
Ovaj kolač od svježeg sira je postao omiljena poslastica mladih i starih. Ako želite ispeći cheesecake recept kod kuće, dobro ste došli savršeno mjesto.
U ovom tekstu otkrit ćete recept za kremasti cheesecake od svježeg sira.
Ovaj domaći cheesecake recept nije težak za naučiti. Napisat ću vam korak-po-korak upute. Učit ćete sve od biranja sastojaka do točnog miješanja i pečenja.
Na kraju, imat ćete ukusan kolač od sira.
Jednostavan cheesecake recept
Sastojci:
Za koru:
- 170 g graham krekera (ili digestivnih keksa)
- 30 g šećera
- 100 g rastopljenog maslaca
Za punjenje:
- 910 g krem sira (sobne temperature)
- 200 g šećera
- 160 ml kiselog vrhnja
- 4 jaja (sobne temperature)
- 7 ml ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160°C.
- Kora: Izmrvite kekse, pomiješajte sa šećerom i rastopljenim maslacem. Utisnite u kalup promjera 23 cm.
- Punjenje: Izmiksajte krem sir sa šećerom. Dodajte kiselo vrhnje, vaniliju i sol. Lagano umiješajte jaja, jedno po jedno.
- Izlijte smjesu na koru.
- Pecite oko 60-75 minuta, dok rubovi ne postanu zlatni a sredina još mekana.
- Ohladite postupno - prvo na sobnoj temperaturi 1-2 sata, pa u hladnjaku najmanje 6 sati.
Ako želite saznati više o tome kako pripremiti savršeni cheesecake i usavršiti svaki korak u procesu, pozivamo vas da nastavite čitati naš blog.
U nastavku ćete pronaći detaljne savjete, trikove i objašnjenja koja će vam pomoći da postignete kremasti, ukusni cheesecake bez pukotina. Ne propustite priliku da unaprijedite svoje vještine pečenja i oduševite svoje najmilije ovim klasičnim cheesecake desertom!
Što je cheesecake i zašto je toliko popularan?
Cheesecake je kolač kojeg mnogi vole. Sastoji se od kremastog punjenja koje je napravljeno od svježeg sira i drugih sastojaka.
Ovaj desert je poznat po kremastoj teksturi i uravnoteženom okusu. Kombinacija mekog punjenja na hrskavoj kori od keksa je savršena. Svaki zalogaj pruža savršenu kombinaciju tekstura i okusa.
Univerzalnost i lagan okus su ga učinili popularnim diljem svijeta. Od djece do starijih, svi ga vole. Jednostavne pripreme su još jedan razlog zašto je toliko omiljen.
"Cheesecake je jedno od najomiljenijih poslastica na svijetu zbog svoje kremaste teksture i uravnoteženog okusa."
Još jedna stvar zbog koje je cheesecake svima drag je njegova prilagodljivost.
Sastojci potrebni za cheesecake recept
Da biste napravili domaći kolač od sira, trebat će vam nekoliko osnovnih sastojaka. Važni sastojci su:
- Krema od svježeg sira, poput Philadelphia sira
- Jaja
- Šećer
- Kiselo vrhnje (sour cream)
- Vaniliju i limunov sok za okus
- Za koru će vam trebati mrvica graham keksa i maslac.
Ovi osnovni sastojci trebaju biti topli. To će cheesecake učiniti još boljim.
Odaberite najbolje potrebne sastojke za svoj cheesecake. Važno je koristiti svježe namirnice. Tako ćete bez greške napraviti odličan cheesecake.
"Najvažniji su sastojci za cheesecake - svježi sir, jaja i šećer. Ostatak su samo detalji."
Prateći ovaj spisak, možete napraviti savršen cheesecake. Kombinirajte kvalitetne sastojke. Vaši će gosti biti oduševljeni!
Recept za savršenu graham koru za bazu
Kako bi napravili savršen izgled cheesecake-a, stavite prvo graham kore. Ova sjajna baza za cheesecake će biti čvrsta baza za sir i kremu. Evo jednostavnog recepta za hrskavu kore od keksa.
Razlomite graham kekse u male komadiće. Rastopite maslac i pomiješajte s mrvicama keksa i šećerom. Stavite smjesu u kalup i dobro je utisnite.
- 2 šalice mrvica graham keksa
- 6 žlica (90g) rastopljenog maslaca
- 2 žlice šećera
Poravnajte smjesu za graham koru kako treba. Pecite je u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 minuta.
Više ne morate brinuti oko baze za cheesecake. Sada je završena i spremna za kremasti sir. Uživajte u pripremi svog cheesecake-a.
Kako napraviti nježan, kremast fil - Cheesecake recept
Osobnost svakog cheesecakea je njegova mekoća, krema koja se topi u ustima. Tajna je u pravilnoj pripremi file od sira. Sastojci se pomno miješaju: krema od sira se najprije kremasto umuti. Zatim se dodaju sastojci kao što su šećer, kiselo vrhnje, vanilija i limunov sok.
Nakon toga polako se dodaju jaja, ali na laganoj brzini. To se radi da fil bude bez mjehurića zraka. Pripremljen kremasti fil ulijeva se u kalup s grahamom. Cheesecake se peče na niskoj temperaturi u vodenoj kupelji.
"Savršeno pečen i ukrašen cheesecake može učiniti svaki dan posebnim."
Prateći ključne korake, lako ćete napraviti nježan fil. Ova mekana tekstura je ono zbog čega ljudi vole ovaj kolač.
Kada miješate kremu od sira, važno je dodavati sastojke jedan po jedan. Promatrajte kako se tekstura mijenja. Tako ćete dobiti savršen nježan, kremast fil za cheesecake.
- Temeljito izmiješajte kremu od sira dok ne postane glatka i kremasta.
- Polako dodajte šećer, kiselo vrhnje, vaniliju i limunov sok.
- Dodajte jaja postepeno, na niskoj brzini, izbjegavajući umješavanje previše zraka.
- Pažljivo ulijte u kalup s graham korom.
- Pecite na niskoj temperaturi uz vodenu kupku za ravnomjerno pečenje.
Uz malo truda i sljedeći ove jednostavne korake, napravit ćete savršen kremasti cheesecake fil.
Savjeti i trikovi za sprječavanje pucanja cheesecakea
Pucanje površine cheesecakea može biti prava frustracija. Ali postoje savjeti koji vam mogu pomoći da ga izbjegnete. Tako ćete dobiti savršenu, glatku teksturu svoga deserta.
Prvi korak je koristiti sastojke koji su na sobnoj temperaturi. Ovo je važno za kremastu smjesu bez pucanja.
Kad miješate jaja, neka bude pažljivo da smjesi ne dodate previše zraka. U suprotnom bi moglo doći do pucanja površine.
Još jedan trik je peći cheesecake na laganoj vatri uz vodenu kupku. Ovaj spori proces pečenja doprinosi ravnomjernijem obliku. I najvažnije, ne otvarajte pećnicu dok se peče!
Kada je gotov, cheesecake treba lagano ohladiti. Prvo na sobnoj temperaturi, pa onda u hladnjaku. Tako izbjegavate pucanje zbog naglih temperaturnih promjena.
Pratite ove savjete za savršen cheesecake i uspjet ćete. Uživajte u savršenom cheesecakeu uz ove korisne savjete i trikove.
"Dobar cheesecake je poput umjetnosti - zahtjeva pažnju, strpljenje i pažnju na detalje."
- Držite sve sastojke na sobnoj temperaturi
- Lagano umiješajte jaja u smjesu
- Pecite na nižoj temperaturi uz vodenu kupku
- Ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja
- Ohladite cheesecake postupno na sobnoj temperaturi i u hladnjaku
Kako poslužiti i ukrasiti cheesecake?
Znati kako poslužiti i ukrasiti cheesecake je ključno nakon što ga napravite. Postoje mnogi načini da ga učinite još privlačnijim za oko i okus.
Možete ga poslužiti režući ga na kriške. Prije rezanja, nož je dobro umočiti u vodu za urednije kriške. Kriške možete ukrasiti voćem, šlagom ili čokoladom.
Popularan način je dodavanje čokoladnog sloja ili svježeg voća kao preljev. Dodaci poput čvrstog šlaga, badema ili kokosa također su odlični. Ovi dodaci unaprijedit će okus i izgled kolača.
Jedna opcija je poslužiti čitav cheesecake. Ukrasite ga voćem, čokoladom ili preljevom. Time dobivate elegantan izgled svog deserta.
Budite kreativni i koristite ove sugestije kao nadahnuće za vašu kreaciju.
Ideje za ukusne predjela uz cheesecake
Cheesecake je kremast i sladak, što ga čini sjajnim desetom. Ali, on je više od toga. Možete ga jesti s raznim predjelima koji će njegov okus učiniti još slađim. Evo što možete dodati uz cheesecake kako biste impresionirali goste.
Poslužite džem od malina ili jagoda. Oni pružaju lijep kontrast između slatkoće cheesecakea i voćnog okusa. Ne zaboravite i na čokoladne ili karamel prelijeve, jer će obogatiti okus.
Ako volite slanije okuse, probajte neko suho voće kao što su smokve ili marelice. Možete dodati i slani keks, orašaste plodove.
"Dobra kombinacija je poslužiti cheesecake uz osvježavajuće voćne umake, primjerice džem od malina ili jagoda."
Te kombinacije dodatno će obogatiti vaš stol i pojačati slatkoću cheesecakea. Isprobajte razne dodatke kako bismo pronašli ono što volite.
Uživajte u otkrivanju novih okusa.
Savjeti za čuvanje i zamrzavanje cheesecakea
Da biste dulje uživali u cheesecakeu, držite ga u hladnjaku. Stavite ga u hladnjak pokrivenog folijom. Nemojte dugo čekati da ga vratite u hladnjak, 4 sata vani je maksimum a po ljeti 1 sat.
Kako bi rok trajanja produžili, zamrznite ga. Dobro ga zamotajte u plastičnu foliju ili foliju za zamrzavanje. Tako spakiran, može stajati u zamrzivaču i nekoliko mjeseci. Prije serviranja, pustite ga da se odmrzne u hladnjaku preko noći. Nikako ga odmrzavati vani preko noći.
Čuvanjem i zamrzavanjem produžit ćete svježinu i okus svog cheesecakea. Tako ćete uživati u njemu još duže vremena.