Porculan? Je li to ono od čega su napravljene kineske vaze u muzejima kojima se ne usudimo približiti i onaj bakin set kojeg vadi samo za Božić? Da, između ostalog. No porculan nije bauk, ne trebamo ga se bojati i ustručavati se koristiti ga. Od porculana su napravljeni mnogi kvalitetni setovi tanjura koje možemo koristiti svaki dan. Osim što izgledaju sjajno, napravljeni su od čvrstih i izdržljivih materijala pa ih ne treba tretirati kao da su od stakla. Nije da staklo nije izdržljivo, ali kužite…
Sve što možda niste znali o porculanu, kako ga najbolje iskoristiti i ostale njegove prednosti i mane, saznajte u nastavku!
- Što je to ustvari porculan
- Prednosti u odnosu na keramiku
- Kako održavati porculan
- Kako očistiti požutjeli porculan
- Kako najbolje iskoristiti porculan
Što je to ustvari porculan?
Porculan je vrsta keramike dobivena pečenjem mješavine kaolina, kvarca i vapnenca na visokim temperaturama. Potječe iz Kine i stigao je u Europu preko Puta Svile… i tako dalje i tako bliže i tako dulje i tako kraće. Sumnjamo da ste ovdje da čitate imena kineskih careva pod kojima je proizvodnja procvjetala te dinastije koje su usavršile proizvodnju. Zanima vas trebate li zapravo i vi porculansko posuđe te ima li istine u tome da ga neki ljudi koriste i kad nije Božić? Spoiler alert - Neki ljudi ga koriste gotovo svaki dan!
Zašto ne bi svakodnevno koristili porculanske tanjure koji, osim što izgledaju prekrasno i otmjeno, imaju i iznimnu čvrstoću te izdržljivost na visoke temperature? Neće se potrgati ako ih malo grublje odložite i gotovo po svemu su bolji od ostalih materijala. Sinonim su za luksuz i kvalitetu i zato ih se često pogrešno etiketira kao posuđe za bogate. Porculan bi trebalo imati svako kućanstvo koje voli da njihov stol izgleda lijepo i elegantno.
Prednosti porculana u odnosu na keramiku
Da se odmah ogradimo od ispravaka - porculan jest vrsta keramike. Ako vam neće zasmetati što će ovaj tekst otići u žargonske vode, možemo ga čak nazvati keramikom na steroidima. Porculan se izrađuje od istog osnovnog materijala - gline - ali se od ostale keramike razlikuje po sastavu i načinu proizvodnje. Prije svega, peče se na vrlo visokim temperaturama i izrađuje od posebne vrste gline - kaolina. Čvršći je od obične keramike, teže se lomi, manje je porozan i ne propušta svjetlost. Kod proizvodnje keramike dozvoljena je određena količina nečistoća dok je porculan izrađen od plemenitih materijala iznimne čistoće. Porculan je plemenit, čist i bijel. Oprosti keramiko, ovdje smo te ocrnili puno više nego zaslužuješ. Imaš i ti puno svojih kvaliteta!
Kako održavati porculan?
Neke vrste porculana mogu se prati u perilici posuđa na niskoj temperaturi, no mi svakako preporučujemo da to izbjegnete i perete ga ručno. Da, da, nitko nije savršen. Iako je izdržljiv i neporozan, kad je pranje u pitanju predlažemo da idete na sigurno. Ako na tanjurima ima skorenih ostataka hrane, naš prijedlog je da ih natopite u toploj vodi sa sapunicom pa ih kroz desetak minuta mekanom spužvicom, laganim pokretima operete. Ručno oslikani porculan također nemojte prati u perilici jer će se ukrasi izlizati i u potpunosti nestati. Ljepota ima svoju cijenu. Ako posuđe ima zlatni rub ili metalni ukras, ne može se koristiti u mikrovalnoj zbog sigurnosti. I posuđa i mikrovalne.
Kako očistiti porculan?
Gore smo pisali kako oprati porculan, a ovaj se odlomak odnosi na to kako očistiti mrlje ili naslage koje su nastale zbog nekorištenja i nepravilnog skladištenja. Rekli smo već, koristite svoj porculan!
- Navlažite šalicu ili tanjur kojeg želite oprati. Zatim ih napunite do približno četvrtine sa sodom bikarbonom i nježno raspršite po cijeloj površini. Najbolje bi bilo da šalicu samo okrećete tako da se soda sama rasporedi po svim zamrljanim dijelovima. Ostavite mirovati pola sata. Zatim krpicom nježno utrljajte sodu na stijenke posuđa pa isperite vodom.
- Za sljedeću metodu trebat će vam ocat i sol. Unutrašnjost šalice ili tanjura navlažite s približno 2 žličice octa. Dodajte pola žličice soli pa, kao i u prethodnom slučaju, rotirajte šalicu tako da se smjesa octa i soli ravnomjerno rasporedi po stijenkama. Pustite da odstoji 5 minuta, a zatim opet krpicom nježno utrljajte smjesu na stijenke. Operite mlakom vodom.
- Za mrlje ili ostatke hrane na ručno oslikanom porculanu trebat ćete biti posebno nježni. Ovdje ne postoji posebna čarobna formula, već ćete morati biti pedantni i strpljivi. Tanjur namočite i vodu blago utrljajte rukama. Mrlje i ostatke hrane nježno, laganim pokretima ostružite s površine. Zatim kistićem prijeđite po površini tanjura za dodatan sjaj i glatku površinu.
Kako najbolje iskoristiti porculan?
Najbolji način za korištenje porculana je da ga zapravo redovito koristite umjesto da stoji u vitrini i čeka bolje dane. Posuđe je tu da uljepša vašu svakodnevicu, a ne samo posebne dane. Gotovo svaki obrok izgledat će bolje serviran na vrhunskim porculanskim tanjurima. Osim toga, porculanski tanjuri izvrsni su i za posluživanje hrane. Iskoristite ih kao središte vašeg stola na svečanim ručkovima, u porculanski lonac poslužite juhu ili varivo, a tacne iskoristite za posluživanje kolača i ostalih slastica. Ako imate porculanske zdjelice u njih možete staviti orašaste plodove ili grickalice. A kad jednom bude vrijeme da vaš omiljeni porculanski set ode u zasluženu mirovinu, iskoristite ga za dekoraciju doma. Porculan je uvijek bio izvrstan ukras za domove uređene u retro štihu.
Što čekate? Vadite svoj porculanski set iz ormara!
Već vaš sutrašnji ručak može biti elegantan bez povoda. Servirajte ga na porculanskim tanjurima i oduševite obitelj, a vašem stolu dajte poseban štih. Ako još ne posjedujete porculanske tanjure, pravi je čas da nabavite jedan set. Bima ima veliku ponudu posuđa od porculana pa trk na webshop i osigurajte se kvalitetnim europskim posuđem!