Ajvar starinski recept
Sastojci za starinski recept za ajvar:
-
12kg crvenih roga paprika
-
4kg patlidžana
- cca 1l ulja
- 1 glavica češnjaka
- 6 žlice soli
- 4 žlice šećera
- 4 žlice alkoholnog octa
- Tko voli ljuto dodajte ljute feferone ili chilli papričice
Priprema: Starinski recept za ajvar
Očistite i operite paprike, operite i ogulite patlidžane.
Oprane i očišćene paprike i patlidžane ispecite u pećnici ili na roštilju.
- Ako volite blagu aromu dima, preporučujemo roštilj.
- Stavite paprike preko noću u zatvorenom loncu kako bi se ujutro lako ogulile.
Ogulite paprike i sameljite ih skupa s patlidžanom na mašinu za meso. Ubacite sitno nasjeckani češnjak.
Ulijte pola litra ulja staviti u lonac.
Kada se zagrije u njega stavite mljevene paprike i patlidžane.
Ulje postupno dolijevajte u ajvar svakih 30min.
Dodajte sol i šećer, a pred kraj kuhanja po želji dodajte feferone ili chilli papričice.
Ajvar se kuha između dva do tri sata uz stalno miješanje. Pred kraj provjerite jeste li dovoljno začinili.
Kada je ajvar kuhan, stavite ga u vruće sterilizirane staklenke, odmah zatvorite i okrenite naopako na 10-ak minuta kako bi se stvorio podtlak. Ostavite ih da se ohlade do kraja.
Staklenke držite do godinu dana na mračnom i tamnom mjestu.
Posluživanje ajvara
Ajvar je najčešće prilog nekom jelu (roštilj, pohano meso,ćevapi), ali ga možemo i jednostavno namazati na kruh!
Dobar tek!