
Breskve su jedno od najpopularnijih ljetnih voća koje možete iskoristiti za pripremu ukusnih kolača. Svježe breskve su najukusnije, ali pečene u kolaču također imaju neodoljivu aromu. Donosim vam nekoliko jednostavnih i ukusnih recepata za kolače s breskvama koje možete pripremiti.
Kolač od jogurta s breskvama
Ovaj mekani biskvit s breskvama uspijeva svima, bez obzira na vaše kulinarsko iskustvo. Priprema je jednostavna jer se namirnice mjere čašom od jogurta.
Sastojci:
- 3 velike breskve
- 2 velika jaja
- 200 ml tekućeg jogurta
- pola čaše šećera
- pola čaše ulja
- 2 čaše oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
- Breskve operite, ogulite i narežite na sitnije komade. Ako imate domaće breskve koje nisu špricane, možete ih koristiti s korom.
- Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte u posudu.
- U drugoj posudi miksajte jaja i šećer oko pet minuta dok smjesa ne postane svijetložuta i gusta.
- Postupno dodajte ulje, lagano miksajući na najmanjoj brzini.
- Dodajte jogurt i ručno ga sjedinite s ostatkom smjese.
- Na kraju dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i lagano miješajte dok se sve ne sjedini.
- Protvan premažite s malo masnoće i pospite brašnom.
- Ulijte smjesu u protvan i po vrhu rasporedite narezane breskve.
- Pecite na 180°C između 30 i 40 minuta, dok kolač ne postane zlatnožut i odvoji se od rubova.
Prevrnuti kolač s breskvama
Ovaj kolač je kombinacija mekanog biskvita, bogate karamele i sočnih breskvi koje se tope u ustima.
Sastojci:
- 4-5 bresaka
Za karamel:
- 50 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žlica vode
- malo cimeta
Za biskvit:
- 120 g maslaca (sobne temperature)
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 100 ml mlijeka
- 200 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
Postupak pripreme:
- Breskve operite, izrežite na kriške i ogulite.
- U tavi otopite maslac i šećer, dodajte žlicu vode i miješajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta.
- Karamel izlijte u okrugli lim za pečenje, zatim rasporedite breskve.
- Pećnicu zagrijte na 180°C.
- Brašno posolite, dodajte prašak za pecivo i promiješajte.
- U drugoj posudi mikserom pomiješajte maslac i šećer, dodajte žumanjke jedan po jedan, a zatim naizmjence dodajte brašno i mlijeko.
- Na kraju u tijesto lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Smjesu pažljivo rasporedite po breskvama i pecite 40-50 minuta na 180°C.
- Nakon pečenja, prođite nožem uz rub posude, pričekajte 15 minuta i preokrenite kolač na tanjur.
Brzi kolač s breskvama
Sastojci:
- 1 kg breskvi
- 2 jaja
- 1 čaša šećera
- 1 kiselo vrhnje
- 2 čaše glatkog brašna
- 0,5 vrećice praška za pecivo
- 1 dcl ulja
- 1 žlica šećera u prahu
Priprema:
- Pomiješajte šećer i jaja, dodajte vrhnje (ili jogurt) te na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dobro izmiješajte u glatku masu i malo posolite.
- Ulijte pripremljenu masu u lim za pečenje premazan uljem i posut brašnom.
- Zapecite u pećnici 5 do 7 minuta, izvadite i po površini tijesta rasporedite kriške breskvi.
- Nastavite peći na temperaturi od 175°C još 35 minuta.
- Gotov kolač posipajte šećerom u prahu.
Savjet: Smjesu možete podijeliti na dva dijela - prvi dio pecite 7 minuta, dodajte breskve, prelijte ostatkom smjese i pecite još 5 minuta.