Škropec je jednostavno piće koje se sastoji od bijelog vina pomiješanog s vrlo malom količinom mineralne vode. Iako može zvučati neobično, ovo piće ima svoju publiku, posebno među onima koji žele ublažiti kiselost bijelog vina.
Razlike između "špricera" i "gemišta"
Danas se "špricer" i "gemišt" koriste kao sinonimi, no nekad su se ova dva naziva koristila u specifičnom smislu.
Špricer je vrlo popularno piće u Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj, a naziv potječe od austrijske varijante naziva "G'spritzer". S druge strane, u Njemačkoj se isto piće zove "Schorle" ("Šorle").
U zemljama njemačkog govornog područja, gdje je piće i nastalo, "špricer" i "gemišt" u suštini znače jedno te isto - bijelo vino pomiješano s karboniziranom vodom, odnosno s mineralnom ili soda vodom. U Međimurju i nekim drugim dijelovima kajkavskog govornog područja, naziv "gemišt" odnosio se na vino pomiješano s mineralnom vodom, dok je "špricer" označavao bijelo vino sa soda vodom koja se ispuštala iz za to predviđenih posuda pod pritiskom - danas se takvo posuđe koristi u pripremi koktela.
Škropec - jednostavno piće za ublažavanje kiselosti
Za razliku od "špricera" i "gemišta", škropec se sastoji samo od bijelog vina i vrlo male količine mineralne vode. Ovo piće ne sadrži karboniziranu vodu, već je namijenjeno samo za ublažavanje kiselosti bijelog vina. Osim u Međimurju, "škropec" nije prepoznat kao popularno piće u Hrvatskoj, ali i dalje ima svoje obožavatelje koji uživaju u jednostavnosti ovog napitka.
Čaše za vino - pogledaj ponudu!