, recepata s gljivama ili kao zamjena za tortilje, dok se list nakon sušenja koristi za čaj.
Neke od dobrobiti lista smokve su:
- Pomažu kod prevencije dijabetesa – mogu povećati osjetljivost na inzulin, smanjiti koncentraciju glukoze u krvi.
- Smanjuju razinu triglicerida – smanjuje rizik od srčanih bolesti i pretilosti.
- Pomažu kod kardiovaskularnih problema – čaj od listova može pomoći prevenirati srčane probleme i smanjiti povišen tlak.
- Pomažu u čišćenju tijela - eliminira štetne toksine
- Značajan učinak protiv akutnih upala
- Pomaže u jačanju kosti i razvoju jer sadrži fosfor, kalcij i kalij
- Sprečava zatvor
Ovaj čaj se može piti svakodnevno, a koristi se za različite zdravstvene svrhe. Smatra se da pomaže u regulaciji šećera u krvi, čime je koristan za osobe s dijabetesom. Također može ublažiti simptome čira, afti u usnoj šupljini i bronhitisa.
Osim toga, čaj od lista smokve ima reputaciju kao pomoć u održavanju zdravlja srca i snižavanju krvnog tlaka. Istraživanja sugeriraju da može pružiti potporu u liječenju karcinoma i anemije. Za maksimalne blagodati, preporučuje se svako jutro popiti jednu šalicu ovog čaja uz doručak.
Nakon pripreme, preostali čaj možete pohraniti u staklenku s poklopcem kako biste očuvali svježinu i okus. Ovo je prirodni napitak koji nudi mnoge zdravstvene prednosti, ali uvijek se savjetujte s liječnikom prije nego što uključite bilo koji dodatak u svoju prehranu, posebno ako imate ozbiljno medicinsko stanje.
Čaj od smokvina lista
Postoje brojni načini za uključivanje lišća smokve u vašu prehranu, a svaki ima značajne prednosti. Donosimo nekoliko ključnih metoda za uključivanje smokvinog lišća u vašu prehranu.
Priprema čaja od smokvinog lišća: Baš kao i obični čaj, svježe i suho lišće smokve može se skuhati u čaj. Sve što trebate učiniti je petnaest minuta kuhati, a zatim procijediti.
Listove možete i kuhati. Kuhani listovi smokve mogu se zamijeniti za špinat tako da se kuhaju 20 minuta u blago posoljenoj vodi.
Lišće smokve može se koristiti kao omot. Zamotani i prženi listovi jelima daju prekrasan mediteranski okus. Riža, povrće i riba mogu se zamotati u lišće smokve.
Listovi smokve mogu se dodati u sporo kuhana variva ili juhe kao zamjena za špinat.
Kako napraviti čaj od lista smokve?
Jedan od najboljih načina da iskoristite prednosti lišća je da ga konzumirate u obliku čaja.
- National Library of Medicine ima članak u kojem postoji studija iz 1998. godine u kojoj je 10 osoba s dijabetesom tipa 1 pilo čaj od smokvinog lista uz doručak i to je smanjilo njihove potrebe za inzulinom za 12%.
- Studije na životinjama pokazale su poboljšanja ukupnog kolesterola, HDL (dobrog) kolesterola i niže trigliceride.
- U davna vremena čaj od smokvinog lišća pio se kao pomoć kod bronhitisa i drugih plućnih bolesti. Poznato je da pomaže kod suhog kašlja i smanjuje težinu astme.
- Čaj od lišća smokve može pomoći u povećanju gustoće kostiju
- Također se pokazalo da snižava visoki krvni tlak
- Može pomoći u borbi protiv raka. Postoje studije koje pokazuju da pomaže u borbi protiv raka dojke, raka vrata maternice, raka debelog crijeva i stanica raka jetre.
Kako pripremiti lišće za čaj od smokvinog lista
Dakle, sada kada smo naučili neke od prednosti bacimo se na nevjerojatan i ukusan način pripreme čaja koji traje cijelu godinu.
Čekamo dok stablo ne bude PUNO lišća, a zatim nasumično biramo lišće s različitih dijelova stabla.
Unesemo ih unutra te ih operemo pod hladnom vodom i osušimo tapkanjem.
Kad se osuše, odrežemo im peteljke i poslažemo ih na lim za kolačiće da ih stavimo u pećnicu.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite ih oko 10 minuta. Provjeravamo ih dok se potpuno ne osuše.
Pustiti ih da se ohlade, a zatim ih drobimo u staklenke tako da ih možemo koristiti tijekom cijele godine.
Recept za čaj od lišća smokve
Sastojci:
- 3 do 5 žlica. Listovi smokve
- 2 šalice vode u loncu
- 1/4 šalice meda
- 6 šalica vode za punjenje vrča
Potrebni pribor:
Upute:
- Zakuhajte vodu u manjem loncu.
- Dodajte lišće smokve.
- Smanjite vatru na srednje/srednje jako i ostavite da lagano kuha 5 minuta.
- Procijedite vodu u vrč ili čajnik.
- Dodajte med ili šećer po želji
- Dodajte vode
- Poslužite toplo ili hladno s ledom.
Možete dodati više/manje listića čaja ovisno o vašem izboru okusa. Također možete napraviti dovoljno za vrč ili samo šalicu.
Zanimljivosti:
Mliječno bijeli sok u lišću i stabljici smokve materijal je od lateksa koji se tradicionalno koristi za uklanjanje virusnih bradavica.
Vlakna u lišću smokve mogu pomoći ljudima da izgube težinu. Konzumacija nekoliko listova smokve može osigurati preporučene dnevne hranjive tvari.
Muška neplodnost može se liječiti upotrebom lišća smokve. Melatonin, kafeoil jabučna kiselina, mangan i vitamin E antioksidansi su dostupni u lišću smokve.
Lišće smokve pomaže u liječenju groznice jer ima opuštajuće, antipiretičko i protuupalno djelovanje koje snižava povišenu tjelesnu temperaturu.
Smokve su jedno od najstarijih poznatih voća na svijetu. Smokve su bile poznate kao "hrana za siromahe".
Suhe smokve sadrže mnogo vlakana, željeza i minerala.
Smokve su voće koje se najčešće spominje u Bibliji.
Smokve proizvode enzime za probavu proteina koji razgrađuju mišićno i vezivno tkivo u mesu, što ih čini izvrsnim omekšivačem i pojačivačem okusa.
Kada ručno sjeckate suhe smokve nožem ili škarama, povremeno umočite rezni alat u toplu vodu da se ne zalijepe.
Stabla smokve su ključne vrste u mnogim prašumama, daju plodove tijekom cijele godine koji su važan izvor hrane za tisuće životinjskih vrsta od šišmiša do majmuna i ptica.
Proces oprašivanja je u najmanju ruku nevjerojatno neobičan. Zapravo, mnogi ljudi vjeruju da ovo slatko i ljepljivo voće možda čak i nije vegansko... Zaintrigirani?
Za razliku od većine voća, smokve svoje cvjetove (proizvođače peludi) skrivaju točno u sredini ploda.
To, razumljivo čini oprašivanje malo zahtjevnijim od prosječnog voća. Umjesto da pelud jednostavno skine svoje cvjetove na vjetru i odlebdi u zraku, to se mora učiniti na drugi - mnogo lukaviji način.
Što se tiče oprašivanja smokava, to se postiže uz malu pomoć dobrih prijatelja. Da, govorimo o osama.
- Ose prolaze kroz sićušnu rupu u voću kako bi došli do središta gdje se cvijet skriva.
- Ako je plod muški, ženke ose će unutra položiti hrpu jaja.
- One se zatim izlegu, pare i mužjaci kasnije tunelima izlaze iz smokve.
- Slijede ženke, noseći svoja jajašca i nešto peluda sa sobom kako bi ih presadili u druge smokve.
- Osa oprašuje cvijet tako da plod sazrijeva, ali ne može unutra položiti jaja.
- Nažalost, budući da je praznina kroz koju su izvorne ose puzale kako bi došle do cvjetova smokve stvarno malena, obično gube svoja krila u procesu. Ovo, nažalost čini jednosmjerno putovanje za smokvinu osu.
- Što se događa s tom osom bez krila? Zahvaljujući enzimu (poznatom kao ficin) koji je prisutan u smokvama, mrtve ose se jednostavno razgrađuju i apsorbiraju natrag u voće.