Što je wok?
Wok (kineski: 鑊; standardni kineski: huò; kantonski wohk) je duboki lonac s okruglim dnom koji potječe iz Kine. Uobičajeni je u Kini, a slične wok tave nalaze se u dijelovima istočne, južne i jugoistočne Azije, a popularne su i u drugim dijelovima svijeta.
Wok se koristi u nizu kineskih tehnika kuhanja uključujući prženje uz miješanje, kuhanje na pari, prženje u tavi, duboko prženje, poširanje, kuhanje, pirjanje, prženje, kuhanje, pravljenje juhe, dimljenje i pečenje orašastih plodova. Kuhanje u woku često se radi s priborom koji se zove chǎn (lopatica) ili biāo (kutljača) čije duge ručke štite kuhare od visoke vrućine. Jedinstvenost kuhanja prenosi se kantonskim izrazom wok hei: "dah woka".
S jakim Azijskim korijenima, wok datira sve do kineske dinastije Han. Tradicionalno je to wok tava s okruglim dnom i visokim stjenkama, iako verzije s ravnim dnom postaju sve popularnije jer se mogu koristiti na standardnim štednjacima. Obično je dizajniran s dvije bočne ručke ili jednom dugom ručkom.
Prednosti Wok tava
Wok za razliku od tradicionalne tave puno ravnomjernije raspoređuje toplinu. To se događa zbog konkavnog oblika s kosim stranicama kao i zbog prirodnih materijala od kojeg su izrađeni. S boljom raspodjelom topline dobivate manje vrućih/hladnih točaka i osiguravate da sve u woku bude gotovo kuhano u isto vrijeme. Također zbog svog oblika miješanje hrane puno je jednostavnije i omogućuje da sastojci padnu natrag u wok.
Za što se koriste wok tave ?
Iako se najčešće koristi za prženje wok ima niz različitih potencijalnih namjena zbog svog jedinstvenog dizajna. Budući da je tako dubok može se napuniti vodom i koristiti za kuhanje hrane ili napuniti uljem za duboko prženje. U kombinaciji s drvenom sječkom i rešetkom wok se također može koristiti kao pušnica za meso i sireve. Ako imate poklopac možete ga koristiti i za kuhanje povrća ili plodova mora na pari.
Ako se pravilno koristi wok može podići vaš wok recept na višu razinu i dodati razinu okusa koja je inače nemoguća.
Najbolje ulje za kuhanje u woku:
Kada birate ulje za važno je da odaberete ono s visokom točkom dimljenja. To su ulja koja zahtijevaju visoku temperaturu (oko 210 c ) prije nego počnu dimiti. Ako odaberete ulje s niskom točkom dimljenja riskirate da vaše ulje zagori i pokvari okus cijelog jela. Ispod su neka uobičajeno dobra ulja za kuhanje u woku.
- Bademovo ulje
- Sojino ulje
- Ulje sjemenki grožđa
- Laneno ulje
Dodavanje sastojaka u Wok
- Arome - budući da su arome temelj okusa vašeg jela, prvo ih dodajte. Nakon što se wok i ulje zagriju, možete dodati češnjak, luk, začinsko bilje i druge arome koje zahtijeva recept. To će omogućiti da se okusi spoje s uljem za ukusnije jelo.
- Protein - Zatim dodajte sve proteine koji idu u jelo i dobro ih zapržite s jedne strane prije nego što ih okrenete na drugu. Kuhajte protein dok ne bude otprilike 75% gotov, a zatim uklonite sav sadržaj woka na poseban tanjur koji ćete kasnije dodati.
- Povrće - Na kraju možete dodati svoje povrće. Od najdužeg do najkraćeg vremena kuhanja dodajte povrće u tavu kako biste započeli kuhanje. Tipično, korjenasto povrće poput mrkve i krumpira traje najdulje, dok meko povrće poput rajčice i kukuruza zahtijeva najmanje vremena.
Što je Wok Hei?
Taj zaštitni znak zadimljenog okusa koji povezujete s kuhanjem u woku nije stvoren pomoću nekog tajnog sastojka stvara ga "wok hei". Kada se prevede wok hei znači "dah woka", ili učinak koji se javlja i koji uzrokuje da se wok zapali i rezultira karamelizacijom i Maillardovom reakcijom. Razlog zašto se to događa je taj što ulje iz woka kad se baci kaplje u otvoreni plamen i uzrokuje plamen koji dolazi u izravan kontakt sa sastojcima.
Od čega se izrađuju Wok?
Svaki materijal ima svoje karakteristike i prednosti. Od neporozne prirode nehrđajućeg čelika do neljepljive osobine pravilno začinjenog lijevanog željeza ili karbonskih vlakana. Prije kupnje važno je upoznati se s glavnim karakteristikama svakog materijala.
- Wokovi od ugljičnog čelika -Jedan od najpopularnijih materijala za je ugljični čelik. Kombinira brzo i ravnomjerno zagrijavanje s izdržljivošću što ga čini omiljenim kod mnogih kuhara. Pravilnim začinjavanjem dobar kuhar može lako smanjiti mogućnost lijepljenja hrane za tavu. Budući da su magnetske tave od ugljičnog čelika također mogu raditi s indukcijskim rasponima woka.
- Wok od nehrđajućeg čelika -Nehrđajući čelik vrlo je izdržljiv materijal koji također odaje profesionalni izgled. Puno je manje porozan od lijevanog željeza ili ugljičnog čelika tako da nije od vitalnog značaja za začinjavanje za optimalnu učinkovitost. Također se lako čisti jer ima prirodno glatku površinu.
- Wok od lijevanog željeza -Lijevano željezo izuzetno je izdržljivo i može zadržati toplinu dulje od ostalih materijala za kuhanje. Kada se zagrije ostaje vruće dugo vremena čime se štedi energija. Što se dulje koristi postaje začinjeniji što ga čini manje ljepljivim umjesto da gubi svojstva neprijanjanja.
Kantonski Wok vs Mandarinski Wok
Kantonski Wok
Kantonski wokovi dolaze s dvije ručke u obliku slova U, zakovicama s obje strane i najbolje ih je koristiti za posluživanje velikih količina hrane grupama. Također se mogu koristiti za kuhanje ali oblik njihovih ručki otežava korištenje ovih wokova za okretanje hrane.
Mandarin Wok
Mandarinski stil odlikuje se prepoznatljivim okruglim dnom u obliku woka s jednom dugačkom drvenom ili metalnom ručkom pričvršćenom sa strane. Ova ručka je tu kako bi olakšala okretanje popularnih jela kao što je prženje, a također omogućuje kuharu da lako podijeli hranu nakon kuhanja.
Wok recepti - donosimo Vam par odličnih i jednostavnih recepata
- Šparoge i gljive Stir-Fry
- Crni papar Govedina Stir-Fry
Šparoge i gljive Stir-Fry
Sastojci:
- 1 žličica kukuruznog škroba
- 1/2 žličice šećera
- 3 žlice pileće juhe
- 1 žlica soja umaka sa smanjenim udjelom natrija
- 1/2 žličice mljevenog svježeg korijena đumbira
- 8 svježih šparoga, obrezanih i narezanih na komade od 2-1/2-inča
- 1/2 šalice narezanih svježih gljiva
- 1/2 šalice julienned mrkve
- 1/4 žličice mljevenog češnjaka
- 1 žlica uljane repice
Upute
U maloj posudi umutite kukuruzni škrob, šećer, juhu, sojin umak i đumbir dok se ne pomiješaju; Staviti na stranu.
U maloj tavi ili woku popržite šparoge, gljive, mrkvu i češnjak na ulju dok ne omekšaju. Promiješajte smjesu kukuruznog škroba i dodajte u tavu. Zakuhajte; kuhajte i miješajte 2 minute ili dok se ne zgusne.
Crni papar Govedina Stir-Fry
Sastojci:
Za marinadu
- 350 g bifteka ili skirt odreska
- 1 žličica kukuruznog škroba
- 1 žličica rižinog vina
- 1 žličica svijetlog soja umaka
- 1 žličica sezamovog ulja
- 1 žličica đumbira
Za umak
- 3 žlice umaka od kamenica
- 1 žličica svijetlog soja umaka
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
- ¼ žličice šećera
- 1 prstohvat soli
- 1 žličica kukuruznog škroba
- 3 žlice vode
Također trebate
- 2 žlice ulja za kuhanje
- 1 luk, juliened
- ½ crvene paprike
Upute
- Narežite govedinu na trakice. Pomiješajte sa sastojcima za marinadu. Ostavite da se odmori 10 minuta.
- Pomiješajte sve sastojke za umak pa ostavite sa strane.
- Zagrijte ulje u woku na jakoj vatri.
- Mariniranu govedinu pecite dok ne porumeni (iznutra još treba biti ružičasta). Prebacite ga na poseban tanjur.
- Na preostalo ulje u woku dodajte luk i papar. Kuhajte oko minutu.
- Vratite govedinu u wok. Uz miješanje pržite još 1-2 minute dok junetina ne bude potpuno pečena.
- Ulijte umak.
- Miješajte dok ne postane dovoljno gusto da lijepo obloži junetinu i povrće.
- Pospite još mljevenog crnog papra za intenzivniji okus (po želji).
- Poslužite vruće uz kuhanu rižu.
Savjeti:
Flank steak i skirt steak najbolji su komad govedine za brzo prženje uz miješanje. Rezanje poprečno je ključ nježnosti.
Korištenje jeftinijeg komada govedine (za pirjanje) nije idealno, ali je prihvatljivo.
Morate ga omekšati prije mariniranja:
Pomiješajte ½ žličice sode bikarbone s narezanom govedinom i ostavite najmanje 30 minuta
Isperite govedinu u 500 ml / 2 šalice vode s 4 žličice octa. Zatim ponovno isperite pod tekućom vodom
Dobro ocijedite prije dodavanja u smjesu za marinadu
Čemu služi wok tava?
Primarna svrha wok tave je za pripremu jela "stir-fry". Visoki rubovi omogućuju zadržavanje hrane dok je brzo miješate i prevrćete. Osim toga, njezin zaobljeni oblik brzo provodi toplinu, pa je idealna za jela koja uključuju brzo pečeno meso i povrće.
Je li wok bolji od obične tave za prženje?
Wok tave imaju duboke zidove koji se također nagnu, zbog čega zadržavaju više topline i brže kuhaju hranu nego da koristite običnu tavu za prženje. Kada trebate brzo pripremiti obrok, zahvaljujući svojim dubokim nagnutim zidovima, wok će se gotovo trenutačno zagrijati i brže skuhati hranu od drugih tava.
Zašto koristiti wok umjesto obične tave?
Wok ima više zaobljeno dno, što omogućava tekućinama da ostanu na jednom mjestu u sredini. Imaju duboke zidove koji se također nagnu. Nagnuti duboki zidovi woka zadržavaju više topline i brže kuhaju hranu nego da koristite običnu tavu za prženje.
Je li wok bolji od ne ljepljive tave za prženje?
Glavna razlika između njih je geometrija. Wok tave imaju strmo nagnute strane i zaobljeno dno, dok tave za prženje imaju blago nagnute strane i ravno dno. Wok omogućuje hrani da se skuplja u sredini gdje je koncentrirana toplina, što ga čini savršenim za prženje. Osim toga, nagnuti zidovi olakšavaju miješanje hrane.
Je li zdravo kuhati u woku?
Upotreba woka rezultira hrskavim povrćem koje omogućava zadržavanje više hranjivih tvari nego da su kuhani. Dakle, ako vam je potreban još jedan razlog za ulaganje u wok (ako već nemate jedan), evo ga. Također je potpuno mit da za wok trebate koristiti puno ulja.
Što ne biste trebali kuhati u woku?
Ne preporučujemo kuhanje vrlo kiselih jela u svom woku zbog njegove izrade od čelika. Kiselinski sastojci poput agruma, octa ili rajčice mogu oštetiti začin koji ste postupno razvijali. Ako se to dogodi, ne brinite, vaš wok nije uništen.
Koji su nedostaci woka?
Ukratko, kuhanje u woku zahtijeva praksu. Vrlo je lako prepeći hranu i pretrpavati tavu ako niste pažljivi. Wok se brzo zagrijava i hladi, što znači da može biti teško ravnomjerno kuhati hranu ako niste iskusni.
Mogu li kuhati sve u woku?
Azijski kuhari obično nemaju svaku posudu i tavu koja postoji u svojem ormariću; uglavnom se oslanjaju na wok za većinu vrsta kuhanja. (Oh, i lonac od gline, što je sasvim druga priča.) Wokovi su tako višenamjenski da gotovo sve mogu raditi, i to je upravo kako su tradicionalno korišteni.
Zašto Kinezi koriste wok?
Wok se definira kao okrugli kuhinjski alat s visokim stranama, obično dizajniran s dvije ručke s obje strane ili jednom većom ručkom. Okruglo dno woka omogućava ravnomjernu raspodjelu topline, što znači da hrana može kuhati u kraćem vremenu.
Zašto trebate namazati wok uljem?
Zašto sezonski wok? Sezonski wok od lijevanog željeza ili čelika stvara patinu. Sezonski wok će pomoći da okusi prodiru u jela koja kuhate unutra, a također pruža glatku ne ljepljivu površinu. Bez prethodnog sezonskog woka, hrana koja se kuha unutra će vjerojatno zalijepiti i neće imati mnogo okusa.
Možete li pržiti u woku?
Možete pržiti u woku.
Koriste li kuhari tave za prženje bez ljepljenja?
Većina profesionalnih kuhara ne koristi tave bez ljepljenja, pogotovo tave za prženje, jer ne mogu zadovoljiti zahtjeve u prometnoj kuhinji.
Zašto hrana bolje okusi u woku?
Wok vam omogućuje stalno miješanje hrane kroz njene vlastite pare, ubrzavajući njezino kuhanje, što koncentrira okus i potiče razvoj novih spojeva okusa putem Maillardove reakcije bolje nego što to može ravna tava. Široki rub woka igra ulogu još jednog ključnog elementa "wok hei".