Možda ne znate, ali 58% Hrvata voli lazanje. Ovo jelo dolazi iz Italije i omiljeno je svuda. Bešamel umak daje poseban okus, a recept je lagan.
Za najbolje lazanje, trebat će vam gotove kore i mljeveno meso. Također, bit će vam potreban bešamel umak. Sve sastojke uz pomoć ovog recepta spojit ćemo u savršeno jelo za obitelj.
Što su lazanje?
Lazanje su tradicionalno talijansko jelo. Sastoje se od slojeva tijesta punjenih sastojcima poput mesa i sira. Osim mesa i sira, koristi se i razne umake.
Ovo jelo je postalo popularno širom svijeta. Ima mnogo varijacija. Variraju od klasičnih s mesom i bešamel umakom do onih s povrćem kao što je špinat ili tikvice.
Sastojci za pripremu lazanja
Za pripremu mojih savršenih lazanja, trebat će nam ovi sastojci:
- 500 g kora za lazanje (gotovih)
- 600 g mljevenog mesa
- 1 dcl bijelog vina
- 2 crvena luka
- 2 mrkve
- 1 paprika
- 2 dl pirea od rajčice
- sol, vegeta
- ulje ili mast za prženje
- 100 g maslaca ili margarina
- 3 žlice brašna
- 800ml mlijeka
- 3 dl pirea rajčice
- sol, vegeta, papar
- 300 g sira
Meso, sir i bešamel možete pojačati, ovisi kako volite da vam lazanje budu prošarane.
Posuđe za pripremu lazanja:
Uz kvalitetno posuđe, ne samo da ćete uštedjeti vrijeme za pečenje jela, već će i slike vaše kulinarske umjetnosti izgledati besprijekorno.
Lazanje recept
Za početak, pirjat ćemo mljeveno meso.
- Način je ovaj: na ulju popržimo crveni luk i papriku. Dodamo mljeveno meso i pirjamo desetak minuta. Onda ubacimo pire rajčice, sol i vegetu.
- Bešamel umak radimo rastapajući maslac. Dodamo mu brašno, pa postepeno mlijeko. Miješamo dok ne prokuha, onda ubacimo vrhnje za kuhanje. Ubacimo začine te kuhamo 5 minuta.
- Na namašćeni pekač slažemo sastojke.
- Redamo: kore lazanja, bešamel, mljeveno meso, pa opet kore. Ponavljamo dok sastojci ne nestanu.
- Na kraju stavimo bešamel i pospemo s sirom.
Priprema mesa za nadjev lazanja
-
Prvo nasjeckam luk.
-
Zagrijem dvije žlice ulja u dubokoj tavi.
-
Dinstam nasjeckan luk u zagrijanom ulju dok ne postane staklasta, a zatim dodajem naribanu mrkvu. Dinstam ih zajedno još pet minuta.
-
Postupno dodajem mljevenu junetinu u tavu s dinstanim povrćem.
-
Dinstam meso dok sve ne promijeni boju.
-
Podlijevam s decilitrom vina i kuham na jakoj vatri dok alkohol ne ispari.
-
Dodajem pasatu, promiješam, te dodajem vode ili temeljca dovoljno da pokrije sve meso.
-
Začinim solju, paprom, dodajem žličicu slatke mljevene paprike i prstohvat majčine dušice.
-
Pokrijem tavu i kuham pola sata na laganoj vatri, povremeno provjeravajući gustoću umaka. Dodajem vode ili temeljca po potrebi kako bi umak ostao pravilne konzistencije.
Na kraju, dobro promiješam.
Na ovaj način, napravim ukusan nadjev od mljevenog mesa. On je spreman za lazanje.
Priprema bešamel umaka
Bešamel umak je ključni dio dobrih lazanja.
- Otopim maslac(100 g ) ili margarin i dodam brašno, sve promiješam, kuhajte do 2min
- Zatim polako ulijevam kipuće mlijeko (800 ml) uz stalno miješanje.
- Dodamo 1/3 žličice muškatnog oraščića, 1/3 žličice papra, 1 žličica soli
- Kuhamo da se bešamel umak lagano zgusne.
Slaganje lazanja
Za početak, namastim lim za pečenje.
U njega stavim prvi sloj kora za lazanje.
Preko kora ide sloj bešamel umaka, pa nadjev od mljevenog mesa.
Onda samo ponavljam taj korak.
Vodim računa da budući da su kore na vrhu, treba biti natopljene bešamel umakom. Završavam posipanjem narendanog sira na vrh.
Pečenje lazanja
Lazanje pečem u pećnici na 250°C oko 20 minuta. Trebale bi postati zlatno smeđe i imati sir na vrhu. Nakon pečenja, ostavljam ih 10 minuta da se ohlade.
Varijacije lazanja
Klasični recept za lazanje obično uključuje mljeveno meso i bešamel umak. Ipak, postoji mnogo drugih ukusnih verzija. Na primjer, možete napraviti lazanje sa špinatom i ricottom ili koristi tikvice umjesto tjestenine. Također, popularne su i lazanje sa gljivama, povrćem i raznim vrstama mesa.
Mogućnosti su beskrajne ako dodate malo kreativnosti. Uglavnom, prilagodite recepte svojim ukusima i uživajte u biljojima i okusima.
Savjeti i trikovi
Evo nekoliko savjeta za savršene lazanje:
- Koristite kvalitetne, svježe sastojke za najbolji okus
- Pazite na omjer sastojaka, posebno bešamel umaka koji treba biti kremast i gust
- Ostavite lazanje da odstoje nekoliko sati prije pečenja za bolje sljubljivanje slojeva
- Pobrinite se da lazanje budu dobro prožete bešamel umakom, ali ne pretjerajte
- Pažljivo slažite slojeve kako biste dobili lijepo slaganje
- Pecite na umjerenoj temperaturi kako bi se sastojci lijepo stopili
Posluživanje i čuvanje
Moje savršene lazanje su najukusnije toplo, narezane na komade. Možete ih poslužiti kao glavno jelo. Također su odlične kao prilog uz meso ili povrće.
Ako vam ostane lazanja, čuvajte ih u hladnjaku. Bitno je da ih držite dobro zatvorene.
Čak je moguće i zamrznuti lasanje. Prije nego ih servirate, samo ih kratko zagrijte. Tako će jelo biti svježe i ukusno i nakon nekoliko dana.
Kad poslužujete domaće lazanje, budite ponosni. Znajte da ste napravili autentično jelo puno okusa. Uživajte u svakom zalogaju.
Pripremite se, svi će tražiti još jednu porciju!