Ako su prvo na što pomislite kad čujete frazu “zdravi obrok” namirnice poput lososa, avokada, chia sjemenki, badema i škampi - možete odahnuti. Ovo neće biti jedan od takvih blogova. Dobro, možda ćemo tu i tamo ubaciti u recept malo tune ili koju šparogu, ali uglavnom ćemo pisati o jelima čije sastojke možete nabaviti u svakoj trgovini, a vjerojatno ih već imate u frižideru. Sad kad ste se opustili i vi i vaš novčanik, dopustite da vam ukratko sumiramo što ćete naći u nastavku.
Naša definicija zdrave hrane vrlo je jednostavna. Radi se o jelima od nutritivno bogate, no ne nužno i niskokalorične, hrane koja ima razne benefite za vaše tijelo, ukusna je i lako se sprema. Biti će tu dosta povrća, voća, mesa, ribe i morskih plodova, ali i dalje će to biti ona dobra stara jela koja svi znamo i u kojima svi uživamo. Ako je jedino što vam još fali jednostavan recepat uz koji ćete lako, brzo i jeftino pripremiti omiljeno jelo - na pravom ste mjestu! Čuje se pucanj i krećemo!
Punjena paprika
Vjerujemo da ne postoji osoba koja nije čula za punjenu papriku. Jelo koje impresionira mirisom, okusom i izgledom. Miris punjene paprike čuje se daleko. Toliko da vas susjedi iznenadno malo više vole i baš u tom trenutku nešto trebaju. Sva sreća pa se punjenih paprika uvijek priprema u dovoljnim količinama. Ako imate domaće paprike i svježe mljeveno meso, ne znamo zbog čega uopće postoji dvojba oko današnjeg ručka? Pregače oko vrata, kuhaču u ruke i krenimo. Čim prije počnete, to ćete prije uživati u najfinijoj simbiozi biljnog i životinjskog svijeta.
Sastojci punjena paprika:
- 700 g paprika babura
- 500 g mljevenog mesa po izboru
- 1 jaje
- 150 g riže
- 1 glavica crvenog luka
- 1 češanj bijelog luka
- 1/2 lit. gustog soka od rajčice
- 1 1/2 lit. vode
- papar
- sol
- lovorov list
Za zapršku:
- 50 ml ulja
- 50 g brašna
- 1 čajna žličica slatke paprike
Po izboru:
- Feferon
- Slanina
Punjena paprika recept
Najprije stavite kuhati umak u koji ćete kasnije dodati punjene paprike. Uzmite veći lonac od barem 5 litara te u njega stavite ulje ili mast pa dodajte brašno. Pržite na blagoj vatri dok brašno ne dobije boju te dodajte crvenu papriku. Kratko popržite papriku pa dodajte rajčicu, umak i vodu. Miješajte konstantno uz dolijevanje vode kako u umaku ne bi ostale grudice.
- Dodajte lovorov list i začinite po potrebi.
- Skuhajte rižu na pola te je ostavite da se hladi.
- U posudi izmješajte mljeveno meso s jajem, lukom, bijelim lukom. Posolite i začinite po ukusu.
- Napunite paprike, ali ne do vrha jer će se meso dodatno raširiti prilikom kuhanja.
- Stavite paprike u umak i kuhajte 80 minuta. Sad možete dodati slaninu i feferon. Ljutina neka bude po vašem guštu.
- Pospite peršinom i uživajte u ukusnom obroku.
Ukusni Obrok od 500 Kalorija za Zdrav Život
#3 Sarma
Svakoj punjenoj paprici treba sarma! Vječni konkurent koji ljubitelje i jednog i drugog tjera da svoje omiljeno jelo skuhaju još bolje i ukusnije. Naravno, mi se ne bunimo ni na jedno ni na drugo pa kad smo već pisali recept za punjenu papriku, zašto ne i za sarmu? Jedno od onih jela koja se mnogi boje spremati zbog duge i komplicirane pripreme. Otkrit ćemo vam tajnu - spremanje sarme uopće nije komplicirano. Naravno, mora se kuhati neko vrijeme, ali vi ćete svoj dio obaviti na početku i zatim samo uživati u mirisu sarme koji se širi kućom. Kad stigne jesen pravo je vrijeme da počnemo razmišljati o pripremi ovog tradicionalnog jela savršenog za hladnije dane. Recept je za 12 sarmi pa po potrebi poduplajte sastojke.
Sastojci punjena paprika:
- Glavica kiselog kupusa
- 800 g mljevenog mesa
- 50 g riže
- 1 glavica luka
- 150 g suhog mesa (npr vratina)
- sol
- papar
- crvena paprika
- jaje
Punjena paprika recept
Rižu namočite u toploj vodi na par minuta. Pripremite zdjelu za miješanje i u njoj sjedinite rižu i mljeveno meso. Dodajte luk, sol, papar i jaje. Sve skupa dobro promiješajte.
Pripremite 12 listova kupusa i u svaki od njih stavite smjesu koju ste prethodno napravili. Zamotajte u rolice i dobro ih zatvorite sa svih strana. Ostatak kupusa također stavljamo u lonac pa ga narežite na trakice. Suho meso također nasjeckajte na komadiće.
Na dno lonca poredajte malo narezanog zelja. Dodajte mu nasjeckano suho meso. Jednu do druge pažljivo poredajte sarme, a praznine popunite ostatkom rezanog zelja. Ako nemate dovoljno velik lonac, posložite sarme u dva reda. Zalijte vodom tako da su svi sastojci pokriveni i kuhajte približno dva sata. Kad voda ispari, dolijte je tijekom kuhanja tako da sarmice uvijek budu prekrivene. Vrlo je bitno da ih ne miješate kako se ne bi raspale već samo povremeno malo protresite lonac.
I to je to! Kušajte par puta tijekom kuhanja, dodajte začine ako fale i probajte se suzdržati od toga da sve pojedete odmah. Jer svi znamo da je sarma još bolja sljedeći dan!