Opremanje restorana nije mala stvar! Kad otvarate restoran, svaki element je bitan. Hrana, dekor, namještaj i osoblje pričaju priču o vašem brendu i vašoj misiji. U ove najvažnije elemente uključeno je i posuđe koje će izložiti vašu hranu i predstaviti kulinarske vještine vašeg kuhara u najboljem svjetlu.
Tanjure valja podijeliti po:
- Po materijalu
- Po obliku
- Po veličini
Raznolikost restoranskog posuđa
Materijal koji odaberete vjerojatno će ovisiti o vašoj željenoj razini izdržljivosti.
Porculan
Mnogi restorani biraju porculan za opremanje restorana. Izrađeni od gline finih čestica, pečeni na visokoj temperaturi. Dobiveno posuđe nije porozno već je izdržljivo s finim, uglađenim izgledom.
Porculan ima više luksuzan izgled, što ga čini izvrsnom opcijom za svečane restorane.
Tipično, čak i najfiniji porculan je siguran za mikrovalnu pećnicu i perilicu posuđa. Jedina iznimka bi bio porculan sa zlatnim, srebrnim ili platinastim akcentima. Nisu prikladni za mikrovalnu pećnicu, a deterdženti za perilicu posuđa na bazi citrusa mogu s vremenom oštetiti metalne naglaske.
Koštani porculan također je opcija za restorane. Lagan je po težini i najizdržljiviji je keramički pribor za jelo. Ali ove prednosti imaju cijenu. Iako je koštani porculan skuplji, dodaje ljepotu stolu.
Arcopal
Posuđe od Arcopala je obično neprozirno, vrlo izdržljivo i neporozno. Luminarc je najpoznatiji brend a njihovi proizvodi za jelo gotovo su neuništivi. Neće se lako slomiti ili okrhnuti. Daleko, ovo je najtrajnije posuđe koje možete kupiti.
Može se prati u perilici posuđa i mikrovalnoj pećnici. Zbog svoje ultra-visoke izdržljivosti, popularan je izbor za obiteljske restorane u kojima djeca možda rukuju tanjurima.
Ovaj Acropal materijal poznat je po svojoj izdržljivosti i snazi. Ta trajnost je rezultat procesa proizvodnje. Tijekom proizvodnje posuđe se polako zagrijava, a zatim brzo hladi.
Ako ste razgovarali s nekim tko koristi tanjure kod kuće, rekao bi vam da je Luminarc vrlo ekonomičan i izdržljiv. To je savršen način da se definira ovaj brend. Ako tražite posuđe koje je otporno za svakodnevnu upotrebu, ekonomično i, povrh toga, lijepo, ovo je vaš najbolji izbor za opremanje restorana.
Melamin
Poput vitrificiranog stakla, melaminsko posuđe je vrlo izdržljivo. Ako stalno zamjenjujete slomljeni ili razbijeni porculan, ovo plastično posuđe može biti dobra opcija za opremanje restorana. Materijal je otporan na lomljenje i pogodan za posluživanje toplih i hladnih jela.
FDA kaže da je melamin siguran za upotrebu, a njihova studija je zaključila da se kemikalije u posuđu neće prenijeti na hranu sve dok se hrana ne zagrije na 70 stupnjeva ili više. To znači da melamin nije prikladan za pećnice ili mikrovalne pećnice i nikada se ne smije zagrijavati s hranom na njemu.
Komercijalni melamin je dizajniran da bude plastično posuđe koje izgleda kao porculan. Naći ćete razne boje i uzorke koji odgovaraju temi vašeg restorana. Ovaj tip posuđa također dolazi u različitim cjenovnim razredima i vrlo je pristupačan.
Polikarbonat (tj. plastika)
Pristupačna, izdržljiva i lagana plastika postaje popularan izbor za tanjure za restorane. Polikarbonatno posuđe posebno je prikladno za ležerne restorane velike količine. Dolaze u raznim bojama i dizajnom, a često oponašaju izgled porculana i drugog keramičkog posuđa.
Plastično posuđe može se prati u perilici posuđa i obično zagrijavati u mikrovalnoj pećnici.
Zemljano i kameno posuđe
Zemljano posuđe je pristupačnija vrsta keramičkog posuđa koje nudi teži, deblji i rustikalni dojam. Nije tako izdržljiv kao druge vrste keramike i sklon je lomljenju, ali nudi izgled ručne izrade.
Zemljano posuđe obično se može prati u perilici posuđa, ali to je porozni materijal koji je sklon mrljama.
Kamena keramika je malo izdržljivija jer se u glinu dodaje staklo kako bi se materijal ojačao. Općenito, kamenina je deblja i može se završiti raznim teksturama glazure, uključujući satenske, sjajne i mat.
Oba materijala su pogodna za mikrovalnu pećnicu, pećnicu, zamrzivač i perilicu posuđa.
Drvena
Drveni pribor za jelo stvara toplu i prijateljsku atmosferu, ali je također još jedna trajna opcija za ležerne restorane.
Ovo posuđe izrađeno je od tkanog drveta koje je zapečaćeno lakom. Sigurni su za korištenje u perilici posuđa, ne upijaju i otporni su na lomljenje. Osim toga, na njima možete poslužiti i toplu i hladnu hranu.
Kod opremanja restorana važan je i sam ambijent
Kada je vaš restoran još u fazi planiranja, važno je da razmislite što je to što želite prikazati u svom restoranu.
- Je li to fini restoran ili ležerna ustanova?
- Ciljate li na profinjeno i sofisticirano ili zabavno i trendi?
- Je li atmosfera koju tražite otmjena i sofisticirana ili topla i šarena?
Za finu gastronomsku atmosferu odlučite se za porculanske tanjure, dok za ležerne ugođaje odaberite arcopal ili plastično posuđe. Da biste dobili dojam u trendu, upotrijebite četvrtaste tanjure, a da biste stvorili zabavniju vibru, dodajte malo boja na stol.
Tako, na primjer, ako planirate otvoriti malu zalogajnicu ili pekaru/caffe shop, klasični bijeli tanjuri i šalice za kavu bit će sasvim dobri. Pogledajte Biminu Cadix seriju od renomiranog Luminarc proizvođača.
Ako je koncept vašeg restorana etnički, kao u meksičkom ili talijanskom, možete se odlučiti za tanjure hrabrih boja i dizajna. Vaše posuđe treba odražavati temu vašeg restorana i nadopunjavati cjelokupni dizajn vašeg restorana. Neki komercijalni pribor za jelo može se čak prilagoditi imenom i logotipom vašeg restorana.
Proračun
Koliko košta opremanje restorana? Ne možete pobjeći od ograničenja proračuna kada otvarate restoran; međutim, čak i ako imate na umu određeni proračun, trebali biste uzeti u obzir vrijednost svih vaših kupnji. Imajte na umu da bi vam kupnja boljih i izdržljivijih tanjura sada, koji su malo skuplji, dugoročno mogla uštedjeti novac.
Namjena
Za opremanje restorana, posuđe će ići od kuhinje do stola do stanice za pranje posuđa i natrag. Postoje iznimke, naravno. Ako će vaš restoran, na primjer, nuditi topli švedski stol, a neka se jela poslužuju na pločama za kuhanje, razmislite o odabiru posuđa koje može izdržati veliku toplinu. Kupujte tanjure i zdjele koji su sigurni za mikrovalnu ili pećnicu, koji će biti izdržljiviji i dugotrajniji.
Zaključak: Opremanje restorana nije lak posao ali ako se...
Prilikom odabira posuđa kod opremanja restorana, svakako odvojite vrijeme da odaberete prave opcije koje odgovaraju konceptu vašeg restorana. Važno je da prvi dojam vaših kupaca – koji uzima u obzir sve što vide u vašem restoranu, uključujući posuđe za jelo – bude nezaboravan i ostavlja ih željnim da se vraćaju uvijek iznova.