
Martini je jedan od najpoznatijih i najklasičnijih koktela. To je također nešto oko čega se mnogi ljudi ne slažu kada je u pitanju način na koji je najbolji. Gin ili votka? Promiješano ili protreseno? Krhotine leda ili dvostruko procijeđeno? Sok od limuna ili masline?
Budući da postoji toliko mnogo opcija, uvijek je dobro započeti s isprobanim klasičnim receptom za Martini prije nego počnete prilagođavati vlastiti. U nastavku saznajte recept za Martini i najpoznatije vrste martinija.
Martini gin ili vodka Martini?
Klasični Martini zahtijeva gin. Neki ljudi ga vole, dok drugi smatraju da je ispijanje džina isto kao i grickanje šišarke. Gin je pun botaničkih okusa, od kojih je većina klekovina. Gin djeluje jer se jako dobro slaže s biljnim svojstvima suhog vermuta, sljedećeg ključnog sastojka u klasičnom Martiniju. Ako idete putem gina, preporučujemo da koristite visokokvalitetni. Neki uobičajeni su Beefeater, Plymouth Gin, Tanqueray ili Hendrick’s.
Vodka - To je neutralno alkoholno piće koje ljubitelji koktela preferiraju jer je bez okusa, glatko je i mnogi ga ljudi više vole od džina. Ako volite votku, preporučujemo da kupite vrhunsku bocu kao što su Belvedere, Grey Goose ili Smirnoff. Ovdje ne štedite na sastojcima jer je svaka kap važna.
Kako se pravi Martini - Martini recept
Kako se radi Martini? U nastavku saznajte koji su najvažniji sastojci, oprema i postupci za najbolji Martini recept.
SASTOJCI ZA MARTINI
- 740 ml džina ili votke
- 150 ml suhog vermuta
- Led
- Twist od limunove kore ili masline (za ukras)
OPREMA ZA MARTINI
- Čaša za miješanje ili shaker za koktele
- cjedilo
- Cjedilo s finom mrežicom (ako mućkate martini)
- Barska žlica
- Jigger ili mala mjerica
- Martini čaša
- Nož za uparivanje ili Y-ljuštilica
PROMIJEŠANI MARTINI
- Ohladite čašu: Prije nego što napravite svoj Martini, stavite čašu za Martini u zamrzivač da se ohladi.
- Napravite piće: stavite gin ili votku i suhi vermut u čašu za miješanje.
- Promiješajte i procijedite: dodajte kockice leda i miješajte 30 sekundi dok se Martini ne ohladi. Procijedite piće u ohlađenu čašu za Martini.
- Ukrasite piće: ogulite koru limuna i pritisnite poleđinu kore limuna preko martinija. Protrljajte limunovu koricu oko ruba čaše i stavite je u čašu. Alternativno, ukrasite maslinama.
PROTRESEN MARTINI
- Ohladite čašu: Prije nego što napravite svoj Martini, stavite čašu za Martini u zamrzivač da se ohladi.
- Napravite piće: stavite gin ili votku i suhi vermut u shaker za koktele.
- Promućkajte piće: dodajte kockice leda i snažno protresite 10 sekundi.
- Procijedite piće: Ako više volite da komadići leda plutaju na vrhu vašeg Martinija, jednostavno procijedite piće u svoju ohlađenu čašu za Martini. Ako ne želite komadiće leda, procijedite piće kroz cjedilo s finom mrežicom kako biste uhvatili komadiće leda.
- Ukrasite piće: ogulite koru limuna i pritisnite poleđinu kore limuna preko Martinija. Protrljajte limunovu koricu oko ruba čaše i stavite je u čašu. Alternativno, ukrasite maslinama.
Dry Martini
Što je Dry (suhi) Martini?
Prvo, "DRY" označava da je vrlo malo vermuta dodano koktelu, tako da je gin ili votka primarni fokus. Tipičan omjer je 6 dijelova džina/votke na 1 dio vermuta. Međutim, naručite 'ekstra suho' i dobit ćete najmanju kapljicu vermuta. "Dry" dio odnosi se na količinu vermuta koja se nalazi u piću.
Što je Dry (suhi) Martini naspram Dirty (prljavog) Martini?
Martini se prave od džina/votke i suhog vermuta, što ga čini vrlo čistim, suhim i aromatičnim pićem. Budući da koristi samo bistre likere, samo piće je prozirno kao i čaša u kojoj dolazi. Za razliku od toga, prljavi martini je mutan. Tradicionalno, ova neprozirna boja dolazi od kapljice soka od masline. Ovaj sićušni dodatak ima ogroman utjecaj na okus. Uglavnom, "prlja" vaše piće jer remeti inače čiste okuse.
Espresso Martini | Recept
Ako volite kavu, morate probati koktel iz snova svakog ljubitelja kave… Espresso Martini!
Ovaj koktel kave je jak, sladak i ukusan s kremastim, pjenastim vrhom i preliven zrncima kave. Snažno je, ali slatko, bogato, glatko i krajnje ukusno, prilično je poput vaše kave nakon večere, likera i deserta u jednom. Ako želite impresionirati na sljedećoj večeri, poslužite ovo uz svoj desert kako biste zaista oduševili svoje goste ili ga poslužite na početku večeri da stvarno pokrenete stvar!
Kako napraviti klasični Espresso Martini!?
Sastojci:
-
Kava – obavezno koristite jaku espresso kavu po mogućnosti skuhanu u aparatu s puno pjene! Jedna vrsta kave koju treba izbjegavati za izradu ovog koktela je instant kava, samo neće imati okus kao pravi Espresso Martini bez pravog espressa.
- Kahlua – ovo je prekrasan liker od kave i ruma nevjerojatnog okusa koji stvarno daje ovom koktelu najbolji okus.
- Vodka – ovdje koristite svoju omiljenu votku, ne mora biti skupa!
- Jednostavan sirup – koristi se za zaslađivanje koktela i omekšavanje okusa jake kave i votke. Jednostavan sirup možete kupiti u bocama ili ga napraviti tako da prokuhate jednaku količinu vode i šećera, a zatim ga ostavite da se potpuno ohladi.
- Zrna kave – tradicionalni i zabavni ukrasi, ali nisu neophodni za okus.
Priprema:
- Skuhajte kavu pa je ulijte u posudu da se brzo ohladi.
- Napunite shaker za koktele ledom, zatim dodajte ohlađenu kavu, votku i jednostavan sirup.
- Zatim dodajte Kahulu.
- Jako snažno protresite koktel u shakeru.
- Procijedite espresso Martini u čaše za martini.
- Stavite na vrh tri zrna kave, poslužite.
Savjeti:
Pazite da potpuno ohladite kavu nakon što je skuhate ili će otopiti led i nećete imati dobro ohlađen koktel.
Obavezno jako protresite koktel kako biste stvorili onu lijepu pjenu na vrhu.
Kada sipate koktel u čašu, učinite to brzo kako biste osigurali da pjena završi na vrhu!
Ako nemate flaširani jednostavni sirup, možete ga napraviti tako da stavite jednake količine šećera i vode da prokuhaju dok se šećer ne otopi. Ugasite vatru i ostavite da se potpuno ohladi prije upotrebe.
Martini Bianco
Martini Bianco je fina mješavina talijanskog bijelog vina prožetog začinskim biljem i slatkim cvjetnim biljkama te daje aromatično, ali delikatno piće s notama vanilije i citrusa.
Martini Bianco je nježan, harmoničan i uglađen. Lansiran je 1910. godine, a ime mu je inspirirano bijelim cvjetovima biljke vanilije. Kombinacija začinskog bilja i slatkih voćnih začina jamči njegovu laganu delikatnu aromu, s gorkastim i slatkastim notama.
Čaše za Martini
Vodka ili džin, prljavi ili suhi - bez obzira koliko volite svoj Martini, svi će završiti u istoj čaši za Martini.
Čaše za Martini općenito se razlikuju od tradicionalnih čaša za koktele po tome što imaju veću zdjelu i potpuno su konusne na dnu. Dugačka drška pomaže u kontroli temperature vašeg alkohola, jer pića poslužena u ovoj čaši neće sadržavati led.
Kako se pije Martini
Martini je piće koje se poslužuje kao aperitiv prije obroka, a može se piti na nekoliko načina.
Jedan od najčešćih načina je "Martini on the rocks" - to znači da se Martini poslužuje s ledom u čaši za koktele. Ovisno o preferencijama, možete odabrati suhi ili slatki Martini. Za suhi Martini, uzmite tri dijela džina i jedan dio suhog vermuta, dok se za slatki Martini koristi slatki vermut.
Još jedan popularan način je "Martini up" - to znači da se Martini poslužuje u hladnoj čaši za koktele, bez leda. Također se može poslužiti s maslinom, limunovom koricom ili čak u prahu od limunove kore.
Kada se Martini poslužuje držite ga za vrh čaše i nježno miješajte kako bi se sastojci sjedinili. Zatim ga možete lagano promiješati s maslinom, ako želite ili jednostavno uživati u piću bez dodataka.
Važno je napomenuti da Martini ima visok postotak alkohola pa ga treba piti umjereno.