
Carsko meso je jedan od najukusnijih dijelova svinjetine, poznat po savršenoj ravnoteži masnoće i mesa.
Zahvaljujući tome, meso ostaje sočno i mekano tijekom pečenja, a istovremeno dobiva hrskavu koricu koja će oduševiti vaše nepce. Ovo meso idealno je za pečenje u pećnici, jer zadržava vlagu i razvija bogat okus. Donosim vam provjeren recept za carsko meso u pećnici!
Savjet za odabir mesa: Odaberite komad s ravnomjernom raspodjelom masnoće i pazite da meso bude svježe i kvalitetno.
Sastojci za Savršeno Carsko Meso
Osnovni sastojci:
- 1 kg carskog mesa
- 150 ml temeljca (ili juhu)
- 1 žlica ulja
- 2-3 češnja češnjaka (po želji)
Marinada:
- 3 žlice ulja
- 2 žlice mljevene paprike
- 1 ½ žlice soli
- 1 žlica senfa
- 1 žličica papra
- Sok od pola limuna
- Sušeno začinsko bilje (ruzmarin, timijan, origano)
Marinada je ključna za bogat okus i sočnost. Kombinacija začina i limunovog soka omekšava meso i čini ga aromatičnim.
Carsko meso u pećnici - Priprema Korak po Korak
- Mariniranje: Pomiješajte sve sastojke za marinadu i dobro ih utrljajte u meso. Ostavite meso da odstoji u hladnjaku najmanje 4 sata, a po mogućnosti preko noći.
- Pečenje: Zagrijte pećnicu na 160°C. Stavite meso u posudu za pečenje, dodajte temeljac i malo ulja. Pečite 2 sata na niskoj temperaturi kako bi meso ostalo sočno.
- Stvaranje hrskave korice: Povećajte temperaturu na 200-210°C i pečite još 20-30 minuta. Redovito polijevajte meso sokovima iz posude kako bi ostalo sočno.
- Odmor nakon pečenja: Nakon pečenja ostavite meso da odstoji 10-15 minuta prije rezanja. Ovaj korak omogućuje da se sokovi ravnomjerno raspodijele, čime meso postaje još sočnije.
Savjeti za Uspješno Pečenje
- Odabir mesa: Odaberite komad s ravnomjernom raspodjelom masnoće.
- Mariniranje: Što duže marinirate, to će meso biti aromatičnije.
- Temperatura: Sporo pečenje na nižim temperaturama osigurava sočnost, dok povećanje temperature na kraju stvara hrskavu koricu.
- Dodatni okus: Dodajte povrće (npr. mrkvu, krumpir) u posudu za pečenje kako biste obogatili okus.
Kako Poslužiti Pečeno Carsko Meso
Pečeno carsko meso savršeno se uklapa u svečane obroke. Evo nekoliko prijedloga za posluživanje:
Prilozi:
- Pire krumpir
- Kuhano ili pečeno povrće (mrkva, brokula, tikvice)
- Domaće krušne okruglice
Umak:
Iskoristite temeljac iz posude za pečenje. Dodajte malo vina ili vrhnja kako biste dobili bogat umak.
Dekoracija:
Posipajte svježim začinskim biljem (ruzmarin, peršin) za dodatnu aromu i vizualni dojam.
Domaća Jela s Carskim Mesom za Proslave
Carsko meso idealno je za posebne prigode. Evo nekoliko ideja za proslave:
- Punjeno carsko meso: Napunite meso špinatom, sirom i češnjakom za dodatni okus.
- Tradicionalni prilozi: Kombinirajte meso s pečenim krumpirom i domaćim umacima.
- Zimske varijante: Poslužite meso uz hladninu s buncekom ili kiselim kupusom.
Zaključak
Carsko meso je jednostavno za pripremu, ali može postati pravi vrhunac vašeg obroka. S pravilnom marinadom, pažljivim pečenjem i odmorom nakon pečenja, dobit ćete meso koje je sočno, mekano i prepuno okusa. Isprobajte ovaj recept i impresionirajte svoje goste ili uživajte u ukusnom obroku s obitelji.
Uz pravo Vatrostalno Posuđe, Vaše Carsko Meso Bit će Još Savršenije!
Da biste postigli savršeno pečeno carsko meso, važno je koristiti kvalitetno posuđe koje ravnomjerno raspodjeljuje toplinu. Naša kolekcija vatrostalnog posuđa uključuje pekače i servere koji su idealni za pripremu i posluživanje vašeg jela.
Pekači od vatrostalnog stakla omogućuju ravnomjerno pečenje, dok elegantni serveri čine posluživanje još ugodnijim.
Posjetite našu kategoriju Vatrostalno Posuđe i odaberite savršene pomagalo za vašu kuhinju.