Kao što smo već u uvodu zaključili, noževi su broj 1 u kuhinji
Od noževa za rezanje kruha pa do noževa za velike komade mesa… Trebamo ih u svakoj situaciji i ako ih ne održavate pravilno, mogu biti jako opasni jer je tupi nož puno opasniji od dobro naoštrenog noža.
Zato primijenite sljedeće savjete i vaši noževi će trajati puno duže!
Noževe nemojte prati u perilici posuđa
Izbjegavajte pranje noževa u perilici suđa jer kemikalije i toplina oštećuju nož. Također, iz sličnog razloga nije dobro koristiti ni kombinaciju deterdženta za pranje i vruću vodu ako ručno perete noževe.
Najbolje što možete napraviti za vaše noževe je da ih perete hladnom (mlakom) vodom neposredno nakon korištenja i odmah obrišete hladnom krpom. Spužvica (s jako malo deterdženta ako je to potrebno) i hladna voda su većinu vremena sasvim dovoljne da bi uklonili nečistoće. Nakon što obrišete nož krpom ostavite ga na stolu još neko vrijeme da se u potpunosti osuši.
Pazite gdje čuvate noževe
I vi imate ladicu punu noževa koji su nagurani jedan pokraj drugoga s ostalim kuhinjskim priborom (a vjerojatno ste se već koji put i tako porezali…)? Ako ste uložili novac u dobre noževe i vrijeme u njihovo čišćenje onda je prava šteta da nisu spremljeni na prikladno mjesto
Zato investirajte u dobar magnetni držač ili naručite noževe koji dolaze sa stalkom da bi bili sigurni da se neće oštetiti.
Pazite što režete noževima i nikako nemojte otvarati limenke s njima
Jeste li znali da se rezanjem vrućeg mesa čelik u nožu širi i da se time može lakše oštetiti prilikom kontakta s kosti ili nekom lošom podlogom?
Naš savjet je da uvijek pričekate da se meso barem malo ohladi i jako pazite što režete i na kojoj podlozi. Drvena daska je puno bolje rješenje od staklene ili keramičke daske koje oštećuju oštricu noža.
Kao što morate paziti na kojoj podlozi režete nešto tako morate voditi računa i o tome što režete. Noževi NISU otvarači za konzerve pa ih nemojte ni koristiti u te svrhe jer imamo pomagala i za to
Redovito oštrite nož
I naravno, NAJBITNIJE od svega je da redovito oštrite nož… Kućne noževe možete oštriti na kamenom brusu ili na jednom od drugih odličnih pomagala koja su namijenjena za to… Tehnika “nož o nož” definitivno nije dobro rješenje i može napraviti više štete nego koristi.
Ne zaboravite ni na ostale prijedloge…
- ako možete, više puta godišnje rastavite nož i temeljno očistite svaki dio
- ako nož ima sklopive dijelove nož je potrebno redovito podmazivati… Postoje setovi za podmazivanje noževa s kojima ćete produžiti rok trajanja noževima za nekoliko godina.
- nakon što nasjeckate povrće redovito ga sastružete s daske kao što i mi to do nedavno radili? Time oštećujete oštricu noža… Dovoljno je samo okrenuti nož i strugati povrće s daske “hrptom noža”.
Možda vam se sada ne čini tako, ali svi ovi savjeti jako utječu na kvalitetu i dugotrajnost vaših noževa. Zato slijedite barem dio njih i osjetit ćete razliku.
Vaš Bima Team!