Kako odabrati najbolje tave i koje sve morate imati u svojoj kuhinji?
Odlično posuđe jedno je od najboljih ulaganja koje možete napraviti, ali postoji toliko mnogo izbora i odabir pravog proizvoda može biti težak. Prvo što biste trebali odrediti je kakvu vrstu kuhanja želite raditi, za koliko ljudi ćete najvjerojatnije kuhati i svoju razinu stručnosti. Trebali biste izgraditi svoj izbor tako da prvo odaberete osnovne komade, a zatim dodate specijalne tave koje želite.
Tave na tržištu
Tava za prženje
Tava za prženje je nezaobilazni i možda je jedan od najsvestranijih komada posuđa koje ćete ikada imati. Okretanje omleta, prženje uz miješanje, pa čak i prženje proteina jednostavno je uz pravu tavu. Ove tave dizajnirane su s ravnim dnom i zaobljenim stranama, što ih čini savršenim izborom za okretanje hrane ili kuhanje na ulju.
Koliko vruće mogu postati? To ovisi o materijalu od kojeg je tava napravljena. Tave s neprianjajućim premazom ne bi trebale zagrijavati nisku ili srednju temperaturu kako bi zadržale premaz, dok je visoka temperatura dobra za nehrđajući čelik. Tave dolaze u svim veličinama (da, čak i one za jedno jaje) i obično ne dolaze s poklopcem.
Tava od lijevanog željeza
Drugi oblik tava su tave od lijevanog željeza. Tave od lijevanog željeza slične su tavama za prženje, no glavna je razlika u održavanju i materijalu od kojeg su izrađene. Budući da su ove tave izrađene od lijevanog željeza, mogu biti prilično teške. Najbolji savjet, ako nikada niste koristili tavu, bio bi da uđete i držite tavu prije kupnje. Kada birate tavu od lijevanog željeza, provjerite je li prethodno zaštićena. Problem s tavama koje nisu prethodno zaštićene jest da će se hrana zalijepiti za njih.
Tava za pečenje
Tava za pečenje namijenjena je za pirjanje, što znači da možete pržiti hranu dok je brzo premještate u tavi, dok je sve pokriveno poklopcem. Tave za pečenje slične su što se tiče dizajna i one imaju ravno dno, no glavna razlika između tava za prženje i saute tava je u tome što umjesto zaobljenih stranica, posude za pečenje imaju ravne strane. Budući da su dublje od tave za prženje, tave za pirjanje mogu se koristiti za višestruke namjene osim za pirjanje. Neke od ovih upotreba su prženje u dubokom ulju, prženje i priprema određenih umaka poput marinare.
Roštilj / Grill tava
Grill tava je komad posuđa koji ima veliku, ravnu ili izbrazdanu površinu. S prilično malom količinom ulja može se koristiti za pripremu hrane za doručak kao što su palačinke, pečeni kolačići i jaja. Može biti četvrtasta ili okrugla ali obično nema dužu dršku kao tava. Roštilji ili tave za roštilj s malom izbrazdanom površinom savršeni su kada pokušavate stvoriti te savršene tragove roštilja.
Wok tava
Wokovi imaju visoke, zakošene stranice i popularna je azijska tava za sve namjene. Tradicionalno su promjera 35 cm i izrađeni su od ugljičnog čelika. Ove posude imaju vruću površinu za kuhanje na dnu, dok su sa strane hladnije.
Povrh toga, mogućnost pomicanja sastojaka po posudi daje veliku kontrolu i svestranost nad temperaturom. Wokovi su savršeni za prženje uz miješanje, kuhanje na pari i duboko prženje.
Tava za palačinke
Za razliku od običnih tava, specijalizirana tava za palačinke dolazi s vrlo plitkim rubom koji pomaže pri okretanju. Često imaju optimalni premaz protiv prianjanja i dolaze s tankim, ravnim metalnim bazama za brzu raspodjelu topline i ravnomjerno kuhanje.
Vrste materijala za tave
Sada kada znate sve o različitim vrstama posuđa koje možete izabrati, vrijeme je da odlučite koji će vam materijal najbolje odgovarati. Bitna kvaliteta na koju treba obratiti pozornost kod svakog posuđa je težina. Teški lonac ili tava sigurno će stajati na plameniku, no budite sigurni da je dovoljno lagan da ga možete lako podići.
Aluminijske tave
Aluminij je vjerojatno najpopularniji materijal u posuđu. Izvrstan je vodič topline i ravnomjerno širi toplinu po tavi. Još je bolja raspodjela topline ako je aluminij tiker. Aluminij se može anodizirati kako bi se površina očvrsnula. Tvrdo eloksirano posuđe tvrđe je od čelika i iznimno je izdržljivo. Osim toga, može se prati u perilici posuđa.
Ova vrsta posuđa također je vrlo jeftina u usporedbi s drugim materijalima. Nedostatak je što ako aluminij nije tretiran, skloniji je mrljanju i reakciji s hranom. Iz tog razloga preporučujemo aluminij s neljepljivom unutrašnjošću jer je mnogo manje vjerojatno da će promijeniti boju ili reagirati s hranom.
Ugljični čelik
Ugljični čelik koristi se u vrlo skupom posuđu, kao i u nekim od najjeftinijih posuđa. Održava se poput lijevanog željeza, ali je puno lakši. Dobro funkcionira za kuhanje koje zahtijeva brze promjene topline jer dobro održava temperaturu. Najčešće tave izrađene od ovog materijala su Woks tave i tave za miješanje.
Tave od lijevanog željeza
Lijevano željezo je vrlo debelo i teško. Iako mu je potrebno nešto više vremena da se zagrije, zadržava i ravnomjerno raspoređuje toplinu. Ako volite prženje, pirjanje, lagano kuhanje i pečenje, ovo bi bio najbolji izbor za vas. Lijevano željezo dolazi u Bare Iron ili s premazom od emajla.
Kada je riječ o njezi koja je potrebna za tavu od lijevanog željeza, morate imati na umu nekoliko stvari.
Za početak, tave od lijevanog željeza nikada se ne smiju namakati u vodi ili se ne smiju osušiti nakon pranja. To je zato što tave od lijevanog željeza mogu hrđati ako su izložene vodi dulje vrijeme.
Da biste očistili tavu od lijevanog željeza morate imati na umu nekoliko stvari kako biste je ispravno očistili. Za početak, ulijte pola šalice soli na tavu, a zatim je istrljajte papirnatim ručnikom; ovo uklanja svu prašinu ili nečistoće. Nakon što je to učinjeno operite ga vrućom vodom i sapunom i zatim ga odmah osušite.
Nakon mnogo korištenja možda ćete morati nauljiti tavu biljnim ili uljem kanole, a možda ćete čak morati zagrijati tavu u pećnici na 450° 30 minuta dok površina ne postane tamnija nego na početku.
Keramičke tave
Keramičko posuđe je izvrstan izolator, pa ne reagira brzo na toplinu. Obično se može naći u obliku vatrostalne posude ili drugih oblika koji su izvrsni za lagano kuhanje na konstantnoj temperaturi. Lakši je od lijevanog željeza, ali je i lomljiviji. Postoje tri kategorije: porculan, kamenina i fajansa.
Tave od nehrđajućeg čelika
Nehrđajući čelik vrlo je dobro posuđe za opću namjenu. Lagan je, izdržljiv i jednostavan za čišćenje. Međutim, on je loš vodič topline pa se obično mnogi dijelovi od nehrđajućeg čelika izrađuju od bakrenog ili aluminijskog diska na dnu kako bi se toplina ravnomjernije rasporedila. Zbog svoje glatke površine, nehrđajući čelik lako se čisti i može se prati u perilici posuđa. Ako primijetite neku promjenu boje, možete koristiti sredstvo za čišćenje nehrđajućeg čelika koje vraća prirodni sjaj. Metalno posuđe može se koristiti na površini od nehrđajućeg čelika ili aluminija.
Zemljano posuđe
Zemljano posuđe je manje čvrsto i sklono je pucanju i grebanju. Ova vrsta se obično koristi kao posuđe umjesto posuđa za kuhanje.
Upotrebom dvije vrste materijala za posuđe zajedno kako bi se dobile sve prednosti oba materijala razvija se presvučeno posuđe. Većinu vremena, nehrđajući čelik obložen je aluminijem.
Aluminij vam daje debljinu i izvrsnu toplinsku vodljivost, a nehrđajući čelik ga štiti od korozije i lako ga je održavati. Ova vrsta posuđa trajat će vam cijeli život. Jedina mana ove vrste posuđa je to što je općenito teško i vrlo skupo. Ako novac nije problem i želite najbolje od najboljeg, svakako bismo preporučili obloženo posuđe.
Bakar
Bakar je najbolji vodič topline. Najbolje je ako kuhate na štednjaku gdje morate kontrolirati temperaturu. Bakar, međutim, može reagirati s hranom i može biti toksičan. Stoga su bakreni lonci i tave obično obloženi drugim materijalom, a to je obično nehrđajući čelik. Najveći nedostatak korištenja bakra je održavanje.
Bakar može promijeniti boju, pa ga s vremena na vrijeme trebate polirati kako biste uklonili promjenu boje. Također, bakar je sklon lakom udubljenju i grebanju.
Tave s non stick / neprianjajućim premazom
Posuđe s neprianjajućim premazom ima premaz unutar posude koji otežava lijepljenje hrane na njega. To čini vrlo lakim kuhanje zdrave, nemasne hrane. Budući da se hrana ne lijepi, vrlo se lako čisti. Može se naći u kombinaciji s mnogim metalima od kojih se proizvodi posuđe. Nedostatak ove vrste posuđa je što se lako može izgrebati.
Posuđe od nehrđajućeg čelika ili neko drugo posuđe može izgrebati tavu pa se preporučuje korištenje najlonskog silikonskog posuđa.
Postoji još nekoliko savjeta koje biste trebali znati kada odlučite koji set posuđa kupiti: mnogi se setovi posuđa mogu prati u perilici posuđa, ali toplo preporučujemo da ih perete ručno jer će im to produžiti vijek trajanja. Također, ako želite najbolji set posuđa, odaberite teže lonce i tave jer su izrađeni od kvalitetnijih materijala i sigurniji su, međutim budite sigurni da ga možete s lakoćom podići s plamenika!
Ako je pretežak za vas mogao bi uzrokovati druge opasnosti. Na kraju ali ne manje važno ne postoji niti jedna vrsta materijala koja je bolja od ostalih. Svi su jednako korisni ovisno o vašim specifičnim kuharskim potrebama. Sretno kuhanje!