Jedna od božićnih tradicija u Hrvatskoj jest sijanje pšenice za Božić. Poznata kao božićne kokoši ili božićna pšenica, pšenica se sije na blagdan sv. Barbare (4.12.), na Marijin praznik (8.12.) i blagdan sv. Lucije (13.12.). Ako ne nikne od 4.12. do 8.12 na blagdan svete Lucije treba ponoviti.
Zašto se sije pšenica za Božić?
Vjeruje se da što više pšenice raste, to će biti uspješnije sljedeće godine.
Božićna pšenica simbol je plodnosti, novog života i obnove. Zelenilo daje i nadu usred zime i snijega, a služi i kao blagoslov za buduću žetvu . Ta tradicija datira iz vremena kada je poljoprivreda bila najvažnija gospodarska djelatnost i povezana je s kultom plodnosti.
Kako sijati pšenicu za Božić?
- Prije sjetve pšenica se mora temeljito namočiti u toploj vodi i ostaviti da stoji preko noći.
- Nakon toga, osušite ga na papirnatom ručniku i sijte, jer bolje klija.
- Najbolje je sijati pšenicu u tanjurić ili u manjem loncu.
Ne štedite na sjemenkama i prekrivajte dno posude s njima tako da ne ostane prazan prostor - čak je i prikladno prekrivati sjeme na nekim mjestima.
- Zatim ga prekrijte drugim slojem tla. Umjesto tla, možete koristiti i pamuk natopljen vodom i na vrh staviti žitarice pšenice. Vata je prikladan jer apsorbira višak tekućine.
Ne čuvajte pšenicu na području koje je preblizu zagrijavanju, jer bi se moglo isušiti.
Najbolje je postaviti ga pored prozora na umjereno toplo i svijetlo mjesto.
- U prvih nekoliko dana prije nego što pšenica počne nicati, pokrijte ga aluminijskom folijom koja će zadržati vlagu.
- Čim počne bacati zelene klice, uklonite aluminijsku foliju i svakodnevno zalijevajte pšenicu.
Da biste zalijevali tanjur s pšenicom, trebate oko jedne žlice vode, a za ravnomjerno raspoređivanje tekućine dobro je koristiti bocu s raspršivačem.
Kako pšenica raste, odrežite savjete tako da budu iste visine. Također je uobičajeno vezati trobojnu ukrasnu vrpcu oko pšenice. Pazite da remen ne zategnete prečvrsto, tek toliko da ga držite na mjestu.
Čim se pšenica stavi u posudu, mjesto za svijeće s čašama rakije treba odmah staviti na tri mjesta. Onog trenutka kada pšenica počne klijati, sigurno se mora odrediti mjesto svijeće.
Proklijala pšenica obično je ukrašena hrvatskom trobojnom vrpcom. Vrpca služi da učvrsti uspravan izgled i također ima dekorativni izgled.
Na Badnjak stavljamo pšenicu i svijeće na stol i ostaju tako sve do dana Sveta Tri kralja ili Bogojavljenja.
Pšenica se ne smije previše zalijevati nakon Božića.