Jeste li znali da je fermentacija kruha kroz prirodni kvasac bila metoda pripreme kruha koja se koristila još prije 6000 godina?
Sourdough kruh, poznat po svojoj karakterističnoj aromi i hrskavosti, postao je pravi hit među ljubiteljima zanatskog kruha diljem svijeta. Sada i vi možete naučiti kako napraviti savršen sourdough kruh kod kuće, koristeći ovaj autentični recept. Sourdough kruh je fermentirani kruh koji se priprema s prirodnim kvascem umjesto komercijalnog suhog kvasca.
Ovaj proces fermentacije rezultira iznimnim okusom, teksturom i nutritivnim vrijednostima kruha.
Spremite se da zadivite svoje goste i uživate u tradicionalnom okusu domaćeg sourdough kruha!
Jeste li znali da fermentirani kruh poput sourdough kruha ima niži glikemijski indeks od konvencionalnog kruha?
To znači da će konzumiranje ovog kruha osigurati sporije otpuštanje šećera u krvotok, što je odlično za ljude s preosjetljivosti na šećer ili one koji žele održavati stabilnu razinu šećera u krvi.
U ovom članku otkrijte kako napraviti i održavati vlastiti starter, ključni sastojak za pripremu sourdough kruha. Također, saznajte detaljan postupak pripreme i pečenja autentičnog sourdough kruha kod kuće.
Pripremite se da postanete majstor sourdough kruha i uživajte u bogatom okusu i zdravim prednostima tradicionalnog kruha.
Započnite svoju avanturu izrade sourdough kruha s pravom opremom!
Kliknite na sliku i otkrijte našu kolekciju ručno pletenih košara, savršenih za čuvanje vaših peciva u rustikalnom stilu. Nabavite svoju košaru sada i podignite svoju pekarsku igru na novu razinu!
*Cijene, količine i raspoloživost artikla su podložne promjenama. Za najnovije informacije o cijenama i artiklima kliknite na sliku.
Kako napraviti i održavati starter za Sourdough Kruh Recept
Starter je ključni sastojak za pripremu sourdough kruha. Ovaj recept opisuje kako uzgojiti i održavati vlastiti starter kod kuće.
Starter se može napraviti od različitih vrsta brašna, kao što su raženo, pšenično integralno ili kombinacija različitih vrsta brašna.

*Cijene, količine i raspoloživost artikla su podložne promjenama. Za najnovije informacije o cijenama i artiklima kliknite na sliku.
Proces uzgoja startera uključuje hranjenje startera s brašnom i vodom, održavanje na odgovarajućoj temperaturi i redovito hranjenje kako bi se održala njegova aktivnost. Održavanje startera je jednostavno i osigurava da uvijek imate prirodni kvasac spreman za pripremu kruha.
Za početak, trebat će vam:
- Prirodni kvasac kruh (starter) - možete ga kupiti ili sami uzgojiti
- Brašno - preporučuje se raženo ili pšenično integralno
- Voda - koristite filtriranu ili ili negaziranu vodu sobne temperature
- Posuda - staklena ili keramička, koja nije metalna
- Poklopac ili krpica - koja omogućuje protok zraka, ali štiti starter od prljavštine
"Uzgoj startera može zahtijevati strpljenje i praksu, ali rezultati su vrijedni truda. Svoj domaći sourdough kruh dobit ćete iz autentičnog, zdravog i organskog startera."
Za pripremu startera slijedite ove korake:
- Pomiješajte 50 grama brašna i 50 ml vode u posudi.
- Dobro promiješajte dok ne dobijete gustu smjesu bez grudica.
- Pokrijte posudu poklopcem ili krpom i ostavite je na sobnoj temperaturi 24 sata.
- Nakon 24 sata, hranite starter dodavanjem 50 grama brašna i 50 ml vode, te dobro promiješajte.
- Vratite poklopac ili krpu i ostavite da starter fermentira još 24 sata.
- Ponavljajte korake 4 i 5 svakodnevno tijekom 7 do 10 dana ili dok starter ne postane aktivan i počne mirisati po kiselim notama.
Da biste održavali starter, hranite ga jednom dnevno ili prema potrebi. Za hranjenje, bacite 80% startera (mislite na hranjenje) i dodajte 50 grama brašna i 50 ml vode. Miješajte dobro i ostavite da fermentira na sobnoj temperaturi.
Voila! Vaš vlastiti starter je spreman za upotrebu u pripremi domaćeg sourdough kruha. Sada možete nastaviti s koracima za pripremu i pečenje svojeg povrhunskog kruha.

Priprema i pečenje sourdough kruha
Nakon što imate aktivan starter, možete započeti pripremu tijesta za hrskavi i autentičan sourdough kruh. Ovaj recept će vam detaljno opisati korake i sastojke potrebne za postizanje savršenog rezultata.
- Prvo, miješajte brašno i vodu kako biste napravili autolizu. Autoliza je važan korak jer omogućuje stvaranje glutena i razvoj tijesta s boljom teksturom.
- Zatim, dodajte starter i sol u tijesto, te pažljivo preklapajte tijesto kako biste stvorili strukturu. Ovaj postupak će dati tijestu elastičnost i omogućiti bolje zadržavanje plina za hrskave rupe u kruhu.
- Nakon preklapanja, tijesto se ostavlja da fermentira. Vrijeme fermentacije varira ovisno o receptu i očekivanom okusu kruha. Ostavite tijesto da fermentira nekoliko sati ili čak nekoliko dana. Tijekom fermentacije, aktivni starter omogućuje razgradnju škroba u brašnu i razvija karakterističan okus i aromu kruha.
- Kada je tijesto dovoljno fermentirano, oblikujte ga i stavite u posudu za dizanje. Posuda omogućuje tijestu da zadrži svoj oblik tijekom drugog perioda dizanja.
- Nakon što je tijesto podignuto, prebacite ga u zagrijanu pećnicu i pecite ga dok ne postane zlatno smeđe i hrskavo.
- Kada ga izvadite iz pećnice, bit ćete nagrađeni savršenim, hrskavim i zdravim sourdough kruhom - idealnim za uživanje u tradiciji i bogatom okusu kruha.



