
Kako kuhati u ekspres loncu?
Što su ekspres lonci?
Na koji način rade?
Zašto ih trebate imati u kuhinji?
Prvu verziju ekspres lonca (ponekad poznati i kao pretis lonci) izumio je 1670. godine Denis Papin. Ovaj koristan izum, unaprijeđivan i nekoliko puta, danas je jedan od najfunkcionalnijih dodataka vašoj kuhinji. Ovi lonci s posebnim poklopcem omogućavaju puno brže i zdravije spremanje hrane budući da pritom možete koristiti neusporedivo manje masnoća dok će hrana i dalje biti ukusna.
Izuzetno su korisni kada ste u stisci s vremenom, a s njime možete pripremiti sve od velikih komada mesa pa do odličnih variva.
Način rada Ekspres lonaca
Ekspres lonci su napravljeni od inox-a (nehrđajući čelik) s debelim dnom i posebnim poklopcem koji je opremljen gumenom brtvom i sigurnosnim ventilom. Kako se posuda zagrijava, tekućina unutar lonca stvara paru koja diže temperaturu u loncu i do 120 stupnjeva celzijusa i time se hrana puno brže kuha. Sam poklopac se u trenutku kada dostigne određenu temperaturu čvrsto zatvori te time onemogući curenje pare i sadržaja iz lonca.
Sigurnosni ventil na loncu kontrolirano ispušta manje količine pare te time regulira temperaturu, a samim time i tlak u loncu te tako sprečava mogućnost eksplozije (jedan od najčešćih razloga zašto se ljudi boje koristiti ekspres lonce).
Način korištenja Ekspres lonaca
Prilikom korištenja lonca maksimalna razina ulivene tekućine može biti do ⅔ lonca, dok minimum ne smije biti ispod 200 - 300 ml. Vodite računa da određena vrsta hrane ispušta tekućinu prilikom pripreme pa je ponekad potrebno staviti i manje tekućine prije početka kuhanja.
U lonac stavite namirnicu kao što je primjerice komad mesa, ulijete vodu, posolite i zatvorite te upalite vatru. Kada zavrije, lonac će se zaključati, a po samom pipcu sigurnosnog ventila možete pratiti tlak u loncu.
Naravno, ovisno o osobnim preferencijama vi možete prvo pustiti da se lonac zagrije, zatim dodati dio namirnica i pustiti da se polako kuha i nakon toga staviti ostale namirnice pa staviti poklopac gore. To ćete odlučiti s vremenom.
Ako se dogodi da je tlak u loncu previsok, vidjet ćete to na pipcu (najčešće je to označeno crvenom bojom). To vam je ujedno indikator da je potrebno smanjiti vatru kod pripreme budući da je temperatura previsoka. Najbolje je nakon što voda zavrije smanjiti plamen na najmanju moguću razinu sve dok ne postignete jednoličan zvuk ispuštanja pare.
Ako ste stavili previše vode, lonac će izbacivati višak, ponekad čak i kao tekućinu, a ne samo paru, stoga obavezno pazite kamo okrećete otvor za izbacivanje pare.
Nekoliko napomena:
- ventil se ne smije pritiskati, već treba pustiti lonac da sam izbacuje paru
- ako lonac ima mogućnosti ispuštanja pare, vi možete ubrzati izbacivanje pare, ali obavezno taj otvor okrenite od sebe
- Zbog specifičnosti rada, lonac će još 10-tak minuta nakon što u potpunosti isključite plamen nastaviti kuhati hranu. Ako želite zaustaviti kuhanje nakon skidanja s vatre, lonac uronite u hladnu vodu ili ga stavite pod mlaz hladne vode.
Koju hranu možete pripremati u ekspres loncima
Ukratko, gotovo sve. Posebice je dobar za višelitrene juhe i variva. Riža je gotova u nekoliko minuta dok se grah i slanutak pripreme najčešće za manje od sat vremena. Kuhanjem u ekspres loncu skraćujete vrijeme provedeno u kuhinji, stvarate nove arome i okuse, hrana je zdravija i štedite na energiji.
U početku korištenja može biti problematično budući da niste naviknuti tako pripremati hranu. Kod kuhanja u uobičajenom loncu uvijek možete probati hranu, ali toga u ekspres loncima nema te je potrebna praksa dok se ne usavršite. Srećom, na internetu možete pronaći bilo koji recept, a često i tablice u kojima je označeno koliko dugo se koja hrana kuha.
Kad se najednom naviknete na korištenje, ekspres lonci će postati nezaobilazan dio vaše kuhinje.