Ako posjedujete posuđe od nehrđajućeg čelika (inoxa) sigurno znate koliki ga je problem temeljito očistiti.
Bima blog vam stoga donosi hrpu savjeta kako najlakše očistiti inox posuđe kako bi ono bilo što sjajnije i dugotrajnije
Kako očistiti inox posuđe?
Jedan od najčešćih problema kod kuhanja su zapečeni tragovi hrane. Mrak nam pada na oči svaki put kada nam se desi nesreća, a posuđe sa zapečenom hranom najčešće ostavljamo i po nekoliko dana u sudoperu, uvijek čekajući neku drugu žrtvu da obavi ribanje.
Prve dvije varijante čišćenja zasigurno su vam poznate. Da bi ubrzali proces ribanja, predlažemo korištenje octa i sode bikarbone. Možda zvuči čudno na prvu, ali testirajte sljedeće korake i javite nam rezultate!
- Dno tave napunite vodom
- Ulijte oko 2 dcl octa
- Zagrijte tavu do vrenja i nakon nekoliko minuta maknite je s vatre
- Dodajte sodu bikarbonu (ali budite jako oprezni jer može doći do “nereda” pa je možda bolje rješenje da prvo izlijete ocat i tek onda dodate sodu bikarbonu)
- Ispraznite tavu i izribajte kao i inače
- Isperite tavu i to je to
Napomena! - ako imate mrlje koje i dalje ne možete maknuti, napravite pastu od sode bikarbone i nekoliko kapi vode. Pastu stavite na mrlje, pustite da odstoji određeno vrijeme i nakon toga izribajte.
Postoji i drugi, sporiji i možda ne toliko efikasan način. Ako nemate sodu bikarbonu pri ruci, poslužit će.
- Ulijte malo tekućine za pranje posuđa i na to dovoljno vode da prekrijete mrlje
- Pustite da odstoji jedan sat i nakon toga stavite posudu na štednjak i zagrijte da vrije 15-tak minuta
- Kad se tekućina dovoljno ohladi posudu izribajte i nakon toga dobro isperite
Procijenite koja vam je opcija bolja, a slobodno nam i javite
Kamenac na posuđu
Kao i kod zapečene hrane i ovdje će nam najviše pomoći svestrani ocat.
- Pomiješajte vodu i ocat u omjeru 3 : 1, ulijte u posudu i čekajte dok ne zavrije.
- Maknite posudu sa štednjaka da se ohladi.
- Završite čišćenje tako da posudu isperete s toplom vodom i obrišete krpom.
Temperaturna oštećenja posuđa
-
Svakako se pobrinite da je vaša tava u potpunosti suha
- Nasipajte veću količinu sode bikarbone.
- Nakon toga, koristeći samo suhu krpu ili spužvu, detaljno izribajte posudu i zatim isperite.
Za tvrdoglavije tragove dodajte malo vode, napravite pastu od sode bikarbone i ponovite proces.
Kako se brinuti o inox posuđu?
Ponekad je prevencija najbolje rješenje. Stoga vam donosimo još nekoliko zlatnih savjeta kako izbjeći probleme u kuhinji.
- Dodavanje soli prije nego voda zavrije ponekad može uzrokovati manja oštećenja na posuđu. Da bi to izbjegli, pričekajte da voda zavrije i tek onda dodajte sol.
- Da bi izbjegli prianjanje vaše hrane za posuđe, dodajte ulje u tavu tek nakon što je dobro zagrijete. Ako to napravite kako treba, dno vašeg posuđa postat će statično (tj. non-stick) i hrana se neće primati za dno… Testirajte i javite rezultate!
- Pustite hranu da odstoji na sobnoj temperaturi 30-tak minuta nakon što je izvadite iz škrinje. Ako slučajno stavite zaleđenu hranu na vrelu tavu, ona će se zalijepiti. To je, uostalom jedan od razloga zašto trebate slijediti savjet iz točke broj dva - vruća se površina posude skuplja nakon što dođe u kontakt s hladnom hranom.
- Prije bilo kakvog čišćenja posude od nehrđajućeg čelika, ako je ona topla, pustite je da se ohladi jer u protivnom može doći do trajnih oštećenja.
- Ocat možete iskoristiti za gotovo svo posuđe na kojem se nalaze ostatci kamenca. Jednostavno ulijte ocat s vodom u omjeru 1 : 3 u bilo koje posuđe i pustite da odstoji. Postoji i opcija s vrenjem za inox posuđe (koju smo već opisali), ali i ako pustite ocat da odstoji bez zagrijavanja, uništit će kamenac te ćete napraviti dobar posao!
Nadamo ste da ste pronašli korisne informaciju u ovotjednom Biminom blogu. Slobodno nam napišete povratne informacije ako ste već isprobali koju metodu!
Provjerite ponudu Bima inox posuđa i možda nađete inox posuđe na akciji. Ako vam treba veća količina inox posuđa javite nam se na naš email [email protected]