
Pečenje je jedan od najboljih načina uživanja u kestenima. Pečeni kesteni imaju nježan i blago sladak okus s mekom teksturom sličnom slatkom krumpiru. U pečenim kestenima možete uživati sami kao svečani zimski zalogaj ili poslastica poslije večere. Bima kuharica će vam objasniti kako u 5 koraka ispeći kestene u pećnici.
Kada birate kestene potražite one najveće koje možete pronaći sa sjajnim ljuskama i osjećajem težine u ruci.
Slijedite ove jednostavne upute kako ispeći kestene u pećnici:
- Zagrijte pećnicu na 220 c. Vrlo vruća pećnica ključna je za odvajanje kestena od drvenaste kože. Provjerite je li rešetka za pećnicu postavljena na sredinu.
- Zarežite svaki kesten u obliku slova X na okrugloj strani. Ovaj ključni korak sprječava ih da eksplodiraju zbog unutarnjeg pritiska kada se zagriju i olakšava guljenje nakon pečenja.
- Prije pečenja stavite kestene u lonac s hladnom vodom. Čim voda počne prokuhavati izvadite kestene šupljikavom žlicom i stavite u plitku tepsiju. Ovo brzo kuhanje stvorit će savršeno okruženje za stvaranje pare nakon što dođu do vruće pećnice. ( Umjesto kuhanja kestene možete preko noći ostaviti u vodi )
- Stavite kestene ravnom stranom prema dolje, prerezanom stranom prema gore u jednom sloju u posudu za pečenje. Pecite u pećnici oko 15-20 minuta. Ovo vrijeme može varirati ovisno o veličini vaših kestena. Jedini način da znate jesu li pečeni je da pojedete jedan od kestena.
- Nakon što dobijete savršeno pečene kestene izvadite ih iz pećnice i zamotajte ih u čistu kuhinjsku krpu. (preporuka da krpa bude lagano vlažna) Ostavite zamotane kestene da odstoje u ručniku oko 10-15 minuta.
Dobar tek! Uživajte u kestenima pečenim u pećnici!
Kesten nutritivna vrijednost: zdravstvene dobrobiti, prehrana i upotreba
Kesteni su manje kalorični od mnogih drugih vrsta orašastih plodova.
Dobar su izvor aminokiselina, mononezasićenih masnih kiselina, antioksidansa, fenola i vitamina C.
Također ćete pronaći niz vitamina i minerala u kestenu kao što su: Vitamin E, vitamin A, Kompleks vitamina B, Kalcij, Magnezij, Cink, Željezo, Bakar i Mangan.
Jedna četvrtina šalice sirovog kestena sadrži: |
Jedna četvrtina šalice pečenih kestena sadrži: |
|
|
|
Zdravstvene dobrobiti kestena. Kesteni su bogati vitaminom C što ih čini jedinstvenim među orašastim plodovima. Zapravo, pola šalice sirovog kestena daje vam 35 do 45 posto dnevnog unosa vitamina C.
Kesteni gube dio vitamina C ako ih kuhate ili pečete, ali i dalje imaju između 15 i 20 posto vašeg dnevnog unosa ovog zdravog vitamina. Kako biste zadržali više vitamina C u kestenima tijekom kuhanja možete ih peći na nižim temperaturama ili ih osušiti u dehidratoru.
Kesteni ostaju dobar izvor antioksidansa čak i nakon kuhanja. Bogate su galnom kiselinom i elaginskom kiselinom — dva antioksidansa čija se koncentracija kuhanjem povećava.
Antioksidansi i minerali poput magnezija i kalija pomažu smanjiti rizik od kardiovaskularnih problema poput bolesti srca ili moždanog udara. Kesteni su dobar izvor ovih nutrijenata i mogu pomoći u jačanju zdravlja vašeg srca.
Kesteni također mogu poboljšati vašu probavu. Ovi su orašasti plodovi dobar izvor vlakana koja vam pomažu da budete redoviti i podržavaju rast zdravih bakterija u vašim crijevima.
Kesteni također ne sadrže gluten što ih čini zdravim izborom za osobe s celijakijom.
Vlakna u kestenu također mogu pomoći u ravnoteži šećera u krvi. Konzumiranje hrane bogate vlaknima osigurava da vaše tijelo polako apsorbira škrob. To pomaže u izbjegavanju skokova šećera u krvi što može biti opasno za osobe s dijabetesom. Osim toga kesteni imaju nisku vrijednost glikemijskog indeksa od 54. Hrana s nižim glikemijskim indeksom neće uzrokovati velike promjene razine šećera u krvi kada je pojedete.
Donosimo još par korisnih savjeta o kestenima!
Kako izgleda pečeni kesten?
Prilikom pečenja vanjska ljuska kestena će se otvoriti i otkriti zlatno-smeđe meso iznutra.
Morate li kuhati kestene prije pečenja?
Kestene prije pečenja nije potrebno kuhati. Međutim preporučuje se da ih namočite na sat vremena.
Kako narezati kesten?
Stavite kesten ravno na dasku za rezanje s okruglom stranom prema gore. Čvrsto ga držite među prstima i režite vodoravno preko zaobljene strane pomoću oštrog noža za guljenje, oštrog nazubljenog noža ili noža za kesten ako ga imate.
Kako dugo treba peći kestene u pećnici?
Preporučujemo pečenje kestena oko 25-35 minuta na 220 stupnjeva C. Možete reći da su gotovi kada se vanjske ljuske otvore i otkriju zlatno meso iznutra.
Koliko dugo će se čuvati kuhani kesteni?
Sve dok se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku pečeni kesteni ostat će svježi do 4 dana.
Možete li jesti sirovi kesten?
Da, možete. Međutim oni sadrže taninsku kiselinu koja kod nekih ljudi može izazvati iritaciju želuca ili mučninu.
Kakvog su okusa pečeni kesteni?
Pečeni kesteni imaju blago sladak, zemljani i orašasti okus s maslačno mekom teksturom. Neki ljudi čak smatraju da je okus sličan kuhanom slatkom krumpiru.
Čuvanje kestena
Čuvajte sirove kestene još u ljusci na hladnom i suhom mjestu oko tjedan dana. Ako ih želite duže čuvati stavite ih u plastičnu vrećicu i držite u hladnjaku do mjesec dana.
Kako jesti pečene kestene?
Pečeni kesten možete jesti sam ili ga koristiti u receptima poput juhe od kestena, pirea od kestena ili čak nadjeva.
Koliko kalorija ima kesten?
1 kesten (0.18g) |
|
10 kestena (1.85g) |
21 kalorija | 206 kalorija |
Začini za kestene:
- Iako su pečeni kesteni savršeni za grickanje možete ih podići na višu razinu posebno tijekom blagdanske sezone. Evo nekoliko načina da uljepšate pola kilograma oguljenih kestena:
-
Verzija "Božićnih kestena": Pomiješajte 4 žlice otopljenog maslaca s 1 žlicom šećera (ili javorovog sirupa) i ¼ žličice mljevenog cimeta. Pokapajte preko kestena ili poslužite sa strane za umakanje. *Ovo je omiljeni način posluživanja na božićno jutro.*
- "Pita od jabuka": Pomiješajte 2 žlice neslanog maslaca s 1 žličicom začina za pitu od jabuka i prstohvatom mljevenog muškatnog oraščića i pokapajte pečene kestene.
- Pikantni okusi: Ako više volite slani začin za pečene kestene pokušajte pomiješati rastopljeni maslac sa svojim omiljenim začinskim biljem (poput nasjeckanog svježeg ružmarina ili kadulje), morskom soli i crnim paprom.
Alternativne metode pečenja kestena:
Pečenje kestena na otvorenoj vatri: Za pečenje na otvorenoj vatri prvo pripremite vatru. Zatim slijedite korake 1 i 3, zatim stavite kestene s prorezanom stranom prema gore u tavu od lijevanog željeza. Stavite ih na vrući ugljen vaše vatre i pecite ih oko 10 minuta (promiješajte jednom ili dvaput kako biste osigurali ravnomjerno pečenje i spriječili da zagore).
Pečenje kestena na roštilju: Slijedite korake 1 i 3 i kada ste spremni za pečenje prethodno zagrijte svoj roštilj. Stavite kestene u jednom sloju (s prorezom prema gore) u košaru za roštilj (ili izravno na rešetke roštilja ako su rešetke dovoljno debele da ne propadnu. Pecite kestene oko 15 minuta mješajuči svakih 5 minuta kako ne bi zagorili.
Instant kesten kuhan na pari: narežite kestene kako je opisano u kartici s receptima. Prelijte ih vodom i kuhajte pod pritiskom 15 minuta uz prirodno otpuštanje. Zatim osušite i ogulite.
Kandirani kesteni: Zagrijte pećnicu na 180C. Pomiješajte ½ šalice smeđeg šećera, 1 žlicu vode i 1 žlicu maslaca u malom loncu. Pustite da prokuha i dodajte pečene i oguljene kestene, miješajući dok se ne oblože sa svih strana. Redati kestene u podmazan pleh i peći ih 5 minuta, okrenuti i peći još 5 minuta.
Kesten u mikrovalnoj pećnici: Stavite kesten na dasku za rezanje s ravnom stranom prema dolje. Čvrsto uhvatite kesten palcem i kažiprstom i nazubljenim nožem napravite dugački prorez na zaobljenoj strani. Obavezno prerežite ljusku do kraja. Zatim napravite drugi rez oblikujući x" na zaobljenoj strani kestena. Napravite prorez u kestenu od ključne je važnosti kako biste bili sigurni da neće eksplodirati u pećnici i olakšat će ih guljenje.
Želite uživati u ovim jesenskim delicijama a nije vam dostupna tava za kestene? Ulovite tavu za kestene na našoj akciji do 9.10.2022.