Kratka povijest i primjena začina
Začini su danas svima dostupni no kroz svoju bogatu povijest bili su vrlo vrijedna i rijetka roba. Prvo spominjanje začina je već u starim mitovima, a nešto "moderniji zapisi" se mogu naći kod starih Egipćana. Vrijednost začina se nastavila povećavati kroz povijest, pogotovo s razvojem trgovine između istoka i zapada. O njihovoj vrijednosti dovoljno govori činjenica da su se vodili i ratovi zbog trgovačkih ruta…
Danas su začini obavezan dodatak u kuhinji te imamo sve od lokalnih pa do egzotičnijih koji su dostupni svima. Osim naravno šafrana koji je danas daleko najskuplji začin..
Začin je sjeme, voće, korijen ili druga biljna tvar koja se koristi za aromatiziranje, bojanje ili konzerviranje hrane. Imaju široku primjenu pa ih možete naći u vjerskim ritualima, medicini, kozmetici, proizvodnji parfema ili kao povrće.
Iako imaju široku primjenu, korištenje u kuhinji nam je trenutno ipak najbitnija. Prije su se koristili za prikrivanje loših okusa hrane, a danas se uz pravilnu upotrebu koriste za obogaćivanje hrane i dodavanje novih okusa i intenziteta vašim omiljenim jelima ili pak jednostavno kao ukras.
Same začine možete kupiti već izmljevene ili u komadu, a začinsko bilje i sami uzgojiti. Sveprisutne su i popularne mješavine začina koje možete i sami napraviti.
Korištenje začina
Mnogi poistovjećuju začine i ljutu hranu, ali to nije isto. Začini nisu uvijek ljuti (recimo vanilija, cimet), omiljeni su i u pripremanju slastica. Sa začinima ne treba pretjerivati, a samo pažljivo odabrani postaju vaši saveznici u kuhanju. Vodite računa da začinima treba duži period da oslobode aromu, zato se najčešće dodaju u početku kuhanja kako bi se sjedinili s namirnicama. Začini su nezaobilazni u kuhinjama diljem svijeta, mnoga jela i slastice postaju to što jesu tek kad svoju čaroliju odrade mirisi i okusi začina.
Osnovna klasifikacija začina:
- Ljuti začini koji se najčešće koriste za poticanje teka, a uz to ubrzavaju metabolizam i time potiču znojenje. S njima samo oprezno u količini, a pazite da ne dotaknete oči. U tu vrstu pripadaju ljuti čili, paprika, feferoni.
- Mirisni začini koji daju aromu koja stvara slatkast miris u jelima, a tu pripadaju začini poput klinčića, kardamo.
- Začini koji dodaju boju poput već prije spomenutog i skupocjenog šafrana.
Pohranjivanje začina
Zbog velikog broja začina koji se danas koriste da izbjegnete kaos u kuhinji svakako su najkorisniji stalci i organizatori za začine kojima možete sve što kupite lijepo organizirati i pospremiti.
Osim pravilnog pohranjivanja začina, ima tu još nekoliko detalja na koje možete pripaziti:
- Držite začine što dalje od vrućina, vlage i direktne sunčeve svjetlosti. Također, nemojte ih direktno stavljati iznad štednjaka ili u pećnicu. I zadnji savjet - uvijek ih prije upotrebe uzmite u ruku i posipajte u vaš ručak jer u protivnom ako stavite posudicu iznad lonca vrućina i vlaga može oštetiti začine.
- Sami začini se ne kvare s vremenom, ali gube na kvaliteti. Nemljeveni začini traju tri do četiri godine, ali ne zaboravite zapisati datum kad ste ih samljeli u mužaru i spremili u naše stalke jer su idealni za čuvanje arome, organizaciju, a kad je vrijeme za obnovu zaliha da u pravo vrijeme možete kupiti svježe.
-
I za kraj, uvijek možete i ukrasiti kuhinju s različitim posudicama za začine ili na neki drugi kreativan način.
Začini su inspirativna tema, te vas u narednim tjednima u našim blogovima upoznajemo s ljutim papričicama i otkrit ćemo vam kako napraviti vrhunski sos. Tu je i tema o toliko spominjanoj kurkumi i curryju te odličnoj curry juhi. I šećer na kraju - nekoliko provjerenih kombinacija Gina i Tonica sa začinima.