
Kremšnite imaju mnogo naziva i varijacija u cijelom svijetu. U svom najjednostavnijem obliku, to su listovi pečenog lisnatog tijesta poslagani između kreme za tijesto. Zatim se režu na kvadrate. Najpoznatije Hrvatske kremšnite su Samoborska kremšnita i Zagrebačka kremšnita.
Kremšnite
Kremšnite su vrlo popularne u Hrvatskoj iz nekoliko razloga:
Povijest i tradicija kremšnita
Kremšnite imaju dugogodišnju tradiciju u Hrvatskoj. One su prepoznatljiv desert koji se veže uz mnoge lokalne običaje i slavlja.
Poznato je pod mnogim nazivima, od kojih većina potječe iz njemačkog cremeschnitte , a doslovno se prevodi kao kremna kriška ili kremasta pita .
Vjeruje se da podrijetlo cremeschnitte seže unatrag do spoja dviju kuhinja u Austro-Ugarskom carstvu. Međutim, njegov poljski naziv Napoleonka ukazuje na to da bi ovaj desert mogao potjecati od francuskog mille-feuille, koji je također poznat kao Napoleon. Još jedno pecivo čije je točno podrijetlo nepoznato, iako je njegov moderni oblik navodno nastao pod utjecajem poboljšanja Marie-Antoine Carême, slavni francuski chef-extraordinaire.
Okus i tekstura kremšnita
Kremšnite su vrlo ukusne i imaju specifičnu kombinaciju hrskavog sloja tijesta, bogatog kremastog nadjeva i šlaga na vrhu.
Ova kombinacija tekstura i okusa čini ih privlačnim desertom za mnoge ljude.
Dostupnost kremšnita
Kremšnite su široko dostupne diljem Hrvatske. Možete ih pronaći u raznim pekarnicama, slastičarnicama i restoranima diljem zemlje. Ova lakoća pristupačnosti doprinosi njihovoj popularnosti jer ljudi mogu lako uživati u ovom desertu kad god požele.
Kremšnite spadaju u popularne europske deserte, a posebno su poznate u srednjoj Europi. Točno podrijetlo kremšnita nije sasvim jasno, ali se vjeruje da potječu iz Francuske ili Austrije. Naziv "kremšnita" dolazi od francuske riječi "crème", što znači krema.
U Francuskoj su se slični deserti počeli pripremati još u 17. stoljeću, a tijekom 19. stoljeća su se raširili diljem Europe. Kremšnite su postale popularne u mnogim zemljama, uključujući Austriju, Češku, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku.
Zašto su kremšnite postale popularne u Hrvatskoj?
Jedan od ključnih razloga za njihovu popularnost je njihov izvrstan okus i atraktivan izgled. Kremšnite često imaju posebne karakteristike kao što je kombinacija prhkog tijesta i kreme od vanilije. Kremšnite su postale popularne u Hrvatskoj zahvaljujući kulturnoj razmjeni i utjecaju Austro-Ugarske Monarhije kojoj je Hrvatska pripadala u prošlosti. Utjecaj srednjoeuropske kuhinje uvelike je oblikovao hrvatsku kulinarsku tradiciju.
Kulturni značaj kremšnita u Hrvatskoj
Kremšnite se često smatraju simbolom tradicionalne slastičarske vještine i gastronomskog nasljeđa. Kremšnite su omiljeni desert mnogih generacija, a mnogi se sjećaju obiteljskih okupljanja i proslava na kojima su se kremšnite posluživale.Kremšnite su često prisutne na raznim tradicionalnim proslavama poput vjenčanja, krštenja, obljetnica i drugih svečanosti. One se često pripremaju kao dio bogatih slastičarskih stolova na svadbama i drugim svečanim događanjima. Kao kultni desert kremšnite su postale neizostavan dio slavlja i proslava, pružajući slatki završetak obroka i donoseći radost svima koji ih konzumiraju.
Koje su glavne komponente kremšnita?
Tipična kremšnita (cremeschnitte) napravljena je sa samo dva sloja lisnatog tijesta koje zajedno drži velika količina slastičarske kreme s okusom vanilije, što je ponekad preliveno tankim slojem šlaga.
Kremšnite sastojci
Kremšnite su složeni desert koji se sastoji od nekoliko osnovnih sastojaka.
- Kora od lisnatog tijesta, neki stavljaju i petit kekse ispod
- Mlijeko: Koristi se za pripremu kremaste baze.
- Šećer: Dodaje se u mlijeko kako bi se zasladilo.
- Vanilin šećer: Dodaje se radi arome i okusa.
- Puding ili gustin: Koristi se kao zgušnjivač za pripremu kremaste teksture.
- Jaja: Dodaju se u kremu kako bi se postigla željena konzistencija.
- Maslac: Dodaje se u kremu kako bi joj se dao bogatiji okus i kremasta tekstura.
- Šlag ili slatko vrhnje: Koristi se kao završni sloj na vrhu kremšnita.
- Čokolada: na neke kremšnite se umjesto lisnatog stavlja i čokolada.
Postoje i moderne verzije kremšnita koje mogu sadržavati dodatne sastojke poput voća, gotovih krema ili drugih dodataka za raznolikost okusa. Sastojke za kremšnite možete pronaći u različitim prodavnicama i trgovinama prehrambenih proizvoda.Važno je provjeriti rok trajanja i kvalitetu sastojaka prije kupovine. Domaća jaja i mlijeko su svakako boji odabir ako imate prilike i mogućnosti kupiti.
Kako odabrati najbolje sastojke, na što treba obratiti pozornost?
- Birajte svježe sastojke jer će oni imati bolji okus i kvalitetu.
- Pokušajte kupovati sastojke visoke kvalitete.
- Ako imate povjerenje u određene marke ili proizvođače, možete preferirati njihove proizvode. Čitanje recenzija ili upita kod drugih ljudi može vam pomoći u identifikaciji pouzdanih marki.
- Ako vam je važna održivost i podrška lokalnoj proizvodnji, pokušajte odabrati sastojke koji su proizvedeni na lokalnoj razini ili su održivi.
Kremšnite recept
Sastavljanje kremšnita uključuje slaganje kora od lisnatog tijesta i kremastog nadjeva.
- Pripremite kore od lisnatog tijesta: (Ako koristite kupovno lisnato tijesto, slijedite upute na pakiranju)
- Ako izrađujete lisnato tijesto kod kuće, razvaljajte tijesto na željenu debljinu na lagano pobrašnjenoj površini. Izrežite tijesto u pravokutnike ili kvadrate željene veličine. Pecite tijesto prema uputama, obično na 180-200°C, dok ne postane zlatno smeđe i hrskavo. Ostavite korice da se potpuno ohlade prije sastavljanja kremšnita.
- U loncu zagrijte mlijeko s dodatkom šećera i vanilin šećera na srednjoj temperaturi, dok ne proključa.
- U posebnoj zdjeli pomiješajte puding prah ili gustin s malo hladnog mlijeka kako biste dobili glatku smjesu.
- Ulijte smjesu pudinga/gustina u kipuće mlijeko i kuhajte neprestano miješajući dok se krema ne zgusne. Sklonite s vatre i pustite da se malo ohladi.
- Kad se krema malo ohladi dodajte omekšali maslac i dobro promiješajte dok se ne sjedini i dobijete glatku kremu. Ostavite da se krema potpuno ohladi.
- Stavite jednu koru od lisnatog tijesta na lim, ravnomjerno nanesite sloj ohlađene kreme.
- Prekrijte vrh kremšnita šlagom ili slatkim vrhnjem po želji.
- Stavite drugu koru od lisnatog tijesta preko šlaga.
- Stavite kremšnite u hladnjak barem nekoliko sati, idealno preko noći kako bi se sastojci sjedinili i kremšnite se ohladile i stisnule.
Kako ispeći lisnato za kremšnite
Kora za kremšnite se tradicionalno priprema od lisnatog tijesta. Postoje dvije osnovne metode za pripremu kore za kremšnite: upotreba kupovnog lisnatog tijesta ili izrada lisnatog tijesta kod kuće.
Kupovno lisnato tijesto:
Može biti dostupno zamrznuto ili svježe, pa slijedite upute na pakiranju za odmrzavanje i pripremu (Obično se ostavlja na sobnoj temperaturi oko 30 minuta ili u hladnjaku preko noći). Nakon odmrzavanja razvaljajte tijesto na ravnoj, pobrašnjenoj površini kako biste dobili željenu debljinu kore. Položite na lim za pečenje, pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi i vremenu koje je naznačeno na pakiranju ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe i hrskavo. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije upotrebe.
Izrada lisnatog tijesta kod kuće:
Postupak izrade lisnatog tijesta kod kuće je složen i zahtijeva vještinu. Osnovni sastojci za izradu lisnatog tijesta su brašno, maslac, sol i voda. Tijesto se priprema razvlačenjem presavijanjem slojeva brašna i maslaca, stvarajući "listove" tijesta. Razvaljajte tijesto na ravnoj, pobrašnjenoj površini na željenu debljinu. Stavite na lim za pečenje.Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi i vremenu koje je naznačeno u receptu ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe i hrskavo.Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije upotrebe u kremšnitama.
Važno je pridržavati se uputa u receptu i pratiti specifičnosti recepta koji koristite, bilo da koristite kupovno lisnato tijesto ili izrađujete lisnato tijesto kod kuće.
Krema za kremšnite - kako pripremiti?
Krema za kremšnite je ključni sastojak koji čini unutarnji sloj ovog deserta.
- 6 jaja
- 1 vanili šećer
- 10 žlica šećera
- 6 žlica brašna
- 1 litra mlijeka
- 2 žlice gustina
- 1 šlag vrećica ili 2 dc slatkog vrhnja
- Odvoji bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke prebaci u lonac i dodaj šećer, vanilin šećer, brašno i mlijeko.
- Smjesu kuhajte uz neprestano miješanje pjenjačom dok ne postane gusta.
- Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
- Jednom kada je krema kuhana, pažljivo umiješaj bjelanjke kako ne bi izgubila pjenastu teksturu.
- Kremu prelijte preko kore i zatim dodajte drugu koru.
- Posipajte šećerom u prahu po želji.
Savjeti za savršenu kremu za kremšnite
Da bi krema za kremšnite bila pjenasta i istovremeno kremasta, potrebno je pripremati je s velikom pažnjom.
Dok je priprema kreme od žumanjaka relativno jednostavna, važno je znati kako pravilno istući bjelanjke. Ako bjelanjke ne istučete dovoljno, krema za kremšnite neće dobiti željenu teksturu i bit će previše gusta. S druge strane, ako pretjerano istučete bjelanjke, krema će biti puna mjehurića zraka i neće se lijepo sjediniti.
Trik je u metalnoj ili staklenoj posudi izbjegavajući plastičnu posudu. Znate da su bjelanjci savršeni kada postanu čvrsti i sjajni, tada trebate prestati s miksanjem. Potom ih pažljivo umiješajte u kremu od žumanjaka koristeći špatulu ili žlicu, a ne mikser. Tako ćete kremu za kremšnite koja je pjenasta i kremasta.
Vrste kremšnita
Kremšnite su vrlo popularan desert koji se može prilagoditi na različite načine i uključivati različite varijacije kako bi se zadovoljili različiti ukusi. Evo nekoliko uobičajenih varijacija kremšnita:
Klasične kremšnite - jednostavne kremšnite
Ovo je tradicionalna varijacija kremšnita s lisnatim tijestom i kremom od vanilije. Sastoji se od slojeva lisnatog tijesta i kreme, prekrivenog šlagom ili posipano šećerom u prahu.
Čokoladne kremšnite
Dodavanje čokolade kremi daje bogatiju i čokoladniju varijantu kremšnita. Možete dodati otopljenu čokoladu u kremu od vanilije ili napraviti čokoladnu kremu koristeći kakao prah ili čokoladu u prahu.
Voćne kremšnite
Ova varijacija uključuje dodavanje svježeg ili kompota od voća u kremu. Možete koristiti jagode, maline, breskve ili druge sezonske plodove kako biste dodali svježinu i voćnu aromu kremšnitama.
Mađarske kremšnite - Krémes
Mađarska verzija poznate cremeschnitte ide pod nazivom krémes, što znači kremasto . Kombinira dva sloja lisnatog tijesta spojena s velikom količinom glatke kreme od tijesta. Tradicionalno poslužen narezan na velike, pravokutne kriške, desert je mađarski klasik i glavna je namirnica u brojnim slastičarnicama diljem zemlje.
Poljske kremšnite
Poljske kremšnite dolaze u dvije varijante:
- Kremówka: U svom najjednostavnijem obliku kremówka spaja slastičarsku kremu s okusom vanilije koja se stavlja između dva sloja tankog i prhkog lisnatog tijesta. Dok se obično posipa slojem šećera u prahu, neke varijante prilagođavaju tortu dodatnim slojem šlaga.
- Karpatka: Ova popularna poljska kremasta torta obično se sastoji od dva sloja pâte à choux spojenih s debelim slojem kremaste slastičarske kreme s okusom vanilije. Povremeno se donja kora zamijeni prhkim tijestom, dok se gornja uvijek radi s pâte à choux. Kada se pospe šećerom u prahu, neravni vrh kolača podsjeća na snijegom prekrivene Karpate, otuda i naziv.
Slovenske kremšnite - Kremna rezina
Specijalitet slovenskog Bledskog jezera. To je slatka kremasta torta čija je osnova zlatno, hrskavo tijesto s maslacem. Baza je prelivena ukusnom kremom od vanilije, šlagom i slojem tankog tijesta s maslacem. Cijeli kolač tradicionalno se posipa šećerom u prahu i poslužuje narezan na kocke.
Zagrebačke kremšnite
Ova dekadentna torta sastoji se od tankog sloja lisnatog tijesta koji je preliven kremom od vanilije, sloja šlaga i gornjeg sloja čokoladne glazure koja odvaja ovu varijantu cremeschnitte od ostalih.Ove su varijacije samo neki od mnogih načina na koje se kremšnite mogu prilagoditi. Možete eksperimentirati s različitim okusima, preljevima, dodacima i dekoracijama kako biste stvorili jedinstvene kremšnite koje odgovaraju vašem ukusu i preferencijama.
U nastavku ćemo predstaviti najpopularnije kremšnite u Hrvatskoj i šire - samoborske kremšnite.
Samoborske kremšnite
Samoborska kremšnita je popularna slastica koja potječe iz hrvatskog grada Samobora. Sastoji se od dva sloja lisnatog tijesta koja se pune puding kremom. Ponekad se na vrh kreme stavlja tanak sloj tučenog vrhnja. Cijeli kolač obično se pospe šećerom u prahu, a prije posluživanja nareže se na kocke.
Probati samoborske kremšnite je prava poslastica za nepce iz nekoliko razloga. Samoborske kremšnite su tradicionalni slatkiš koji je postao simbol grada Samobora u Hrvatskoj.
One su posebno poznate po svom ukusu i kvaliteti. Prva stvar koja čini samoborske kremšnite tako posebnima je njihov bogat i kremast nadjev. Krema je obično napravljena od mlijeka, šećera, jaja i vanilije, a kombinacija svježine i slatkog okusa čini je neodoljivom. Kremasti slojevi su dovoljno lagani da se tope u ustima, a opet dovoljno puni okusa da zadovolje vaše slatke želje.
Druga posebnost samoborskih kremšnita je njihova hrskava i prhka korica. Korica je obično napravljena od tankih slojeva lisnatog tijesta i peče se do zlatno smeđe boje. Kombinacija mekane kreme i hrskave korice pruža savršen spoj tekstura, koji čini svaki zalogaj nezaboravnim. Osim toga, samoborske kremšnite su dio bogate kulturne baštine Samobora.
One se tradicionalno poslužuju na manifestacijama i događanjima u Samoboru, te predstavljaju simbol tog prelijepog grada. Probati samoborske kremšnite je prilika da se uroni u lokalnu kulturu i uživa u jedinstvenom slatkom iskustvu.
Ukratko, probati samoborske kremšnite je pravi gastronomski užitak. Njihov ukus, tekstura i kulturna važnost čine ih nezaobilaznom poslasticom za sve koji posjete Samobor i žele istražiti lokalne delicije. Ne propustite priliku da okusite ovu slatku deliciju i zadovoljite svoje nepce s nečim zaista posebnim.
Samoborske kremšnite recept
Evo jednostavnog recepta za samoborske kremšnite:
Sastojci
Za koru:
- 500 g svježeg lisnatog tijesta
- 100 g maslaca, otopljenog
- šećer u prahu za posipanje
Za kremu:
- 1 l mlijeka
- 8 žumanjaka
- 200 g šećera
- 100 g brašna
- 2 vrećice vanilin šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
Priprema samoborskih kremšnita:
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Razvaljajte lisnato tijesto na debljinu od oko 3 mm. Izrežite ga na četiri jednaka pravokutnika i stavite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Vilicom lagano izbockajte tijesto da ne nabubri tijekom pečenja.
- Pecite koru u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10-15 minuta, dok ne postane lijepo zlatno smeđa.
- U međuvremenu, pripremite kremu. U loncu zagrijte mlijeko, ali pazite da ne zakuha.
- U zdjeli pomiješajte žumanjke, šećer, brašno i vanilin šećer. Lagano ulijte malo zagrijanog mlijeka u smjesu žumanjaka, stalno miješajući.
- Vratite smjesu u lonac s preostalim zagrijanim mlijekom i kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dok se krema ne zgusne. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
- U ohlađenu kremu dodajte slatko vrhnje i dobro promiješajte.
- Na jedan pečeni pravokutnik stavite polovicu kreme i poravnajte. Prekrijte drugim pečenim pravokutnikom i premažite preostalom kremom. Na vrh stavite treći pravokutnik i pospite šećerom u prahu.
- Ostavite samoborske kremšnite u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći kako bi se dobro ohladile i stisnule.
- Prije posluživanja narežite kremšnite na željene komade i uživajte u ovoj slatkoj poslastici!
- Napomena: Ovaj recept je za okvirno 12-16 kremšnita, ovisno o veličini reza. Ako želite manju količinu, jednostavno prilagodite sastojke prema potrebi.
Čuvanje kremšnita
Donosimo nekoliko savjeta za pravilno čuvanje kremšnita:
- Kremšnite treba čuvati u hladnjaku kako bi se sačuvala njihova svježina. Prije spremanja u hladnjak, svakako pokrijte kremšnite kako biste spriječili da upiju mirise drugih namirnica.
- Kako biste dodatno zaštitili kremšnite od gubitka vlage i očuvali njihovu kvalitetu, možete ih prekriti aluminijskom folijom. To će spriječiti da se osuše ili da apsorbiraju mirise iz hladnjaka.
Zdravstvena razmatranja
Porcija od 100 g kremšnite sadrži:
- 304 kalorije.
- 2,6 g proteina.
- 19 g masti.
- 2 g vlakana.
- 15 g šećera.
- 0,4 g soli.
Za kraj smo pripremili dva recepta za najbolje kremšnite i video pripreme.
Najbolji recept za kremšnite - prave kremšnite
Za vas smo pripremili video kako se pripremaju kremšnite iz Sašine kuhinje!
Krema
- 2,5 l mlijeka
- 0,5 l vode
- 8 jaja
- 6 vanilin šećera
- 250 g kristal šećera
- 200 g glatkog brašna
- 100 g škrobnog brašna (gustina)
- 200 g šećera u prahu
Kore
500 lisnatog tijesta (dva po 250 g)
Priprema:
Količina namirnica je za veliki kalup iz pećnice, dimenzija 40x27 centimetara.
- Ispecite kore: Svaku polovicu lisnatog tijesta razvaljajte na otprilike 45x30 centimetara. Zatim prebacite na lim za pečenje i ispikajte vilicom. Pecite na 220 stupnjeva dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju, oko 15 minuta. Ponovite isto s drugom polovicom tijesta.
- Napravite kremu: Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U žumanjke dodajte kristal šećer i miksajte dvije do tri minute, dodajte oko 50 ml mlijeka, gustin i brašno, miksajte još par minuta. Stavite na vatru ostatak mlijeka i vodu. Čim zakuha smanjite jačinu vatre, maknite s vatre pa u mlijeko dodajte smjesu sa žumanjcima i dobro izmiješajte. Vratite na vatru, stalno miješajte i kuhajte najmanje 10 minuta. Dok se krema kuha od bjelanjaka i šećera u prahu napravite snijeg uz dodatak malo soli i vanilin šećera neka ne bude prečvrst snijeg. Zdjela u kojoj se miksa mora biti jako velika jer se u nju dodaje i kuhana krema, a može se kuhati u velikom loncu, u tom slučaju snijeg dodajte u lonac. Maknite kremu s vatre i još vruću laganim pokretima sjedinite sa snijegom. Najbolje jakom pjenjačom ili ugašenim mikserom.
- Izlijte na donju koru: Odmah kremu izlijte na prvu lisnatu koru u duboki lim za pečenje (veliki, od pećnice) ili kalup i ravnomjerno rasporedite. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Premažite šlagom: Dobro rashlađeno slatko vrhnje miksajte, po želji dodajte šećer u prahu. Biljno vrhnje je već zaslađeno pa uzmite to u obzir ako koristite to umjesto mliječnog. Premažite preko rashlađene kreme od jaja. Drugu lisnatu koru narežite na kocke, veličinu po želji. Slažite kocke na šlag, tako će se lakše i urednije narezati kremšnite. Bitno je da se sve jako dobro ohladi.
- Poslužite posipano s malo šećera u prahu.
Kremšnite u čašici
Sastojci:
- 1 pakiranje svježeg razvaljanog lisnatog tijesta
- 1 dr. Oetker puding special za kremšnite
- 130 g šećera
- 500 ml vode
- 3 bjelanjka
- 150 ml vrhnja za šlag
- malo šećera u prahu za posipanje
Priprema:
- Lisnato tijesto ispeći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva nekih desetak min. Izvaditi i staviti sa strane da se hladi.
- U međuvremenu skuhati puding kremu po uputama na vrećici.
- Dok se krema hladi, izmiksati vrhnje za šlag i narezati par jagoda.
- Pripremite čaše u kojima želite servirati kremšnite (od prilike 5 čaša srednje veličine).
- Na dno čaša izlomite red lisnatog tijesta, pa red kreme, opet red lisnatog, red kreme, red šlaga i na kraju red lisnatog koje posipajte šećerom u prahu.
- Poslužite ohlađeno i uživajte.
Provjerite video pripreme kremšnita u čašici popularnog youtube kanala "Sašina kuhinja".
Pribor za pripremu kremšnita
Koja oprema vam treba?
- Trebat će vam nekoliko zdjela različitih veličina, za pripremu kreme, za miješanje sastojaka i za pripremu šlaga.
- Potreban vam je lonac u kojem ćete kuhati kremu.
- Mikser za tučenje kreme i šlaga kako biste postigli željenu teksturu.
- Valjak za tijesto: Ako se odlučite izraditi koru od lisnatog tijesta kod kuće, trebat će vam valjak za tijesto kako biste razvaljali tijesto na željenu debljinu.
- Lim za pečenje: Koristite standardni lim za pečenje s rubovima kako biste spriječili da tijesto iscuri s lima.
- Kada su kremšnite pečene i ohlađene, trebat ćete nož za rezanje na željene oblike i veličine.
Želimo Vam dobar tek!