Da vas ne bi razočarali danas ćemo se raspisati o ljutim papričicama i receptu za najbolji umak ikad.
Pošto se trudimo biti zanimljivi nećemo vas previše zamarati s povijesnim temama i krećemo odmah na najzanimljivije, a to su testiranja ljutih papričica u izvedbi klasičnog orkestra (naravno, ništa bez dobrog performansa).
Kapsaicin - sastojak koji daje ljutinu papričicama
Ako se sad pitate što čini te papričice toliko ljutima, odgovor je u Kapsaicinu - sastojku koji daje i određuje jačinu ljutine papričica.
Koliko je ljuta koja papričica određuje se pomoću Scovillove skale, a čisti Kapsaicin je između 15.000,000 i 16.000,000 jedinica, dok su za usporedbu Jalapenosi između 2.500 i 8.000 jedinica po skali. Jalapenosi su dostupni u svim većim supermarketima pa ih možete sami testirati, a evo i jednog poučnog citata :)
Život nije poput kutija čokolade. To je više poput staklenke od Jalapeñosa. Ono što radite danas može vas sutra jako zapeći.
Mislim da vam je jasno gdje će vas ujutro zapeći
Osim u kulinarstvu paprika se može koristiti u medicini, poljoprivredi ili čak u sredstvu za samoobranu - pepper spray.
Naravno, kao i kod svega ostalog tako su se i kod paprike svojstva s vremenom modificirala pa danas veliki broj paprika ima slatkast okus. To se osjeti i u kulinarstvu, posebice u susjednoj Mađarskoj gdje je paprika najvažniji sastojak u prehrani - gulaš, filana paprika, razni paprikaši…
Korištenje ljutih papričica u kuhinji
Nakon što smo prošli teoriju i povijest ljutih papričica :) slijedi najzanimljiviji dio - korištenje ljutih papričica u kuhinji (prvo ih morate dobro pohraniti)!
Izbor papričice ovisi o vama ovisno o tome koliko ljuti umak želite... Osim ako ne želite nešto ekstremno Jalapenosi će biti sasvim dovoljni za vas. Jačinu Jalapenosa možete procijeniti i po glatkoći kože, što je koža glatkija to su Jalapenosi blaži dok su Jalapenosi s "ožiljcima" puno ljući.
Umak od ljutih papričica:
- Vrijeme pripreme: 5 minuta
- Vrijeme kuhanja: 20 minuta
- Ukupno: 25 minuta
Sastojci za umak:
- Jedan veliki Jalapeno ili ljuta papričica po vašem izboru
- Polovica luka, nasjeckana
- 2 komadića češnjaka, nasjeckana
- 1 dcl vode
- 1 dcl bijelog octa
Upute za pripremu umaka:
- U tavi srednjih dimenzija pomiješajte papričicu, luk, češnjak i vodu. Pustite da zavrije (nemojte pokrivati) i miješajte 20-tak minuta sve dok povrće ne omekša. Nakon toga posudu maknite sa štednjaka i pustite da se sve lagano ohladi.
- Mješavinu prebacite u vaš multipraktik i miješajte s octom sve dok ne postane glatka
- Umak možete držati u frižideru do šest mjeseci
Isprobajte i javite nam dojmove
Vrste ljutih papričica
Da bi što bolje mogli odabrati papričice za sos koji ćete sigurno isprobati korisno je i znati vrste istih:
- Capsicum annuum – specifična je za sjevernu i južnu Ameriku, ali uzgaja se diljem svijeta. Najpoznatije vrste su Bell peppers, Wax, Cayenne, Jalapeño, Chiltepin
- Capsicum frutescens – zelenkasto bijelih cvjetova, ovalne. Najpoznatija vrsta je Tavasbo pepper, a od ostalih izdvajamo (Malagueta, Thai peppers, Piri piri, African birdseye chili, Malawian Kambuzi)
- Capsicum chinense – su papričice poznate po izuzenoj ljutini i jedinstvenim okusima, a ovdje pripadaju papričice kao Habanero, Datil, Naga, Scotch bonnet, Bhut Jolokia i Trinidad Moruga Scorpion, trenutno najljuća papričica na svijetu.
- Capsicum pubescens – porijeklom iz Perua... Ovu vrstu karakterizira dlakavo lišće i crno sjeme. U usporedbi s ostalim papričicama su otpornije na hladnije uvijete).
- Capsicum baccatum – papričice s posebnim, voćastim okusom i često se u kulinarstvu koriste u mljevenom obliku. Najpoznatije su Ají amarillo.
Provjerite naše posude za začine gdje možete spremiti svoje ljute papričice i ostale začine.
Iskreno se nadamo se da ste naučili nešto novo... Vaš Bima Team