Sve za kolače
U nastavku vam donosimo detaljne recepte s uputama i detaljno opisanim svakim korakom pripreme. Recept će razumjeti svi, pa pozivamo i početnike u pripremi kolača da se odvaže i uz Bimine recepte počnu pripremati najfinije slastice.
Za vas smo pripremili tri recepta, i to:
ČokoBima fantazija: 20min priprema + 20min pečenje
Ledeni vjetar: 40min priprema + 60min pečenje
Međimurska gibanica: 15min priprema + 50min pečenje
Prvi recept za kolač koji vas pozivamo da isprobate se najbrže i najlakše pripremi, ali isto tako i brzo pojede.
ČokoBima fantazija
Biskvit:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 200 g margarina (ili maslaca)
- 100 g čokolade za kuhanje
- 4 žlice oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Krema:
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
- 200 g čokolade za kuhanje
- 1 žličica šećera
Vrijeme pripreme: 20 minuta + pečenje 20 minuta.
Postupak pripreme:
Prvo pripremite dvije posude za miksanje. Uzmete 4 jaja i razdvojite bjelanjke i žumanjke.
Miksajte bjelanjke u posudi u koju ste odvojili 4 bjelanjka. Nakon 2-3 minute miksanja dobiti ćete tzv. snijeg od bjelanjaka (savjet: znati ćete da je snijeg čvrst tako da ako bi preokrenuli posudu on bi ostao u njoj, ne bi pao).
U posudu sa žumanjcima dodajte šećer i miksajte 2 minute. Zatim rastopite margarin ili maslac (savjet: najbrže ćete rastopiti u mikrovalnoj pećnici) i dodajte ga u smjesu. Nakon toga rastopite čokoladu za kuhanje i dodajte ju u smjesu te sve zajedno miksajte 1 minutu.
U posebnoj posudi pomiješajte oštro brašno i prašak za pecivo te dodajte u smjesu i lagano najmanjom brzinom miksera (ili ručno pjenjačom) umiješajte.
Na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano ručno, pjenjačom umiješajte kako bi ostali mjehurići. Smjesu ulijete u tepsiju ili kalup za pečenje te stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 20 minuta na temperaturi 180°C. Kada je biskvit pečen ostavite ga 30 minuta da se ohladi.
Za vrijeme pečenja biskvita, posvetite se pripremi kreme.
Za kremu pripremite manji lonac i u njega ulijte slatko vrhnje za šlag, zatim polomite čokoladu za kuhanje na kockice i dodajte 1 žličicu šećera (savjet: ukoliko volite slađu kremu, dodajte 3 žličice šećera).
Stavite da se kuha na laganoj vatri 10 minuta uz povremeno miješanje pjenjačom. Krema je kuhana kada se na površini počnu pojavljivati mjehurići.
Ostavite ju 30 minuta da se rashladi.
Sada možete završiti ČokoBima fantaziju. Prvo biskvit probodite vilicom. Zatim ga prelijte mlakom kremom. Krema će vam biti u tekućem stanju, ali ne brinite, kolač će se tijekom hlađenja stisnuti i biti kompaktan.
Stavite ga na hlađenje, najbolje preko noći. Ujutro je ČokoBima fantazija spremna za posluživanje, a vjerujte nam, nestati će nevjerojatnom brzinom.
Dodatan savjet: Ovaj čokoladni kolač vrlo lako može postati omiljena torta. Umjesto u četvrtasti kalup, biskvit ispecite u okruglom kalupu za tortu. U kalupu promjera 24cm šnite će biti visoke, a u kalupu promjera 28cm će biti niske.
Kada ga jednom isprobate biti će vrlo često serviran jer čokoladu svi obožavaju, a vama će ga biti užitak pripremati jer je zaista brza i jednostavna priprema.
U nastavku slijedi recept za kolač imena Ledeni vjetar, koji se vrlo lako može prezentirati kao torta. Ledeni vjetar predstavlja lagano voćno osvježenje. Idealan je za pripremu u bilo koje doba godine, jer možete koristiti bilo koje voće. Mi smo se odlučili za banane, kivi i jagode što je provjereno dobitna kombinacija.
Ukusni i brzi deserti spremni dok ste rekli keks
Ledeni vjetar
Beze kore:
- 9 bjelanjaka
- 20 žlica šećera
- 1 žlica octa
- 2 žlice oštrog brašna
Krema:
- 9 žumanjaka
- 4 žlice šećera
- 4 žlice oštrog brašna
- 2,5 dcl mlijeka
- 3 vanilin šećera
- 250g margarina (ili maslaca)
Ukrašavanje:
- 500ml slatkog vrhnja za šlag
- Voće po želji (npr. 4 banane, 3 kivija, 250g jagoda, …)
Postupak:
Pripremite dvije posude za miksanje. Uzmete 9 jaja i razdvojite bjelanjke i žumanjke.
Za beze kore miksajte 9 bjelanjaka. Nakon 1 minutu miksanja dodajte šećer. Nakon još jednu minutu miksanja, mikserom na najmanjoj brzini ili pjenjačom rukom lagano umiješajte brašno i ocat. Dobivenu smjesu žlicom rasporedite po najvećoj tepsiji za pečenje koja vam stane u pećnicu.
Stavite na pečenje tj. sušenje na 150°C otprilike 60 minuta. Znati ćete da su kore gotove kada dobiju zlatno-žutu boju.
Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade.
Za vrijeme pečenja kore, možete pripremiti kremu.
Za kremu pripremite posudu u kojoj ćete miksati žumanjke sa šećerom. Zatim dodate mlijeko, brašno i vanillin šećer.
Kad ste sve pomiješali, prelijete u lonac i stavite kuhati. Neprestano miješajte na najmanjoj vatri sve dok se ne zgusne, odnosno dok se ne počnu pojavljivati mjehurići, otprilike 10-15 minuta. Kad je krema kuhana, ostavite ju da se ohladi. Kako vam se na kremi ne bi napravio tvrdi sloj prilikom hlađenja, preporučujemo da ju prekrijete prozirnom kuhinjskom folijom.
U hladnu kremu dodajte margarin ili maslac (savjet: margarin ili maslac neka bude sobne temperature kako se ne bi krema zgrudala).
Prije slaganja ledenog vjetra, ostaje vam još da izmiksate šlag.
Ohlađenu beze koru prerežite na tri dijela ( vodoravno ili okomito, ovisi kakav oblik želite).
Odaberite tacnu za serviranje i postupak je sljedeći:
- Uzmite i postavite prvu beze koru
- Beze koru premažite trećinom dobivene kreme
- Na kremu posložite voće po odabiru, mi smo prvo stavili banane (savjet: kako banane ne bi posmeđile, premažite ih limunovim sokom)
- Na voće stavite četvrtinu dobivenog šlaga i razmažite cijelom površinom
- Sada ide druga beze kora
- I drugu koru premažite trećinom kreme
- Na kremu posložite voće po odabiru, mi smo sada posložili kivi
- Na voće opet ide četvrtina šlaga
- Sada ide treća beze kora
- Nju premažite ostatkom kreme
- Na kremu posložite voće ( jagode, borovnice, ili neko drugo po vašem odabiru)
- Voće premažete četvrtinom šlaga
- Preostalu četvrtinu šlaga iskoristite za dekoraciju
I to je to, ledeni vjetar je spreman za hlađenje.
Nakon što se dobro ohladi, spreman je za posluživanje
Treći recept smo pripremili uz pomoć naše bake, i on je tradicionalan, bez kreme, ali sočan i ukusan. Priprema je vrlo lagana i jednostavna, te ga možete pripremiti čak i ako u kuhinji nemate mikser.
Ostali jednostavni i brzi kolači ovdje!
Međimurska gibanica
Sastojci:
500 g gotovih kora za pite i savijače (10 listova)
200 g maslaca (za premazivanje)
200 g mljevenog maka
200 g mljevenih oraha
500 g svježeg sira
500 g naribanih jabuka
3 vanilin šećera
0,2L mlijeka
250 g šećera
1 žličica cimeta
Preljev:
2 jaja
200 g kiselog vrhnja
1 vanilin šećer
Postupak:
Prvo pripremite punjenja odnosno fil.
- punjenje MAK: U posudu stavite mak te ga prelijete sa 0,2L toplog mlijeka i pomiješajte sve zajedno sa 50g šećera
- punjenje ORASI: U posudu stavite sir i pomiješajte ga sa 2 jaja, 100 g šećera i jednim vanilin šećerom (savjet: po želji možete dodati grožđice ukoliko ih volite u kombinaciji sa sirom)
- punjenje SIR: U posudu stavite orahe te ih prelijete sa 0,2L toplog mlijeka i pomiješajte sve zajedno sa 50g šećera
- punjenje JABUKE: naribane jabuke pomiješajte sa 50 g šećera i 1 žličicom cimeta
Sada možete pripremiti tepsiju za pečenje i početi sa slaganjem. Rastopite maslac za premazivanje i pripremite kist za premazivanje.
Redoslijed je sljedeći:
- Stavite jednu koru na tepsiju za pečenje i premažite ju maslacom, zatim stavite drugu koru i nju također premažite maslacem
- Sada ide prvo punjenje, od maka, koje razmažite po cijeloj površini kore
- Ponovite postupak sa korama, na način da ponovno stavite koru, premažete ju maslacem, pa na nju stavite drugu koru i opet premažite maslacem
- Na nju ide drugo punjenje, od sira, koji također razmažite po cijeloj površini kore
- Ponovite postupak sa dvije kore koje premažite maslacem
- Sada ide punjenje od oraha
- Ponovite postupak sa dvije kore koje premažite maslacem
- I na kraju ide punjenje od jabuka
- Kolač završavamo sa dvije kore koje isto tako premazujemo maslacem
- Kako bi kolač bio ukusniji i bolje izgledao, prelijte ga sa preljevom u kojem ste pomiješali 2 jaja, 200 g kiselog vrhnja i 1 vanilin šećer
Kolač stavite u pećnicu na 180°C otprilike 50 minuta. Znati ćete da su kore gotove kada dobiju zlatno-žutu boju.
Vjerujemo da ćete vi i vaši gosti biti oduševljeni našim receptima te da ćete ih pripremati za značajne događaje u vašem životu.