Prilikom postavljanja stola izuzetno je važno razlikovati za koju prigodu ste organizirali događaj. Priprema stola za neformalna i formalna druženja ili svečane prilike znatno se razlikuju.
Pravila postavljanja stola
Pribor za jelo vrlo je važan u svim društvenim prilikama.
On daje određen užitak jelu i prezentira ga na pravi način, a izgledom stola šaljete važnu poruku vašim gostima. Postavite stol po bontonu i vaši gosti će biti oduševljeni detaljima i pažnjom koju ste posvetili pripremi jer time dajete i određeno poštovanje prema njima... Odradite sve šlampavo i sigurno ćete ostaviti nešto lošiji dojam nego što želite, a možda budete i žrtva "zlobnih" komentara nakon ručka ili večere.
Ležerno postavljanje stola za neformalne ručkove i večere
Za svakodnevni ručak ili večeru dovoljno je da znate osnovna pravila prilikom postavljanja stola
- Postavite podmetač za jelo
- Tanjur za jelo stavite na sredinu podmetača
- Ubrus postavite lijevo od tanjura, a zatim vilicu na ubrus
- S desne strane prvo postavite nož (oštrica usmjerena prema tanjuru), a zatim žlicu desno od noža
- Čašu postavite na gornju desnu stranu između tanjura i noža.
Za nešto formalnija druženja i prilike gdje je uključeno više vrsta hrane prvo se postavlja najplići tanjur, a preko njega tanjur za juhu... Čaša za vino ili neko drugo piće se postavlja desno od čaše za vodu. Ako koristite za svakog gosta pojedinačni set za sol i papar, postavite ga iznad podmetača za jelo.
Svečano postavljanje stola
Za formalna druženja poput elegantne večere za društvo s tri slijeda hrane potrebno se puno više potruditi oko stola. Najveća razlika između neformalnog i formalnog stola je korištenje dodatnih tanjura i pribora za jelo koji se inače ne koriste i činjenica da podmetač nije preporučljivo koristiti (osim ako je okrugli jer time se dobiva na dodatnom osjećaju formalnosti).
Svakako je dobro ako pribor za jelo može na stolu biti i oku ugodna dekoracija.
- Tanjure postavite u sredinu s najmanjim tanjurom složenim na vrhu
- Tanjur za kruh postavite lijevo od glavnih tanjura s nožem za maslac ili vilicom koja stoji na njemu
- Ubrus i vilice postavite s lijeve strane (vilice sortirajte po veličini... Najmanja služi za salatu, a iza nje je vilica za glavno jelo). Vilice možete postaviti na ubrus ili između ubrusa i tanjura (a ako želite biti kreativniji, ubrus možete elegantno složiti i na tanjure).
- S desne strane postavite noževe i žlice. Prvo s desne strane dolazi žlica za juhu, a zatim žlica za glavno jelo. Nakon toga postavite nož za salatu i nož za glavno jelo.
- Desertnu žlicu i vilicu postavite iznad tanjura
- Čaše za vodu, vino ili neko drugo piće postavite s desne strane iznad noževa i žlica.
- Ako koristite još dodataka (npr. set za sol i papar) postavite ih iznad desertnog pribora.
Cijeli asortiman pribora za jelo možete pronaći OVDJE!
Nakon i tijekom večere, slijede pohvale (a ponekad i kritike)
Tokom ili nakon večere na elegantan način priborom možete pokazati trebate li pauzu, jeste li spremni za još hrane ili koliko ste (ne)zadovoljni serviranim jelom...
- “Pauza u jelu” – pribor za jelo pozicionirano na tanjuru prema vrhu, kao da tvori gornje stranice piramide, s oštricom noža okrenutom prema unutra i zupcima vilice prema gore ili dolje.
- “Gotovo” – Pribor za jelo leži na tanjuru jedno pored drugog, s drškama prema dolje. Pod nikakvim uvjetima krajevi pribora za jelo ne smiju biti na krajnjim stranama tanjura ili na stolu.
- “Sve je bilo odlično” – Pribor za jelo je složeno paralelno u vodoravnu poziciju po sredini tanjura, s drškama na desnoj strani.
- “Hrana nije imala dobar okus” – Pribor za jelo je složeno gotovo isto kao i ‘pauza za jelo’, ali se pribor za jelo križa u vrhu tanjura.
- „Spremni za još” – Pribor za jelo pozicionirano u križ; s vodoravno – okomito prekriženim nožem i vilicom.
P.S. Nemojte zaboraviti na tanjure!