
22.06.2025
Proso je žitarica koja se relativno brzo kuha zbog svoje veličine i ima laganu teksturu kad je kuhana. Evo detaljnih uputa o tome koliko i kako kuhati proso.
Vrijeme kuhanja prosa
- Vrijeme kuhanja prosa varira ovisno o metodi pripreme i željenoj konzistenciji, ali općenito:
- Osnovno vrijeme kuhanja je oko 15-20 minuta
- Neki recepti preporučuju kraće kuhanje od samo 5 minuta, nakon čega se proso ostavi u toploj vodi još 10-ak minuta da nabubri
- Za 1 šalicu prosa (250 ml) trebat će oko 10-ak minuta kuhanja
Omjer vode i prosa
Za pravilno kuhanje prosa važan je omjer vode i žitarice:
- Standardni omjer je 1:2 (jedna mjera prosa na dvije mjere tekućine)
- Neki recepti preporučuju omjer 1:2,5 (jedna šalica prosa na 2,5 šalice vode)
- Za mekšu verziju prosa možete koristiti omjer 1:3
Postupak kuhanja proso-a
Priprema prije kuhanja:
- Proso temeljito isperite pod tekućom vodom u cjedilu
- Preporučljivo je proso namočiti nekoliko sati prije kuhanja
- Neki recepti predlažu da proso lagano popržite na tavi prije kuhanja
Kuhanje:
- Stavite proso u lonac i dodajte vodu u odgovarajućem omjeru
- Dovedite vodu do vrenja
- Kad voda proključa, smanjite vatru na najnižu razinu
- Djelomično poklopite lonac (ne potpuno jer proso lako prekipi)
- Kuhajte dok proso ne upije svu tekućinu (5-20 minuta, ovisno o receptu)
- Nakon kuhanja, maknite s vatre, posolite po želji, promiješajte i poklopite još 3-5 minuta
Različite metode pripreme
Proso možete kuhati na dva osnovna načina:
- Pahuljasti prilog - s manje vode za dobivanje teksture slične kvinoji
- Kremasta kaša - s više vode za dobivanje gušće konzistencije, idealno za doručak
Također, umjesto vode možete koristiti:
- Temeljac za više okusa u slanim jelima
- Mlijeko ili biljni napitak za kremastiju teksturu u slatkim jelima
Pravilno skuhan proso možete koristiti za razne recepte, od prosota (slično kao rižoto) do pudinga, krema ili kao prilog raznim jelima.
Savjeti
Pazite da ne prekuhate proso jer će postati previše mekan i raskuhan.
Skuhani proso možete čuvati u hladnjaku do nekoliko dana.
Proso ima neutralan okus pa je pogodan za slana i slatka jela.
Podijeli s prijateljima
Facebook
Whatsapp
Viber
Pošalji prijatelju na email
Uspješno ste ostavili komentar.
Dodaj novi komentar
Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar.
Povezani proizvodi
(1)
Posude za kuhanje
30,00 €
37,90 €
14,30 €
4,00 €