Ako ste ljubitelj kolača koji spajaju jednostavnost s elegancijom, mramorni kolač je pravi izbor za vas. Ovaj klasični desert oduševljava ne samo svojim bogatim okusima, već i svojom vizualnom privlačnošću. Svojom prepoznatljivom mramornom teksturom i savršenim balansiranim okusom vanilije i čokolade, mramorni kolač je savršen za svaki trenutak - od opuštajuće popodnevne kave do posebnih obiteljskih okupljanja.
U ovom blogu otkrivamo sve tajne pripreme ovog ukusnog kolača, uključujući savjete za postizanje savršenog mramornog uzorka i varijacije koje možete isprobati. Pridružite nam se na ovom slatkom putovanju i naučite kako pripremiti mramorni kolač koji će oduševiti sve prisutne.
Mramorni kuglof - jednostavni recept
Dolazak jeseni donosi sa sobom miris slastica koje smo možda zapostavili tijekom ljeta, dok smo uživali u svježim voćnim desertima i laganim kremama. Kako se približavamo toplim jutrima uz čaj ušuškani u dekice, idealan prvi desert koji možemo pripremiti je mramorni kolač.
Uz hladnije dane, vraćamo se u kuhinju kako bismo pripremili jednostavne i ukusne deserte koji nas griju i usrećuju. Mramorni kolač, s svojom jedinstvenom mramornom šarenilom i savršenom ravnotežom okusa, idealan je za ove jesenske trenutke. Ova kombinacija mekane vanilije i bogate čokolade stvara desert koji je ne samo ukusan, već i vizualno privlačan.
Sastojci:
- 10 žlica brašna
- 10 žlica šećera
- 1 prašak za pecivo
- 10 žlica ulja
- 10 žlica mlijeka
- 2 jaja
- 2-3 žlice kakaa u prahu ili otopljena čokolada
Priprema:
Priprema sušnih sastojaka:
- U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer i prašak za pecivo. Dobro promiješajte kako bi se svi suhi sastojci ravnomjerno rasporedili.
Dodavanje tekućih sastojaka:
- U smjesu suhih sastojaka dodajte ulje, mlijeko i cijela jaja. Koristeći mikser, dobro izmiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
Priprema smjese za mramorni efekt:
- Gotovu smjesu podijelite na dva dijela, premjestite ih u dvije odvojene posude.
- U jednu posudu dodajte 2-3 žlice kakaa u prahu ili otopljenu čokoladu, dobro promiješajte dok se kakao/čokolada potpuno ne sjedini sa smjesom.
Priprema kalupa:
- Kalup za kuglof (ili drugi željeni kalup) premažite uljem ili maslacem kako bi se kolač lakše odvojio nakon pečenja.
Slaganje smjesa u kalup:
- Počnite ulijevati smjesu u kalup naizmjenično: prvo jednu smjesu, pa drugu, pa ponovno jednu, pa drugu. Čokoladna smjesa bi trebala biti manja kako bi se postigao bolji mramorni izgled i kako tamna boja ne bi prevladala.
Pečenje:
- Stavite kalup u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 30-45 minuta. Vreme pečenja može varirati ovisno o vašoj pećnici, stoga je najbolje provjeravati čačkalicom – ako čačkalica izađe suha i smjesa ima lijepu rumenu boju, kolač je gotov.
Hlađenje i završni dodaci:
- Nakon pečenja, ostavite kolač da se potpuno ohladi. Kada se ohladi, možete ga posuti šećerom u prahu ili preliti otopljenom čokoladom. Po želji, kolač možete ukrasiti prema vlastitom ukusu.
Uživajte u mirisu i okusu mramornog kolača dok se veselite jesenskim radostima!
Mramorni kolač s jogurtom - sočno i mekano
Mramorni kolač s jogurtom je izvrstan izbor za sve ljubitelje sočnih i mekanih kolača. Ovaj desert kombinira laganu jogurtovu teksturu s bogatim okusom čokolade ili cikorije, stvarajući savršen kolač za svaku prigodu. U nastavku vam donosimo detaljan recept kako pripremiti ovaj ukusni kuglof koji će oduševiti vaše ukućane i goste.
Sastojci:
- 3 jaja
- 170 g šećera
- 1 vanilin šećer
- Korica jedne naranče
- 2 dl tekućeg jogurta
- 1 dl ulja
- 230 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- Dodatno: 3 žlice cikorije ili kakaa (po želji)
Priprema:
Priprema Pećnice i Kalupa:
- Uključite pećnicu da se zagrije na 170°C.
- Ako koristite metalni kalup za kuglof, premažite ga s malo ulja ili maslaca i pospite brašnom kako biste osigurali da se kuglof ne zalijepi. Ako koristite silikonski kalup, premazivanje nije potrebno.
Priprema smjese:
- U velikoj posudi pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Miksajte dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
- Dodajte koricu naranče, tekući jogurt i ulje. Nastavite miksati dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
- U smjesu prosijte glatko brašno i prašak za pecivo. Miksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
Podjela smjese:
- Podijelite smjesu na dva jednaka dijela u dvije odvojene posude.
- U jedan dio smjese dodajte 3 žlice cikorije ili kakaa, dobro promiješajte dok se ravnomjerno ne rasporedi.
Slaganje smjesa u kalup:
- Počnite ulijevati smjese u kalup naizmjenično: prvo dio sa cikorijom ili kakaom, zatim žuti dio smjese, pa ponovno smeđi dio i tako dalje. Na taj način ćete postići lijep mramorni uzorak kad se kuglof ispeče.
Pečenje:
- Stavite kalup u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite otprilike 40 minuta. Vrijeme pečenja može varirati ovisno o vašoj pećnici i veličini kalupa. Kuglof je gotov kada čačkalica umetnuta u sredinu izađe suha.
- Ako primijetite da se kuglof previše smeđa na vrhu, stavite manji komad masnog papira preko kuglofa kako bi se spriječilo izgaranje.
Hlađenje i ukrašavanje:
- Nakon pečenja, izvadite kuglof iz pećnice i ostavite da se hladi u kalupu oko 10 minuta. Zatim pažljivo izvadite kuglof iz kalupa i stavite na rešetku da se potpuno ohladi.
- Po želji, kuglof možete preliti glazurom od čokolade ili posipati šećerom u prahu. Ove dodatke možete prilagoditi svom ukusu i trenutnom raspoloženju.
- Uživajte u svakom zalogaju ovog sočnog i mekanog mramornog kuglofa s jogurtom!
Mramorni kolač - starinski recept
Mramorni kolač je pravo čudo starinske kuhinje koje nas vraća u djetinjstvo, u miris domaćih kolača koje su pripremale naše bake. Ovaj recept, koji se prenosi s generacije na generaciju, spaja nježne slojeve vanilije i čokolade u savršenom mramornom uzorku, stvarajući slasticu koja ujedinjuje toplinu i ljubav. Sjećate li se kako ste nekada s nestrpljenjem čekali da se kolač ohladi i pitali bake kad će biti gotov? Mramorni kolač je upravo takav desert – sočan, mekan i prepun sjećanja na obiteljska okupljanja i miris kuhinje. Pogledajte video ispod i vratite se u vremena kad su bake sa svojim vještim rukama stvarale čaroliju u svakom zalogaju ovog klasičnog kolača.
Mramorni kolač na čaše
Mramorni kolač na čaše je savršen izbor za sve ljubitelje klasičnih slastica koje ne zahtijevaju precizno vaganje sastojaka. Ovaj recept je brz, jednostavan i izuzetno ukusan. U nastavku vam donosim korak po korak upute za pripremu ovog sočnog i aromatičnog kolača.
Vrijeme pripreme | 20 minuta |
Vrijeme kuhanja | 35 minuta |
Ukupno vrijeme | 55 minuta |
Sastojci:
- 1 čaša od 200 ml za mjerenje
- 2 jaja
- 1,5 čaša šećera
- 0,5 čaše ulja
- 2 čaše glatkog brašna
- 2 žlice kakaa u prahu
- 0,5 paketića praška za pecivo
- 2 paketića vanilin šećera
- 1 čaša čvrstog jogurta
- Naribana korica limuna
Priprema:
Priprema pećnice:
- Uključite pećnicu da se zagrije na 180°C. Ako koristite voće iz kompota, ocijedite ga i stavite sa strane.
Miksanje jaja i šećera:
- U velikoj posudi, miksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu.
Dodavanje ulja:
- Lagano dodajte ulje u smjesu, dok nastavite miksati. Ulje treba biti dobro sjedinjeno sa ostatkom smjese.
Dodavanje brašna i jogurta:
- Pomiješajte glatko brašno s praškom za pecivo. Smanjite brzinu miksera i naizmjenično dodajte brašno i čvrsti jogurt u smjesu, miksajući sve dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodavanje kakaa:
- Podijelite smjesu za biskvit na dva jednaka dijela u dvije posude. U jedan dio dodajte kakao u prahu i dobro promiješajte.
Priprema kalupa:
- Pripremite kalup za pečenje: premažite ga s malo ulja ili maslaca i pospite brašnom kako se kolač ne bi zalijepio.
Slaganje smjese u kalup:
- U kalup prvo izlijte polovicu svijetle smjese, zatim polovicu tamne smjese s kakaom, pa ponovno prelijte preostalom svijetlom smjesom i na kraju prelijte preostalom tamnom smjesom. Na taj način ćete postići lijep mramorni uzorak.
Pečenje:
- Stavite kalup u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 35 minuta, ili dok kolač ne postane zlatno žute boje. Ako niste sigurni je li kolač pečen, provjerite s čačkalicom; ako izađe suha, kolač je gotov.
Posluživanje:
- Kada se kolač ohladi, možete ga poslužiti uz tučeno slatko vrhnje po želji.
- Ovaj mramorni kolač na čaše je jednostavan za pripremu i odličan za obiteljska okupljanja ili brza uživanja u slasnom desertu. Uživajte u svakom zalogaju!
Mramorni kolač s višnjama
Mramorni kolač s višnjama savršena je slastica koja kombinira bogatstvo čokolade i svježinu voća, stvarajući izvanredan desert za sve prigode. Ovaj kolač ne samo da je ukusan, već je i vizualno atraktivan zahvaljujući svom mramornom uzorku i sočnim višnjama. Slijedite detaljne upute u nastavku kako biste pripremili ovu divnu poslasticu.
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 130 g šećera
- 4 jaja
- 130 ml ulja
- 130 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 50 g kakaa
- 3 žlice ruma ili amaretta
- 400 g višanja iz kompota (ocijeđenih)
Priprema:
Priprema Tijesta:
- Zagrijavanje pećnice: Uključite pećnicu da se zagrije na 180°C.
- Odvajanje i miksanje: Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg koristeći mikser. Žumanjke izmiksajte s 130 g šećera i vanilin šećerom dok ne postanu svijetli i pjenasti.
- Dodavanje sastojaka: U smjesu od žumanjaka dodajte 130 ml ulja i 130 ml mlijeka. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i postepeno dodajte u smjesu, miksajući dok ne dobijete glatko tijesto.
- Umiješavanje snijega: Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu koristeći gumenu lopaticu ili drvenu kuhaču. Miješajte u jednom smjeru kako biste očuvali zrak u tijestu i spriječili da smjesa padne.
Izrada kolača:
- Priprema kalupa: Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
- Slaganje smjese: Polovicu smjese izlijte u pripremljeni lim. U preostalu smjesu umiješajte 50 g kakaa pomiješanog s 3 žlice ruma ili amaretta. Dobro promiješajte da se kakao ravnomjerno rasporedi.
- Formiranje mramornog uzorka: Žlicom stavljajte hrpice tamne smjese na žutu smjesu, zatim koristite drugu žlicu da napravite šare u smjesi, stvarajući mramorni uzorak. Po cijeloj smjesi rasporedite višnje iz kompota.
Pečenje i Hlađenje:
- Pečenje: Stavite kolač u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta, ili dok kolač ne postane zlatno smeđi i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha. Ako kolač postane previše smeđi na vrhu, možete ga pokriti aluminijskom folijom.
- Hlađenje: Kada se kolač ispeče, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi u kalupu. Nakon što se ohladi, prerežite ga na komade.
Posluživanje i čuvanje:
- Posluživanje: Kolač možete posipati šećerom u prahu prije posluživanja, ali to nije obavezno.
- Čuvanje: Ako ne pojedete cijeli kolač odmah, stavite ga u posudu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku. Zbog prisutnosti višanja, najbolje je čuvati kolač u hladnjaku nekoliko dana.
Uživajte u bogatom okusu mramornog kolača s višnjama, savršenom za obiteljska okupljanja i posebne trenutke!
Zaključak!
Uživanje u kolaču je više od samog okusa – to je iskustvo koje donosi toplinu doma i udobnost obiteljskih trenutaka. Bilo da ste odabrali klasični mramorni kolač, sočni mramorni kuglof s jogurtom ili jednostavan mramorni kolač s višnjama, svaki od njih donosi svoj jedinstveni šarm i priču. Svaki recept nudi priliku da se povežete s tradicijom, prisjetite dragih trenutaka iz prošlosti i stvorite nove uspomene.
Ne zaboravite da je priprema kolača više od same hrane – to je način izražavanja ljubavi i brige prema onima koje volimo. Ako ste uživali u pripremi i degustaciji ovih slastica, sigurno ćete pronaći radost i u dijeljenju njih s obitelji i prijateljima.
Nadam se da su vam ovi recepti donijeli inspiraciju i da ćete uživati u svakom zalogaju. Ne bojte se eksperimentirati i dodavati vlastite twistove – najljepši kolači su oni koje pripremamo s ljubavlju i strašću.