
Uskršnja bidra je tradicionalni uskršnji kolač koji potječe iz sjeverne Hrvatske, Zagorja. Ovo je posebno dizano tijesto koje se priprema za Uskrs i predstavlja važan dio uskršnje tradicije u tom području.
Bidra je dobila ime po istoimenoj glinenoj posudi u kojoj se pekla. Ova posuda je bila prepoznatljiva po svom jedinstvenom dizajnu - izrađivala se od crvenkaste gline, bila je okruglog oblika s karakterističnim kanaliziranim bokovima i valovitim rubovima. Unutrašnjost posude najčešće je bila bezbojno ocakljena, ponekad s ornamentima na dnu, dok vanjska strana tradicionalno nije bila ocakljena. Zbog toga je posuda tijekom pečenja u krušnim pećima s vremenom poprimala dimnu patinu, što joj je davalo poseban izgled.
Tradicija & Bidra
Bidra je jedan od različitih oblika uskršnjih kolača koji se izrađuju od dizanog tijesta, uz pletenice. U Zagorju, bidra je neizostavni dio košarice koja se nosi na blagoslov u crkvu za Uskrs. Ovaj kolač ima bogatu tradiciju i često se priprema u različitim oblicima - postoji velika bidra, okrugla bidra, i bidra s različitim nadjevima.
Kao i mnogi drugi uskršnji kolači u Hrvatskoj, bidra ima svoje regionalne varijante. Dok se u Zagorju naziva bidra, slični uskršnji kolači u drugim dijelovima Hrvatske poznati su pod različitim imenima - u Istri ili Dalmaciji kao sirnica, u Prigorju i Turopolju kao jajarica, a u ostatku zemlje kao pinca.
Priprema i sastojci za bidru
Tradicionalno tijesto za bidru sadrži:
- Oko 600 g brašna (glatko ili kombinacija glatkog i oštrog)
- 30 g svježeg kvasca
- 80 g šećera
- 80 g maslaca
- 250 ml mlijeka
- 1 jaje
- 1/2 žličice soli
- 3 žlice vrhnja
- Koricu limuna i naranče
- Vanilin šećer
- Po želji 1-2 žlice ruma
Prema drugom receptu, omjer može biti:
- 350 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- 30 g svježeg kvasca
- 80 g maslaca
- 80 g šećera
- 150 ml mlakog mlijeka
- Korica limuna
- 1 jaje
- 1/2 žličice soli
- 2 žlice vrhnja
Kolači za Uskrs - sve za pripremu i serviranje
Bidra se može pripremati s različitim nadjevima ili bez nadjeva ("čista").
Tradicionalna bidra se pripremala od osnovnih namirnica dostupnih u Zagorskom kraju, poput brašna, kvasca, šećera, maslaca, mlijeka i nadjeva karakterističnih za regiju (orasi, mak, sir). Nadjevi su često bili kombinirani ovisno o prigodi i imovinskim mogućnostima domaćinstva.
Najčešći nadjevi uključuju:
Nadjev od maka:
- 250 g maka
- 150 ml mlijeka
- 1 jaje
- Korica limuna
- 1/2 vanilin-šećera
- 3 žlice šećera
Nadjev od oraha, lješnjaka ili badema:
- 200 g orašastih plodova
- 50 g grožđica
- 1-2 žlice ruma
- 100 ml mlijeka
- 1/2 vanilin-šećera
- 2 žlice šećera
- Korica limuna
Nadjev od cimeta:
- 2 žličice cimeta
- 2 žličice meda
- 2 žličice šećera
- Malo korice limuna i soka
- Malo vanilin-šećera
Nadjev od marmelade:
Oko 100 g marmelade po izboru
Posebno je popularna bidra s dva nadjeva, gdje se kombiniraju različiti nadjevi u istom kolaču.
Postupak pripreme Bidre
- Umijesiti dizano tijesto od navedenih sastojaka dok ne postane glatko i svilenkasto.
- Ostaviti tijesto da se diže 30-40 minuta na toplom mjestu, pokriveno.
- Nakon prvog dizanja, tijesto ponovno premijesiti i oblikovati u željeni oblik (tradicionalno okrugli).
- Ostaviti tijesto da se diže još 30 minuta.
- Prije pečenja, tijesto se može zarezati oštrim nožem.
- Premazati razmućenim jajetom i mlijekom za sjaj.
- Peći na temperaturi od oko 200°C oko 45-50 minuta.
- Za dodatni sjaj, nakon pečenja može se premazati mješavinom šećera i tople vode.
Bidra se često priprema za uskršnji doručak i poslužuje uz tradicionalna uskršnja jela. Danas se bidra može kupiti i kao gotov proizvod u specijaliziranim trgovinama koje nude tradicionalne zagorske proizvode.
Ovaj bogati, mirisni kolač s aromama limuna, naranče i drugih dodataka predstavlja važan dio gastronomske baštine Zagorja i uskršnjih običaja u Hrvatskoj.