01.10.2022
Sezona kestena je u punom tijeku i sad je pravo vrijeme za najbolji kesten pire koji možete koristiti kao desert ili u kombinaciji sa šlagom.
Većinu sastojaka već sigurno imate doma, jedino što još trebate je iskoristiti nedjeljno popodne za odlazak u šumu ili za brzi odlazak na tržnicu da nabavite kestene. :), Recepata ima mnogo, a jedan od najjednostavnijih i najslasnijih je ovaj za kesten pire koji vas neće sigurno ostaviti ravnodušnima.
Najbolji kesten pire, sastojci za pripremu:
- 800 grama kestena
- 200 grama šećera
- 0,5L vode
- 1 čajna žličica vanilije
Priprema za najbolji kesten pire:
- zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva, zarežite X na ravnu stranu svakog kestena i stavite ih u tepsiju. Pržite sve dok se ljuska kestena ne počne guliti (kroz 15-20 minuta). Vodite računa da nakon 10-tak minuta okrenite kestene u tepsiji.
- maknite kestene iz pećnice i pustite ih da odstoje 5 minuta da se malo ohlade, a zatim ogulite ljusku kestena. Nakon toga pričekajte da se ohlade do kraja.
- u posudi za pripremu umaka pomiješajte kestene, šećer i vodu i čekajte za zavrije. Smanjite temperaturu i pustite da se smjesa krčka 30-tak minuta (sve dok većina vode ne ishlapi).
- Isključite štednjak i pomiješajte vaniliju sa smjesom. Ocijedite kestene, ali obavezno ostavite ostatke tekućine za sljedeći korak
- Kestene krenite blendati i usput dodajte tekućinu kako bi dobili željenu gustoću smjese.
- Nakon što dobijete željenu gustoću, pustite pire da se ohladi, spremite ga u staklene posudice i pospremite ga u frižider.
Isprobajte najbolji kesten recept i javite nam dojmove.