
Miris cimeta i toplog tijesta koji se širi kućom… ma tko tome može odoljeti?
Danas s tobom dijelim svoj najdraži recept za cimet rolice, isproban milijun puta, savršen i za dječje ručice i za nedjeljna obiteljska druženja.
Vrsta | Sastojak | Napomena |
---|---|---|
Za tijesto | 500 g glatkog brašna | |
250 ml mlijeka (mlakog) | ||
80 g maslaca (otopljenog) | ||
1 jaje | ||
7 g suhog kvasca | ||
50 g šećera | ||
Prstohvat soli | ||
Za nadjev | 100 g smeđeg šećera | može i kokosov šećer |
2 žlice cimeta | cejlonski za zdraviju varijantu | |
60 g maslaca (omekšalog) | ||
Za preljev (glazuru) | 100 g krem sira | |
2 žlice šećera u prahu | ||
Malo vanilije | ||
1–2 žlice mlijeka | po potrebi za teksturu |
*Cijene, količine i raspoloživost artikla su podložne promjenama. Za najnovije informacije o cijenama i artiklima kliknite na sliku.
Upute za pripremu cimet rolica
1. Aktiviraj kvasac
U mlako mlijeko dodaj žličicu šećera i kvasac. Pusti da se zapjeni (oko 5-10 minuta).
2. Umijesi tijesto
U većoj posudi pomiješaj brašno, šećer i sol. Dodaj jaje, otopljeni maslac i aktivirani kvasac. Umijesi glatko tijesto (može mikserom s nastavcima za tijesto). Pokrij i pusti da se diže 1 sat.
3. Pripremi nadjev
Pomiješaj cimet i šećer. Maslac neka ti bude mekan kako bi se lako razmazao po tijestu.
4. Razvaljaj i zarolaj
Dignuto tijesto razvaljaj u pravokutnik (oko 30x40 cm). Premaži maslacem, pospi cimetom i šećerom, zarolaj po dužoj strani. Reži na 12 jednakih dijelova.
5. Digni i peci
Rolice složi u namašćen pleh (ili s papirom za pečenje). Pokrij i pusti još 30 min da se dignu. Peci 20-25 min na 180°C dok ne porumene.
6. Preljev za cimet rolice
Dok se rolice hlade, napravi kremasti preljev. Namaži ih dok su još tople — to je ključ savršene sočnosti.
*Cijene, količine i raspoloživost artikla su podložne promjenama. Za najnovije informacije o cijenama i artiklima kliknite na sliku.
Zdravi savjeti iz mamine kuhinje
- Ako radiš za djecu, koristi cejlonski cimet – sadrži manje kumarina, pa je sigurniji za svakodnevnu konzumaciju (potvrđeno studijama sa Sveučilišta u Kopenhagenu i Harvardu).
- Umjesto bijelog brašna možeš koristiti pola integralnog – daje finiju teksturu i više vlakana.
- Glazura od grčkog jogurta umjesto krem sira je super varijanta ako paziš na kalorije.
Najčešća pitanja o cimet rolicama
1. Koliko dugo mogu stajati cimet rolice?
Najbolje su svježe, ali u zatvorenoj posudi traju do 3 dana. Možeš ih i smrznuti. Pečene cimet rolice mogu se zamrznuti do 2-3 mjeseca. Za posluživanje, otopite ih preko noći u hladnjaku i zagrijte prije uživanja.
2. Mogu li napraviti tijesto dan ranije?
Da! Nakon što se tijesto digne, spremi ga u hladnjak preko noći, a ujutro samo razvaljaj i peci.
3. Što ako nemam smeđi šećer?
Može i obični bijeli, ali smeđi daje onu karamelastu dubinu okusa.
4. Koji je najbolji cimet za cimet rolice?
Cejlonski cimet je zdraviji izbor i ima blaži, profinjeniji miris.
5. Mogu li raditi bez jaja?
Možeš! Umjesto jaja dodaj 2 žlice jogurta ili mlijeka više, tijesto će i dalje biti mekano.