Svaki dan razmišljate o tome što će sutra biti za ručak?
Niste jedini! Upitali ste svoje ukućane što bi htjeli jesti? Zasigurno ste dobili obožavani odgovor „ne znam“ ili „svejedno mi je“! Nažalost recept za jelo „ne znam“ i „svejedno mi je“ još nismo otkrili, a ni odgovor na ovo pitanje od milijun dolara
Kako bi svima olakšali donosimo nekoliko ideja i recepata što kuhati kroz tjedan. Odbacite sve izgovore, ulaštite svoje lonce, tavice i tanjure i krećemo.
Ideje za ručak!
Ponedjeljak
Dan u tjednu kojeg apsolutno nitko ne voli…i još sad treba kuhati ! Gotovo svima ostane nešto mesa od nedjeljnog ručka i bila bi prava šteta da se baci,a može se iskoristiti za ukusan ručak gotov za samo 30 minuta. Za pripremu je potrebna posuda za kuhanje u koju stavite vodu, par kapi ulja, malo soli i vrlo brzo i jednostavno skuhajte špagete.
Meso od nedjeljnog ručka narežite na trakice, zagrijete u posudi i zalijte vrhnjem za kuhanje, dodajte omiljene začine, te sve zajedno pomiješajte sa prethodno skuhanom tjesteninom, poslužite u tanjur za tjesteninu, te pospite sa malo parmezana.
Utorak
Musaka od krumpira i mljevenog mesa jelo je kojem se nitko od ukućana neće buniti. Sve što vam treba je zagrijana pećnica, vatrostalni pekač, 4-6 krumpira narezanog na tanke kolute, 500 g mljevenog mesa, 1 luk, prstohvat soli i neizostavna žličica vegete . Na tavi popržite luk i meso, dodajući malo soli.
U podmazani pekač posložite krumpir narezani na kolute, dodajte meso i odozgo drugu polovinu krumpira. Sve zajedno prelijte sa 1 jednim jajetom pomiješanim sa 300 ml mlijeka te pecite u pećnici 45 minuta. Poslužite uz djelu zelene salate! Dobar tek
Niskokalorični recepti za ručak - Zdravo i ukusno ovdje!
Srijeda i četvrtak
Jedan ručak za dva dana - savršena kombinacija! Za srijedu predlažemo varivo, a i jelo „na žlicu“ usred tjedna svima dobro dođe. Izvadite svoje ekspres lonce brzo i jednostavno skuhajte prepun lonac graha, mahuna, kelja ili pak poriluka, a količina će zasigurno biti dovoljna za dva dana ;)
Ukoliko želite malo eksperimentirati, predlažemo vam da isprobate pomalo zaboravljeno varivo od leće. 25 dag leće namočite preko noći u hladnoj vodi, a idući dan je iskuhajte u kipućoj vodi 30 min.
U drugoj zdjeli prepržite luk, dodajte mrkvu i krumpir, te sol i papar po želji, a leću dodajte mrkvi i krumpiru, te podlijte vodom, da sve pokrije. Kuhajte 30 minuta, a muške članove obitelji razveselite na način da pred kraj u leću dodate koji par dobre domaće kobasice.
Petak
Riba – namirnica koju često zaboravimo jesti barem jednom na tjedan. Nadamo se da ćemo vas podsjetiti na konzumiranje ribe, sa čijom pripremom nema puno posla Preporučujemo da odaberete Oradu (ili onu koja vam je najomiljenija : ) očistite i osušite izvana i iznutra upijajućim papirom. Prije pečenja uzdužno je zarežite i pospite s malo soli i papra.
Stavite ju na papir za pečenje, u pekač te u pećnicu zagrijanu na 200°C. Pecite oko 50 minuta, uz povremeno premazivanje uljem. Dok se riba lijepo peče u wok tavi pripremite povrtni prilog uz ribu.
Subota
Cheat day – dan varanja! Uživajte i dajte si oduška u pripremi pizze! Bila ona okrugla, četvrtasta, slavonska ili vege, iz posude za pečenje ili iz tanjura za pizze, zasigurno je za prste polizat!
Nedjelja
Piletina, svinjetina ili biftek, krumpir, mlinci ili njoki…može tim redom! Nedjeljni ručak svakako podrazumijeva finu domaću juhu! A nakon juhe itekako prija fino pečeno meso, bilo da se odlučili za pile, svinjetinu, teletinu, janjetinu… Ukoliko imate mogućnosti predlažemo da izabrano meso zajedno sa krumpirom, mrkvom, šampinjonima i paprikom ispečete ispod peke, ako pak nemate peke biti će odlično i u pećnici!
Detaljnije o idejama za nedjeljni ručak pročitajte na našem blogu: Ideje za nedjeljni ručak
Prijedlogom sedmodnevnog menija nismo uspjeli naći recept kako skuhati „ne znam“ i „svejedno mi je“, al eto potrudili smo se dati vam nekoliko ideja.