Kako očistiti roštilj?
Izašlo je sunce i spremate se obrisati prašinu sa svog prošlogodišnjeg roštilja? Prije nego počnete planirati roštilj, prvi korak je očistiti cijeli roštilj od ostataka prošloljetnih kulinarskih avantura. Čak i ako ste obrisali roštilj prije nego što ste ga odložili na zimu, važno je svaku novu sezonu započeti temeljitim čišćenjem.
U kojem god se scenariju zatekli svi želimo znati najbolji način za čišćenje roštilja i uklanjanje svu masnoću i prljavštinu u tom procesu? Na vašu sreću mnogi predmeti u vašoj kuhinji i po kući djelovat će kao savršena sredstva za čišćenje (uključujući luk i kavu).
Par trikova za čišćenje roštilja:
- Na pari: Običan metalni lim iz vaše kuhinje napunite vodom i zakuhajte ga na roštilju. Gurnite lim u stranu i počnite sa struganjem četkom. Para pomaže da se prljavština odmah skine!
- Pivo: Pola boce piva prelijte preko masnih rešetki na toplom roštilju. Pivo će razgraditi ulje i masnoću, a odmah će se skinuti kada se očisti četkom.
- Ocat: U bocu s raspršivačem stavite obični, kućni ocat. Pošpricajte ocat po cijelom roštilju, a zatim uzmite namotani komad aluminijske folije i upotrijebite ga kao četkicu s čekinjama kako biste odmah sastrugali prljavštinu.
- Luk: prepolovite luk, stavite ga na kraj vilice za pečenje i protrljajte po cijeloj rešetki roštilja, a zatim istrljajte četkom s čekinjama. Enzimi iz luka pomoći će u razgradnji ulja i masti.
- Kava: natopite roštilj i pribor u kavu kako biste uklonili ostatke hrane koje je teško ukloniti. Kiselina u kavi otpušta stvrdnutu prljavštinu.
- Soda bikarbona: pospite sodu bikarbonu po roštilju i malo otopite u vodi. Koristite spužvu s ribalicom za ribanje dok ne nestane sva soda bikarbona i dok roštilj ne zablista.
- Zagrijte: kada završite s čišćenjem, grijte roštilj najmanje 15 minuta. To će osigurati da se zaostala sredstva za čišćenje izgore i neće ugroziti okus hrane prilikom sljedeće upotrebe za kuhanje.
Zapamtite:
Zaštitite svoj roštilj i održavajte ga čistim dok ga ne budete trebali ponovno izvaditi. Investirajte u jednostavnu navlaku za roštilj otpornu na vremenske uvjete.
Kako god odlučite očistiti svoj roštilj, pobrinite se da imate pravi alat za taj posao.
Potrebna oprema za savršeni roštilj
Roštilj je ništa bez pravog alata! Prije nego počnete peći na roštilju, provjerite imate ili sve spremno za rad. Ulaganje u dobar set alata za roštilj može trajati godinama.
- Lopatica
- Kliješta
- Vilica za roštilj
- Plin ili drveni ugljen
- Ulje
- Pregača
- Tanjuri
- Meso
- Začini
- Piće
- Dobra ekipa
Ljeto je stiglo i vrijeme je za roštilj! Bilo da planirate mali roštilj u dvorištu za obitelj ili veliku zabavu s roštiljem, potrebno vam je nekoliko osnovnih stvari. Od hrane preko alata za roštilj i hladnih napitaka do postavki stola, popis svega što vam je potrebno osigurat će da ništa ne zaboravite.
Ledeno-hladna pića
Dobra zaliha pića sve će rashladiti i osvježiti. Postoji mnogo pića koja su idealna za kuhanje u dvorištu, tako da ćete sigurno pronaći nešto za svakoga.
Začini i umaci
Od marinade za odrezak do dodataka za vaše hamburgere, male su stvari koje čine vašu hranu boljom. Začini, začini i umaci potrebni za roštilj ovisit će o tome što kuhate, iako postoje neke osnovne namirnice koje nećete htjeti zaboraviti.
Meso, prilozi i deserti
Jelovnik za roštilj može biti složen ili jednostavan koliko god želite. Možete odabrati staromodne namirnice ili pokazati svoje kulinarsko umijeće. Zabavite se s ovim dijelom jer je on u fokusu cijelog dana.
Postavljanje stola i sigurnost
Vaš stol za piknik bit će središte za sve akcije. Odjenite ga zabavnim ukrasima ili neka bude jednostavno i funkcionalno. U svakom slučaju, postoji nekoliko stvari koje će vam sigurno trebati.
Ako želite biti ekološki prihvatljiviji, pokupite potrepštine za postavljanje stola za višekratnu upotrebu. Morat ćete ih očistiti nakon svake zabave, ali obično su pristupačne i dovoljno izdržljive da vam izdrže godinu ili dvije kuhanja.
- Tanjuri i zdjele
- Vilice, žlice i noževi
- Čaše
- Salvete
- Stolnjak
- Daska za rezanje
- Čačkalice
Dakle, evo ga! Sve što mislimo da vam je potrebno (i više!) za izvrsno kuhanje. Upamtite da čak i ako ne dobijete 100% savršeno, dan se odnosi na dijeljenje hrane s ljudima koje volite.
Uživajte !!