Ljubitelj ste vina? Svaki bitan događaj u svom životu volite obilježiti uz vinsku čašicu? Donosimo Vam mnoge korisne informacije koje će zaokružiti vaše znanje o vinu. Započnimo!
Osnove o vinu
Većina vina pravi se od grožđa. Osim grožđa najnoviji trend koji dolazi na tržište su voćna vina poput vjerojatno najpoznatijeg kupinovog vina, vina od jagode, višnje, jabuke, malina… Danas se u komercijalnoj proizvodnji koristi se preko 1.300 vinskih sorti grožđa. Ukoliko prilikom kupnje svoje omiljene butelje stoji samo natpis „vino“ tada se podrazumijeva da je napravljeno od grožđa.
Okus vina
Jedinstveni okus vina karakterizira: kiselost, slatkoća, alkohol, tanin i spojevi arome proizvedene u fermentaciji. Vino kao napitak leži na kiselom kraju pH ljestvice u rasponu od 2,5 (limun) do 4,5 (grčki jogurt). Slatkoća vina ovisni o tome koju vrstu vina pijete,a kreće se u rasponu da uopće nema šećera do slatkog poput sirupa nekog soka. Izraz "suho vino" odnosi se na bocu vina bez slatkoće. Tanin - nalazi se u crnim vinima i doprinosi kvaliteti crnog vina. Stavite mokru, crnu vrećicu čaja na jezik kao sjajan primjer ukusa tanina. Spojevi arome u vinu su fenoli, esteri, viši alkoholi, kiseline… Svaka sorta grožđa ima aromatske spojeve na različitim razinama. Još jedan faktor koji doprinosi aromama vina je starenje. Gotovo sva crna vina odležavaju u hrastu, što pridonosi spojevima okusa hrastove bačve.
Dekantiranje vina
Zašto bi trebalo dekantirati vino? Sam postupak dekantiranja vina je zapravo njegovo „prevrtanje“ pri kojem se ono odvaja od taloga. Prelijevanjem vina iz boce u dekanter vino se prozračuje i oslobađaju se njegove arome. Vrhunski somelier vina često će reći da dekantiranjem vino „prodiše“. Dekantiranje nije preporučljivo kod nekih vina, primjerice mladih, bijelih vina jer može uzrokovati gubitak primarnih aroma.
Posluživanje vina
Možete piti vino iz bilo čaše koju želite, bilo da je to čaša za vino, šalica za kavu, krigla, a možete to sve potpuno odbaciti i piti ravno iz boce ako baš želite. Međutim, upotreba prave čaše za vino poboljšava njegov okus, a neće vas koštati bogatstvo.
Zašto postoji toliko različitih čaša za vino?
Određeni oblici čaša bolji su za uživanje u određenim vrstama vina. Oblik i stil vinske čaše utječu na to koliko zraka dolazi u kontakt s vinom, koliko se arome oslobađa i dopire do nosa, a posebno tamo gdje vam vino prvo udari u jezik (ponekad i u noge ili glavu… ili oboje J). Svi ti elementi u konačnici utječu na okus koji stiže do vašeg nepca.
Čaše za bijelo vino
- obično se poslužuju u manjim čašama, prepoznatljive po obliku slova U
- bira se uža čaša koja pomaže usmjeriti arome bijelog vina prema vašem nosu
- manja izloženost bijelog vina zraku pomaže u očuvanju hladnoće bijelih vina
Čaše za crno vino
Izbor čaše za crveno vino ima veze s ublažavanjem gorčine tanina ili začinjenim okusima kako bi se dobio uglađenijeg okusa vina.
- velike i široke vinske čaše najbolje je koristiti za vina Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Teran
- oslobađaju više aromatskih spojeva
- veća izloženost crnog vina zraku pomaže u isparavanju etanola
- srednje čaše za crno vino prigodna je za aromatizirana vina s izraženom punoćom okusa kao što je Syrah
- najmanje široke čaše koriste se za razne vrste rosea
Desertna vina
Kao što naziv govori, desertna vina obično se poslužuju nakon večere. Desertno vino izuzetno je slatko u usporedbi s drugim popularnim vrstama vina i često ima veći udio alkohola. ... Uobičajene čaše za desertna vina su manje čaše uskog ruba.
Pjenušava vina
Šampanjac se služi u visokim čašama uskog promjera budući da je ovdje najvažnije ''zarobiti'' što više mjehurića unutar čaše za šampanjac.
I na kraju ne zaboravite vino spremiti gdje će vam uvijek biti pri ruci - stalci za butelje ručno izrađeni.