Pizza napoletana je poznata po svom tankom i prozračnom tijestu, koji se peče u pećnici na drva, te po svom jednostavnom, ali ukusnom sastavu, uključujući rajčice, mozzarellu, maslinovo ulje i origano. To je jedna od najpoznatijih vrsta pizze u svijetu, a UNESCO ju je proglasio svjetskom kulturnom baštinom.
Tijesto za pizzu Napoletana
Sastojci su ključni za pizza Napoletana, tijesto mora biti napravljeno od visoko rafiniranog talijanskog pšeničnog brašna, kvasac mora biti svjež, a rajčice moraju biti pasirane San Marzano iz Italije. Dopušteno je koristiti samo dvije vrste mozzarella sira.
Postoje tri vrste pizze Napoletana koje je Talijansko Ministarstvo kulture prepoznalo:
- Pizza Napoletana Marinara
- Pizza Napoletana Margherita
- Pizza Napoletana Margherita Extra
Pogledajte video: Kako napraviti PIZZA NAPOLETANU kao najbolji svjetski pizza chef
Tijesto za pizzu - Jednostavni Recept
Ovaj recept je direktno iz Vincenzos Plate youtube-a.
OPREMA
- Velika zdjela za miješanje
- Radna površina (stol ili klupa)
- Vaše ruke!
- Po želji: Mikser sa nastavcima za tijesto
SASTOJCI
- 600 ml vode - 2.5 šalice (soba temperatura)
- 1 kg Le 5 Stagioni Napoletana Pizza Brašno 35 oz. Tipo 00 (CRVENO)
- 30 grama soli - 5 žličica
- 1-2 grama svježeg kvasca - pola žličice
Priprema Tijesta za pizzu
- U veliku zdjelu za miješanje ulijte 600 ml vode i dodajte 30 g soli.
- Pomiješajte vodu i sol koristeći ruke kako biste otopili sol.
- Dodajte 100 g brašna (10% od ukupne količine) u vodu i miješajte rukama dok se brašno ne otopi. Smjesa će biti slična konzistenciji palačinke.
- Dodajte svježi kvasac u smjesu i koristite prste da ga brzo otopite u vodi.
- Postupno dodajte Le 5 Stagioni Napoletana Pizza Brašno koristeći jednu ruku. Dodajte ga malo po malo, miješajući drugom rukom dok dodajete brašno.
- Izvadite tijesto na radnu površinu i mijesite ga rukama sve dok ne postane glatko i sjedinjeno.
- Provjerite je li tijesto dovoljno izmiješeno: pritisnite prstom na tijesto i ako se vrati u prvobitni oblik, tijesto je spremno. Također možete provjeriti temperaturu tijesta koristeći termometar.
Odmor i Oblikovanje Loptica
- Ostavite tijesto za Napolitansku pizzu da odmara na ravnoj površini. Pokrijte ga vlažnom krpom kako bi se spriječilo sušenje i ostavite da se odmori najmanje 2 sata.
- Nakon 2 sata, tijesto će se dignuti. Sada je vrijeme za oblikovanje loptica.
- Odvojite komad tijesta i vagajte ga na 250 g.
- Da biste oblikovali lopticu, koristite dlan ruke i kružne pokrete kako biste valjali tijesto dok ne dobijete glatku, okruglu lopticu.
- Stavite oblikovane loptice u hermetički zatvorenu posudu na ravnu površinu.
- Ostavite loptice da odstoje na sobnoj temperaturi (16°C - 18°C) 24 sata.
Autentično tijesto za Pizzu Napoletana po receptu direktno od najboljih Napuljskih pizza majstora!
Volite domaću pizzu i trudite se da vam svaki put ispadne sve bolja?
Napuljska pizza najpriznatija je na svijetu. U skladu s talijanskom tradicijom, napuljsko tijesto za pizzu sastoji se od vrlo malo sastojaka.
Vode, soli, kvasca i najvažnijeg sastojka - brašna tip 00.
Sastojci tijesta za pizzu "Pizza napoletana"
-
600 ml vode
-
1 kg – Brašno tip '00' W280-W320
-
30 g – 5 žličica soli
-
1-2 g – pola žličice svježeg kvasca
S pripremom tijesta započnite dan ranije.
Najvažnije kod ovog recepta je proces sazrijevanja te brašno tip 00. Brašno 00 je sitno mljeveno, a radi se od mekane pšenice te sadrži puno proteina pa je zbog toga tijesto elastičnije od drugih. Važno je pripaziti da voda bude mlaka, na temperaturi od oko 20 stupnjeva.
- U posudu ulijete 600 ml vode.
- Dodajte 30g svježeg kvasca i 5 žličica sitne morske soli
- Promiješajte dok se sol i kvas ne otope
- Dodajte 100g brašna '00' W280-W320 i miješajte 5 minuta dok se smjesa ne pretvori u tečnu kašicu.
- Dodajte preostalo brašno
- Miješajte na umjereno sporoj brzini kojih 20 minuta
- Slijedi postupak sazrijevanja tijesta.
- Izvadite masu tijesta i držite je 4 sata u poklopljenoj plastičnoj posudi.
- Napravite kuglice tijesta prema željenoj veličini pizze.
- Kuglice oblikujte tako da preklopite od kuteva do sredine dok se ne napravi oblik kuglice.
- Ostavite u kuglicama 8 sati.
Nakon 8 sati stajanja, tijesta su spremna!
Pizzu ispecite na 475 stupnjeva, 70 sekundi.
Dobar tek!