U Bima blogu saznajte što se jede na Uskrs:
- Uskrsna šunka
- Kuhana jaja
- Kruh
- Pire krumpir ili mlinci
- Hren
- Salata od rotkvica
- Meso (janjetina, teletina, svinjetina ili piletina)
- Kolači za Uskrs - razne vrste kolača i slastica (npr. uskrsni kruh, kolači s mrkvom, kolači s kokosom, pereci, kuglofi, pisanice)
Kada je Uskrs 2024.?
Uskrs 2024. je datuma 31.3.2024.
Uskrsni blagdanski stol
Uskrsni blagdanski stol je naprosto nezamisliv bez kuhane šunke, jaja, francuske salate i tzv. "bidrice". Kako bi Vaše jelo bilo što ukusnije jako je važno da je kuhate u adekvatnom posuđu. Kod nas za savršeni uskršnji stol možete pronaći lonce i setove posuđa za kuhanje od inoxa koji će zadržati sočnost jela. Uskrs je nezamisliv bez mirisa uskršnjih kolača. Pripremite omiljeni kolač i neka vaša obitelj i prijatelji uživaju u svakom zalogaju. Uz pomoć naših kalupa, priprema će Vam biti jednostavnija.
Uskrs je važan kršćanski blagdan koji se u mnogim zemljama obilježava različitim tradicijama i običajima, uključujući i obilne i ukusne obroke. Hrana koja se jede za Uskrs također se može razlikovati ovisno o kulturi, tradiciji i regiji. U nekim dijelovima svijeta također je tradicija jesti hladne jela poput hladnog mesa ili lososa, dok se u drugim dijelovima preferiraju topla jela poput gulaša ili paprikaša.
Mnogi ljudi također obilježavaju Uskrs jedući povrće, kao što su grah, grašak i kupus. Važno je napomenuti da se hrana koja se jede za Uskrs može razlikovati ovisno o regiji, kulturi i osobnim preferencijama. U svakom slučaju, obroci za Uskrs obično su ukusni, obilni i društveni, te su prilika da se obitelj i prijatelji okupe i zajedno proslave blagdan.
Kako se kuha šunka za Uskrs
Ukoliko se pitate što se jede na Uskrs najčešći odgovor i prva pomisao bi bila - kuhana šunka. Uskrsni ručak i večera nisu potpuni bez šunke na sredini stola. Ne samo da su mekane kriške mesa hit za cijelu obitelj već je to zapravo i prilično jednostavno jelo za pripremu.
Postoje tri osnovne vrste šunke o kojima treba znati. Nisu sve šunke stvorene jednake stoga je važno znati što točno kupujete prije nego što kupite.
- Sušena šunka: Ove su šunke tamnoružičaste ili ružičaste boje i često se prodaju spremne za jelo. Neki zahtijevaju kuhanje, pa svakako provjerite etiketu. Šunke koje je potrebno kuhati označene su uputama za kuhanje.
- Sušena i dimljena šunka: Ove su šunke potpuno iste kao i sušene šunke, uz dodatni korak dimljenja šunke.
- Svježa šunka: Kao što njeno ime kaže, ovo je nekuhani komad šunke koji se mora skuhati prije jela, a ima istu boju i teksturu kao svježe nekuhano svinjsko pečenje. Ova se sorta ne poslužuje tako uobičajeno u blagdansko vrijeme.
Pakirane šunke već su termički obrađene te su pogodne za izravnu konzumaciju, no i njih se preporučuje dodatno prokuhati.
Saznajte par saveta u nastavku kako se kuha šunka za Uskrs. Šunku treba kuhati onoliko sati koliko ima kilograma, nakon što se prethodno ispere u hladnoj vodi i ukloni koža. Vodu u kojoj se kuha ne treba soliti ali se može dodati nekoliko listova lovora i papar u zrnu za okus. Za poseban okus trećinu vode se može zamijeniti bijelim vinom.
Nakon kuhanja šunku treba ostaviti hladiti u vodi u kojoj se kuhalo kako bi održala sočnost a kasnije tu vodu možete baciti. Ohlađenu šunku treba čuvati u hladnjaku u što većim komadima, omotanu aluminijskom ili prianjajućom folijom, a ostaci šunke će ostati svježi tri do četiri dana.
Kako se kuhaju jaja za Uskrs
Neizostavni dio Uskrsnog stola svakako su "pisanice" (kuhana jaja). Donosimo vam par trikova kako skuhati jaja da ne popucaju a da ih lakše ogulite.
- Ubacite malo soli u vodu tijekom kuhanja radi lakšeg guljenja.
- Žličica octa u vodu kako jaja ne bi popucala prilikom kuhanja. Na pucanje također utječe i jaka promjena temperature. Potrebno ih je izvaditi iz hladnjaka oko dva sata prije kuhanja.
- Tvrdo kuhano jaje treba se kuhati 10 do 12 minuta.
- Ako su jaja vrlo svježa teže će se ljuštiti nakon kuhanja pa je dobro tijekom kuhanja dodati pola žlice sode bikarbone. To će podići pH vrijednost vode i omekšati ljusku.
Kuhana jaja u hladnjaku mogu biti najviše tjedan dana.
Kako ukrasiti stol za Uskrs
Zar ne bi bilo sjajno da se uskršnji zec pobrine za postavljanje uskršnjeg stola za uskršnji doručak? Zbogom dugačkom popisu obaveza! Svaka pojedinačna svježa ideja - od raskošnih cvjetnih središnjih dijelova do uskršnjih čestitki i salveta- dat će vam dobar razlog da zauvijek odustanete od potrage za uskršnjim dekoracijama stola.
Već ste proveli sate farbajući jaja, slažući uskršnje košare i birajući slatke darove i odjeću za djecu. Dotjeravanje stola može vas unijeti u uskršnji duh.
Bilo da ste domaćin formalne obiteljske zabave ili opuštenog popodnevnog švedskog stola, uvijek je dobra ideja razmisliti o proslavi dolaska proljeća uz očaravajuće stolove i dekoracije za Uskrs.
- Podignite izgled stola svježim proljetnim cvijećem u dekorativnim vazama.
- Na etažer za kolače dodate malo zelenila i poslužite pisanice.
- Izvadite fini porculan za posebne prilike.
- Poslužite slatkiše poput čokoladnih jaja i čokoladnih zečeva.
- Metalni svijećnjaci su također nezaobilazan detalj svakog stola.
Za dodatni ugođaj možete napraviti kolače te ih ukrasiti motivima zečeva ili pilića. Kolače možete napraviti i u kalupima ili keksiće oblikovati uz pomoć metalnog izrezivača u obliku zeca, jaja ili pilića. Također možete napraviti muffine i staviti ih u papirnate kalupe s uskršnjim motivima.
Jaja možete staviti u prigodne uskršnje košarice, a sama jaja dekorirati šarenim bojama. Čokoladna jaja i zečevi također će poslužiti kao Uskrsne dekoracije za djecu koja će ih obradovati motivima ali i okusom.
Torte za Uskrs
Tradicija uskršnje hrane od darivanja uskrsnih jaja do jedenja vrućih peciva godinama je važan dio našeg slavlja Uskrsa. Od poslastica prilagođenih djeci do bogatih torta i domaćih kolača, pomoći ćemo vam pronaći savršenu ideju za uskršnji blagdanski stol.
Uskrsna torta - recept
Kad su kolači u pitanju Uskrs nekako više obilježavaju kremasti kolači nego tvrdi. U nastavku vam donosimo jednu šarenu tortu koju će obožavati svi, od najmlađih do najstarijih.
Sastojci:
Biskvit
- 6 jaja
- 7 žlica šećera
- 7 žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- šaka čokoladnih strugotina (ili naribane čokolade)
Krema
- 2 žumanjka
- 2 pudinga od čokolade
- 6 žlica šećera
- 1/2l mlijeka
- 10 dag mljevenih lješnjaka
- 40 dag eurokrema (bilo kojeg, može i miješano bijelo/crni)
- 2 dl kiselog vrhnja
- 15 dag margarina
- 1/2 l vrhnja za šlag
Priprema biskvita
- Odvojite bjelanjke i žumanjke.
- Miksajte žumanjke sa šećerom i vanilijom dok ne postanu pjenasti pa postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo.
- Na kraju umiješajte čokoladne strugotine i čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
- Izliti u kalup za torte prekriven papirom za pečenje a stranice namastite i pobrašnite pa pecite na 180℃ oko 40 min.
- Pečeni biskvit malo ostaviti da se ohladi u kalupu pa ga iskrenuti na rešetku. Odvojiti papir za pečenje i ohladiti do kraja. Hladan biskvit prerezati na tri jednaka dijela.
Priprema kreme
- Miksajte žumanjke i šećer pa dodajte prašak za puding i oko 1dl mlijeka koje ste uzeli od predviđenih 1/2l.
- Ostatak mlijeka zakuhajte pa u uzavrelo mlijeko ukuhajte puding. Kuhati nekoliko minuta dok se ne zgusne. Ohladiti puding uz stalno miješanje kako se ne bi stvorila korica s vrha.
- U rashlađen puding mikserom umiješajte eurokrem, kiselo vrhnje i mljevene lješnjake i na kraju izrađen margarin.
- Vrhnje za šlag posebno izmiksati.
Postupak
- biskvit (natopljen sa malo mlijeka)
- smeđa krema
- trećina vrhnja za šlag
- biskvit
- krema
- šlag
- biskvit
- krema
- šlag
Ostavite malo šlaga i tortu premažite okolo.
Možete ju ukrasiti šarenim perlicama i čokoladnim jajima.
U nastavku donosimo još par prigodnih i tradicionalnih peciva koje radimo za Uskrs.
Uskršnji kruh
Uskrsni kruh tradicionalno se peče u obliku vijenca koji simbolizira krunu od trnja koju je Isus Krist nosio na raspeću. Tri komada tijesta upletena zajedno predstavljaju tri elementa Presvetog Trojstva: Oca, Sina i Duha Svetoga. Kruh se peče s obojenim jajima direktno u tijestu ili s bijelim jajima koja se nakon pečenja mogu ukrasiti.
Golubiji kruh
Podrijetlom iz Lombardije u sjevernoj Italiji ovaj kruh nalik na panettone u obliku golubice ukrašen je korom citrusa i suhim voćem, zatim preliven premazom od šećerno-orašastog sirupa i posut bademima i šećerom.
Razlog golubastog oblika je taj što je navodno nakon tri duge godine opsade 572. godine prije Krista oko Uskrsa lokalni stari pekar ponudio bijesnom kralju Alboinu kruh u obliku golubice da ga smiri; objašnjavajući da je njegov danak simbol mira. Kruh je mirisao i bio tako dobar da je kralj obećao mir.
Rolada
Bilo da radite rolade s vanilijom, jagodama, čokoladom iliklasične s pekmezom, jednostavne su i nikad, al nikad se ne baci. Jednostavno napravite omiljeni biskvit, premažite omiljenom kremom ili zarolajte.
Sretan Uskrs i dobar tek vam želi Bima!
Ali to nije sve, u novom blogu "Tradicionalna hrvatska jela za Uskrs" saznajte više o tome što se u Hrvatskoj jede za Uskrs!
Završne misli!
Top 10 jela za Uskrs u Hrvatskoj!
- Šunka
- Pisanice (ukrašena jaja)
- Pinca (uskrsna pogača)
- Fritule
- Uskršnji kruh
- Ražnjići
- Jagnjetina
- Punjena paprika
- Sirnica
- Gratinirani krumpir