Mađarica, poznata i kao "mađarska pita", jedan je od najomiljenijih kolača u mnogim domovima diljem Hrvatske i regije. Ovaj slojeviti kolač sastoji se od tankih, mekanih kora između kojih se nalazi bogata čokoladna krema. Završni sloj premazan je čokoladnom glazurom koja dodaje eleganciju i intenzivan čokoladni okus.
Mađarica je tradicionalni kolač prepoznatljiv po svojim slojevima. Osnovne komponente uključuju tanke kore i kremu napravljenu od mlijeka, maslaca, šećera i čokolade. Zbog svog sofisticiranog izgleda i bogatog okusa, često je neizostavan dio svečanih prigoda.
Porijeklo Mađarice
Mađarica, popularni kolač s tankim korama i čokoladnom kremom, inspiraciju vuče iz slastičarske tradicije Austro-Ugarske Monarhije iz druge polovice 19. stoljeća. Istaknuti slastičari poput Emila Gerbeauda (poznat po Žerbo kockama) i Józsefa C. Dobosa (poznat po Doboš torti) utjecali su na razvoj slastica tog vremena. Iako se Mađarica razlikuje okusom, njezina slojevita struktura podsjeća na ove kolače, čineći je lokalnom interpretacijom popularnih slastica iz Budimpešte.
Kada se najčešće peče Mađarica?
Mađarica se često peče tijekom blagdana, posebnih prigoda i obiteljskih okupljanja. Božić, Uskrs, vjenčanja i rođendani nezamislivi su bez ovog ukusnog kolača. Zbog svoje pripreme koja zahtijeva vrijeme i pažnju, često se smatra luksuznim desertom koji se poslužuje u posebnim trenucima.
Ovaj kolač nije samo slastica, on nosi sa sobom tradiciju, ljubav prema domaćoj kuhinji i uspomene na zajedničke trenutke provedene u krugu obitelji.
Mađarica - jednostavni recept korak po korak
Sastojci
Kore- za 6 kora:
- 600 g glatkog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 2 jaja
- 100 g margarina ili maslaca
- 200 g (1 čašica) kiselog vrhnja
- 200 g šećera
Krema:
- 1 l mlijeka
- 200 g čokolade za kuhanje
- 80 g brašna
- 180 g šećera
- 100 g maslaca
Čokoladna glazura:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 3 žlice ulja
Jednostavne kore za Mađaricu
Priprema tijesta:
- U veliku zdjelu stavite 600 g brašna i dodajte 1/2 praška za pecivo. Pomiješajte sastojke.
- Napravite udubinu u sredini brašna i dodajte 2 jaja, 200 g kiselog vrhnja, 200 g šećera i 100 g narezanog margarina ili maslaca sobne temperature.
- Sve zajedno rukom dobro zamijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Oblikovanje tijesta:
- Napravite valjak od tijesta i podijelite ga nožem na 6 jednakih dijelova.
- Od svakog dijela napravite lopticu.
Valjanje kora:
- Pripremite 7 jednako izrezanih komada masnog papira.
- Na radnu površinu stavite jedan komad masnog papira, na njega lopticu tijesta, i pokrijte drugim komadom masnog papira.
- Dlanom malo spljoštite tijesto da bi vam bilo lakše započeti valjanje.
- Koru razvaljajte na dimenzije 24 x 30 cm.
- Uklonite gornji papir, izrežite višak tijesta i pripojite ga gdje nedostaje, zatim vratite gornji papir i nastavite valjanje.
Pečenje kora:
- Zagrijte pećnicu na 170°C.
- Postavite koru na obrnutu stranu tepsije i pecite 5-8 minuta dok ne postane zlatno smeđa.
- Kada se kore ohlade, uklonite masni papir.
Čokoladna krema:
Priprema kreme:
- Pomiješajte 80 g brašna i 180 g šećera sa malo mlijeka (od 1 l).
- Ostatak mlijeka stavite kuhati.
- Kada mlijeko zakuha, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljene sastojke.
- Vratite sve zajedno kuhati, stalno miješajući dok se krema ne zgusne.
- Na kraju dodajte 200 g iskidane čokolade za kuhanje i 100 g margarina ili maslaca, miješajte dok se sastojci sasvim ne otope.
Slaganje kolača:
- Počnite slagati kolač sa vrućom kremom čim je gotova.
- Rasporedite kremu ravnomjerno na 5 kora.
- Redoslijed slaganja: kora – krema, kora – krema, kora – krema, kora – krema, kora – krema, završiti sa korom na vrhu.
- Gore postavite masni papir i neki teret da se kore bolje spoje.
- Kolač stavite u frižideru preko noći.
Čokoladna glazura:
Priprema glazure:
- Narezanu čokoladu za kuhanje (100 g) prelijte sa 3 žlice ulja i obavezno kuhati na pari.
- Ostavite čokoladu da se malo ohladi.
Premazivanje kolača:
- Prelijte kolač čokoladnom glazurom i ravnomjerno je rasporedite.
- Vratite kolač u frižider da se čokolada stegne.
Savjet:
Ako se čokoladna glazura dosta stvrdnula, prije rezanja ostavite kolač nekih 10 minuta na sobnoj temperaturi kako glazura ne bi pucala prilikom rezanja.
Svo potrebno posuđe za pripremu Mađarice pronađite ovdje.
Tanke kore za Mađaricu
Priprema tankih kora za Mađaricu zahtijeva malo strpljenja i pažnje, no uz nekoliko savjeta i trikova, proces će biti znatno lakši i uspješniji. Kore su ključni element ovog kolača, dajući mu prepoznatljivu teksturu i okus.
- Miješanje sastojaka: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. U sredini brašna napravite udubinu i dodajte jaja, kiselo vrhnje, šećer i margarin ili maslac sobne temperature. Sve sastojke dobro zamijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
- Podjela tijesta: Napravite valjak od tijesta i podijelite ga na 6 jednakih dijelova. Od svakog dijela oblikujte lopticu.
- Priprema za valjanje: Pripremite 7 jednako izrezanih komada masnog papira. Ovo će vam biti od velike pomoći prilikom valjanja kora i osigurati da se tijesto ne lijepi za radnu površinu ili valjak.
- Valjanje: Na radnu površinu stavite jedan komad masnog papira, na njega lopticu tijesta, i pokrijte drugim komadom masnog papira. Dlanom malo spljoštite tijesto kako bi vam bilo lakše započeti valjanje. Koru razvaljajte na dimenzije 24 x 30 cm.
- Ravnanje rubova: Uklonite gornji papir, izrežite višak tijesta i pripojite ga gdje nedostaje. Ponovno stavite gornji papir i nastavite valjanje dok ne postignete ravnomjernu debljinu. Kako biste dobili ravnije stranice, možete se poslužiti ravnalom.
Savjeti:
- Koristite masni papir prilikom valjanja kora kako biste spriječili lijepljenje tijesta i olakšali prijenos kora na tepsiju.
- Pazite da sve kore budu jednake debljine i ravnomjerno pečene kako bi kolač imao lijep slojevit izgled.
- Ako tijesto postane previše mekano i ljepljivo, stavite ga nakratko u hladnjak da se stvrdne.
- Kore pecite na obrnutu stranu tepsije na 170°C oko 5-8 minuta. Pripazite da ne prepečete kore jer će postati previše tvrde.
- Budite nježni pri valjanju kako tijesto ne bi pucalo. Ako tijesto puca, lagano ga pritisnite i ponovno spojite.
- Pustite kore da se potpuno ohlade prije nego što ih skinete s masnog papira kako bi zadržale svoj oblik.
Uz ove savjete, vaše tanke kore za Mađaricu bit će savršeno ravne, ukusne i spremne za složenje u jedan od najomiljenijih kolača.
Lažna Mađarica - sočno i brzo bez pečenja
Ako volite tradicionalnu Mađaricu, ali nemate vremena za pripremu tankih kora i pečenje, onda je lažna Mađarica idealno rješenje za vas! Ovaj sočan kolač bez pečenja priprema se brzo i jednostavno, a kombinira čokoladni puding i petit kekse kako bi stvorio bogat okus i teksturu sličnu originalnoj Mađarici. Bez muke oko valjanja i pečenja, uživat ćete u savršenom desertu koji će oduševiti sve ljubitelje slastica. Pogledajte video ispod i saznajte kako ga pripremiti u nekoliko jednostavnih koraka!
Mađarica s gotovim korama - Rozen Mađarica
Sastojci:
- 1 pakiranje gotovih kora
- 750 ml mlijeka
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- Rum po želji
- 230 g čokolade za kuhanje
- 40 g kakao praha
- 50 g gustina
- 125 g margarina
- 3 žlice ulja
Priprema kreme:
- U loncu prokuhajte 750 ml mlijeka i 230 g čokolade za kuhanje dok se čokolada ne otopi.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte 200 g šećera, 40 g kakao praha, 1 vanilin šećer i 50 g gustina.
- Dodajte suhe sastojke u prokuhano mlijeko i miješajte dok se smjesa ne zgusne.
- Ostavite kremu da se malo prohladi, zatim dodajte rum po želji i 125 g margarina. Miješajte dok se margarin potpuno ne otopi i sjedini s kremom.
Slaganje kolača:
- Na podlogu stavite prvu koru i ravnomjerno je premažite pripremljenom kremom.
- Ponovite postupak s preostalim korama, naizmjenično ih slažući i premazujući kremom.
- Kada završite sa slaganjem, kolač ostavite da se stegne u hladnjaku pola sata.
Čokoladna glazura:
- U mikrovalnoj pećnici ili na pari otopite 230 g čokolade za kuhanje s 3 žlice ulja i 3 žlice mlijeka (po želji).
- Prelijte ohlađeni kolač otopljenom čokoladom i ravnomjerno je rasporedite.
- Vratite kolač u hladnjak da se dobro ohladi prije rezanja.
Savjet:
Ukoliko vam se ne kuha krema ili nemate dovoljno vremena, uvijek možete napraviti jednostavnu kremu od pudinga i koristiti je umjesto čokoladne kreme.
Uživajte u svojoj brzoj i jednostavnoj Mađarici!
Svo potrebno posuđe za serviranje Mađarice pogledajte ovdje.