“Iza svake uspješne žene stoji značajna količina ispijene kave” - Stephanie Piro
Ah, kava. Ta magična zrnca koju čarobnim procesima pretvaramo u napitak koji život znači. Napitak koji nam je često slamka spasa u teškim danima i odmak od svih briga koje nas muče. Ako vam je teško zamisliti kako biste preživjeli dan bez kave, ne brinite, niste sami. Kava je jedno od najpopularnijih pića na svijetu i pije se apsolutno svugdje. A upravo zbog toga postoji i tisuće načina ispijanja za koje ćete možda pomisliti da su čudni, uzbudljivi, nenormalni ili jednostavno odlučiti - to trebamo probati! Bez obzira pijete li kavu na talijanski način, instanticu, espresso, klasičnu tursku, sa šećerom i mlijekom ili tamnu kao duša bivših - neki od običaja koje ćemo spomenuti sigurno će vas iznenaditi. Kako se pije kava u određenim dijelovima svijeta?
Mexico: Cafe de olla
Cafe de olla, ili nekad jednostavno zvana meksička kava je tradicionalno meksičko piće koje postoji već dugo vremena. Sadrži miks tri začina - klinčić, anis i cimet - te minimalno obrađen šećer imena piloncillo. Tradicionalno, cafe de olla se pravi u glinenoj posudi koju nazivaju “olla” i poslužuje u sličnim glinenim šalicama.
Grčka: FRAPPÉ
Ime vam možda zvuči poznato, no ovaj grčki način ispijanja nije jednak Frappucinu. Zapravo je dosta različit od njega. Ovo osvježavajuće ljetno piće napravljeno je od instant kave, vode, šećera i mlijeka. Protreseno poprilično jako kako bi se stvorila lijepa i ukusna pjena na vrhu, a zatim prelijano preko kocki leda. Idealno za ispijanje dok u pozadini slušate zvukove valova.
Hong Kong: YUANYANG
U Hong Kongu kavu gledaju na poprilično drugačiji način nego kod nas. Možda smo njima mi čudni i neobični. Yuanyang je mješavina domaćeg čaja s mlijekom i svježe kave. Mliječni čaj je zapravo crni čaj pomiješan s kondenziranim mlijekom, što ovaj napitak čini kremastim i slatkim. Ne zvuči loše, zar ne?
Njemačka: PHARISÄER
Fanovi slatke kave. Vi što ne možete bez šećera. Oni koji od kave prave desert, a ne napitak. Njemački pharisäer piće je po vašem guštu. Ako osim toga u kavu volite dodati rum, od sad ćete imati opravdanje i za to. Ova kava napravljena je od ruma i tučenog vrhnja, a zatim pomiješana sa šećerom i poslužena sa šlagom na vrhu. Obično se koristi tamno pržena kava i snažan rum. Je li ovo kava ili koktel? :)
Jugoistočna Azija: KOPI LOWAK
U najavi smo spomenuli da će ovdje biti jako neobičnih i čudnih kava. Ako do sada niste impresionirani, sljedeća kava bi to trebala promijeniti. Ovo je jedna od najskupljih kava na svijetu i radi se, ne biste vjerovali, od zrnca kave koje je prethodno azijski cibet probavio. Da, dobro ste vidjeli. Ova kava bila je jako egzotična, no u zadnje vrijeme je sve češće možete popiti i kod nas. S obzirom na njezinu cijenu, u zadnje vrijeme cibeti se često uzgajaju u nehumanim uvjetima pa razmislite dva puta je li vrijedna ispijanja.
Vijetnam: CÀ PHÊ TRỨNG
Cà Phê Trứng se još naziva i vijetnamska kava s jajem. Nećete vjerovati, u nju ide jaje. Odnosno žumanjak koji je pomiješan sa zaslađenim kondenziranim mlijekom. Ovo se miješa 10 minuta dok ne poprimi vrlo laganu i kremastu teksturu, a zatim se dodaje kava. Zvuči neobično, ali obožavatelji ovakve kave tvrde da je jako ukusna.
Irska: Irish Coffee
Znamo, čuli ste za irsku kavu. No jednostavno je nismo mogli izostaviti s ove liste. Kava koja je prvi puta napravljena 1943 i popularna je sve do danas, a nije ni čudno zašto. Irska kava je mješavina vruće kave, tradicionalnog irskog whiskeya, smeđeg šećera i vrhnja. Moglo bi se je nazvati “posebnim” desert više nego kavom. Pa… živjeli!
Kuba: CAFÉ CUBANO
Cafe Cubano ili jednostavno Kubanska kava vrlo je slatko piće. I kad kažemo vrlo slatko, mislimo da bi moglo posramiti i nas koji u kavu stavljamo nekoliko žličica šećera. Ovo je jaka kava umiješana s tučenim šećerom. Šećer se podiže na vrh kave i pri tome stvara debeli i pjenasti sloj koji je duša ove kave. Ako se ne bojite dijabetesa, svakako probajte!
Španjolska: BARRAQUITO COFFEE
Barraquito je kava specifična za Kanarske otoke u Španjolskoj. I ako kažete da se radi više o koktelu nego o kavi, nećete biti u krivu. Tradicionalno piće napravljeno je u slojevima, od kojih je prvi sloj kondenziranog mlijeka. Zatim slijedi Licor 43, liker napravljen od agruma, vanilije i raznih začina. Nakon njega konačno na red dolazi espresso pa pjenasto mlijeko, a kao šlag na tortu… ovaj, kavu, dodaje se cimet i korica limuna. Ova kava se nikako ne smije promiješati jer su slojevi jako bitni za okus.
Finska: KAFFEOST
Ako ste mislili da je kava sa žumanjkom čudna, pričekajte da čujete što ide u Kaffeost, finsku kavu. Kaffeost u prijevodu znači “kava sa sirom” tako da vam ne trebamo dodatno objašnjavati koji je “tajni” sastojak. Radi se o sušenom siru imena juustoleipä koji se stavlja u vruću kavu gdje upija kavu poput spužve. Obično se servira u drvenoj šalici i prelijeva kavom. Dobar tek… ovaj, živjeli!
Etiopija: Buna
Kava u Etiopiji i nije toliko čudna, no s obzirom na to da je Etiopija kolijevka kave, morali smo je staviti na listu. Buna zapravo na etiopskom znači kava i prilično je posebna. Zrna se skupljaju još zelena, zatim prže u glinenoj posudi zvanoj jebena. Oko kave se odvijaju prave ceremonije pa ispijanja mogu trajati i po tri sata i to nekoliko puta dnevno. Tko bi na odmor u Etiopiju?
Senegal: Cafe Touba
Nešto zapadnije, imamo tradicionalnu senegalsku kavu Touba. Slična je filtriranoj kavi, no začinjena je sa gvinejskim paprom zvanim dijar i klinčićem. Na prvi gutljaj djeluje slatka, no nastavite li je piti vidjet ćete da je zapravo ljuta od papra. Također, priča se da ima efekt afrodizijaka, pa tko voli...
Portugal: Mazagran
U Portugalu žive specifični ljudi. Sa specifičnim načinima života. Koji imaju specifičan način ispijanja kave. Ako biste taj napitak uopće nazvali kavom. Mazagran je u suštini ledena kava s limunadom. Ledena kava pomiješana sa svježe cijeđenim limunom i u vezi nje postoji jedna zanimljivost. Ovo je, kako kažu, bila prva ledena kava na svijetu. Potiče iz Alžira, a danas je jako popularna u Portugalu.
Maroko: Ljuta Kava
Marokanska ljuta kava prava je poslastica. Radi se u klasičnim aparatima s francuskom prešom od svježe ubranih zrna kave. Zatim je pomiješana s mješavinom začina koja uključuje cimet, đumbir, kardamom, klinčić, crni papar i muškatni oraščić. Često je zaslađena sa šećerom i mlijekom i obično se pije kod kuće, a ne u restoranima ili kafićima.
Hrvatska - kako napraviti ledenu kavu?
Evo jednostavnog recepta za pripremu ledene kave:
Sastojci ledena kava:
- 1 šalica svježe pripremljene kave (ohlađene)
- 1 šalica leda
- 1 šalica mlijeka
- 2 žličice šećera (po želji)
- Opciono: umjetni sladilo, sirup od vanilije ili čokolade
Upute za izradu ledene kave:
- Pripremite šalicu svježe kave i ostavite je da se potpuno ohladi. Ako vam je potrebno brže hlađenje, možete kavu staviti u hladnjak ili zamrzivač na kratko vrijeme.
- U blenderu ili mikseru, dodajte ohlađenu kavu, led, mlijeko i šećer (ili drugo sladilo po želji).
- Miksajte sve sastojke na visokoj brzini dok ne dobijete glatku teksturu i dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Ako želite kremastiju teksturu, možete dodati malo više mlijeka ili zamrznutog jogurta.
- Kušajte ledenu kavu i prilagodite slatkoću prema vlastitom ukusu dodavanjem dodatnog šećera ili sladila.
- Ako želite dodatni okus, možete dodati malo sirupa od vanilije ili čokolade prema želji. Pomiješajte ponovno kako biste ravnomjerno rasporedili okus po cijeloj kavi.
- Poslužite ledenu kavu u čaši za hladna pića i uživajte u njezinoj osvježavajućoj i ukusnoj aromi.
- Sada kada znate kako napraviti ledenu kavu, možete uživati u ovom osvježavajućem napitku tijekom toplih ljetnih dana ili kad god poželite osvježenje uz okus omiljene kave. Dobar tek!
I, tko se i dalje drži turske, a tko je spreman za nešto novo?
Da čujemo, kavoljupci, što vam od ovog zvuči najprivlačnije? Tko je za jedan Kopi Luwak, a tko bi radije riskirao s jednom od ovih alkoholnih? U svakom slučaju, vjerujemo da što god od navedenog probate nećete ostati razočarani. Jer što je zapravo normalno? Tko kaže da Vijetnamcima naša “klasična” kava ne zvuči grozno? Ono što je najbitnije je da vas pogura kroz dan i uljepša vam jutra. Uživajte!