Badnjak je jedan od najvažnijih dana u blagdanskom kalendaru u Hrvatskoj, a njegova tradicija obilježavanja uključuje i posebne običaje vezane uz hranu, posebno konzumaciju ribe.
U ovom blogu istražit ćemo zašto se riba tradicionalno jede na Badnjak, opisati običaje u različitim dijelovima Hrvatske te vam ponuditi jedan popularan recept.
Zašto se jede riba za Badnjak?
Badnjak označava početak božićnih blagdana, a u Hrvatskoj se obilježava postom i nemrsom na sam dan Badnjaka. Postiti znači da se na Badnjak jede dovoljno da se dosegne sitost, dok nemrs znači potpuno izbjegavanje mesa. Iako Katolička Crkva ne zahtijeva post i nemrs na Badnjak, većina ljudi i dalje slijedi tu tradiciju. Post završava nakon ponoćke, mise koja se održava na Badnjak te se obilježava slavljem s pečenom hranom, slasticama i vinom.
U većini dijelova Hrvatske, riba je glavni izbor za Badnjak, bilo da se radi o morskoj ili slatkovodnoj ribi. Konzumacija ribe ima simboličko značenje, povezano s Kristovim imenom "IHTUS," što na grčkom znači riba, ali također predstavlja Isusa Krista, Božjeg Sina i Spasitelja.
Riba za Badnjak i Običaji po regijama u Hrvatskoj
Hrvatski običaji za Badnjak i hrana razlikuju se po regijama, donosimo vam nekoliko primjera:
Slavonija i Riba:
Badnjak počinje posnim jelima, ribom, i salatama. Fiš paprikaš čest je izbor za ručak, a na stolu će se naći i pečena svinjetina, piletina, ili čak purica. Kolači će biti u izobilju, s posebnim naglaskom na orehnjaču i makovnjaču.
Središnja Hrvatska i Riba:
Vole sve vrste ribe koje dođu do ribarnica ili supermarketa. Na Badnjak se često konzumira bakalar, oslić i ostala bijela riba pripremljena na različite načine. Uz ribu, obavezna je salata od mahunarki ili francuska salata.
Istra i Riba:
Istrijani će za Badnjak obavezno jesti bakalar na bijelo s domaćom tjesteninom "pasuticama". Također će se naći riblja juha, različite vrste pečene morske ribe, i tradicionalne maneštre. Među kolačima će biti kroštula, kiflica, roščića, čupavaca, orahnjače ili biskupskog kruha.
Lika i Riba:
U Lici je popularna janjetina s pole, tj. pečeni krumpir napola. Osim toga, sarmu će jesti za Božić, a od ribe će se naći različite vrste slatkovodnih primjeraka - pastrva.
Dalmacija i Riba:
Bakalar je nezaobilazno jelo na Badnjak u Dalmaciji, iako je riba ranije bila morska ili slatkovodna. Bakalar se priprema na različite načine, od bijelo do crveno, često u kombinaciji s čičerom ili slanutkom. Dalmatinci će također jesti pašticadu i različite vrste pečene ribe.
Napravite svoj Badnjak nezaboravnim uz naše kvalitetno posuđe!
Pregledajte širok izbor posuđa na Bima webshopu i pripremite ukusne riblje delicije za Badnjak. Odaberite najbolje za vašu blagdansku trpezu i osigurajte da sve bude spremno za poseban obrok s obitelji.
Kliknite ovdje i otkrijte naše ponude, jer svaki zalogaj ima posebnu vrijednost u blagdanskom duhu.
Kako odabrati svježu ribu za Badnjak?
- Provjerite oči - Kada stojite pred ribarnicom ili tržnicom, obratite pažnju na oči ribe. Svježa riba ima bistre i prozirne oči. Izbjegavajte ribe čije su oči mutne ili izgledaju zamagljeno.
- Miris - Svježa riba trebala bi imati blag, morski miris. Izbjegavajte ribe koje mirišu neugodno ili previše intenzivno, jer to može biti znak da riba nije svježa.
- Tlak na Ribi - Prstom lagano pritisnite ribu. Svježa riba trebala bi se vratiti u svoj prvobitni oblik i ne ostaviti trajne udubine. Ako ostavi duboki otisak prsta, to može ukazivati na to da riba nije svježa.
Kako pripremiti ribu za badnjak?
- Čišćenje Ribe - Operite ribu pod hladnom tekućom vodom i pažljivo je obrišite papirom za kuhanje kako biste uklonili višak vlage. Zatim pažljivo uklonite ljestvice pomoću noža.
- Filetiranje - Ako želite pripremiti ribu bez kostiju, vrijeme je da je filetirate. To možete učiniti uz pomoć oštrog noža. Budite iznimno oprezni kako biste izbjegli ozljede.
- Začini i Marinade - Sada je vrijeme da ribu obogatite okusima. Upotrijebite svježe začine poput peršina, češnjaka i limuna. Dodajte maslinovo ulje, sol i papar za dodatni okus.
- Pečenje ili Kuhanje - Ovisno o svojim preferencijama, možete peći ribu u pećnici ili je pripremiti na tavi. Pazite da je ne prekuhate, jer će svježa riba biti najukusnija kada ostane sočna i mekana.
Bakalar za Badnjak- kako i zašto je popularan?
Sušena riba postala je hrana za siromašne u Europi zbog gladi i siromaštva koje su zadesili niže slojeve stanovništva. Tijekom vremena samo su bogati mogli priuštiti svježu ribu, dok su siromašni bili prisiljeni jesti sušenu ribu.
Pier Querini, mletački plemić i kapetan trgovačkog broda bio je trgovac koji je tijekom jednog od svojih putovanja u svrhu razmjene dobara, krenuo je s Krete prema Belgijskim lukama. Međutim, na putovanju kroz La Manche ga je zadesila snažna oluja koja je potopila brod.
Pier Querini i nekoliko mornara uspjeli su se spasiti tako što su se ukrcali u čamac za spašavanje. Sjeverno more ih je nosilo daleko od njihove prvotne destinacije, i završili su čak na Lofotskom otočju! Domaćini s Lofotskog otočja toplom su dobrodošlicom dočekali Querinija i njegovu posadu, nudeći im ono što su imali u izobilju - sušenu ribu poznatu kao STOKVIS (bakalar-GADUS MORHUA).
Nakon što su se oporavili od ovog neplaniranog događaja Querini i njegova posada krenuli su prema svojoj kući. No Piero Querini kao pravi trgovac, nije zaboravio sušeni bakalar. Ponio je sa sobom veće količine ove sušene ribe što je označilo početak trenda trgovine koja će se razviti u obimnijem obliku tek u 16. stoljeću.
U Hrvatskoj bakalar je postao dio obvezne tradicije iz nekoliko razloga. Jedan od razloga je sjećanje na siromašnu povijest ribara i težaka. Također, tijekom razdoblja komunizma, nacionalni i vjerski identitet nisu se svugdje smjeli javno istaknuti, pa je konzumacija bakalara tijekom Božića postala načinom očuvanja tradicije i identiteta.
Bakalar recept
Sastojci:
- 500 g sušenog bakalara
- 500 g krumpira
- 2 luk
- 3 češnja češnjaka
- 2 dl maslinovog ulja
- 2 dl bijelog vina
- Sol i papar po ukusu
- Svježi peršin za posipanje
Priprema:
- Dan prije pripreme namočite sušeni bakalar u hladnoj vodi. Vodu mijenjajte nekoliko puta tijekom dana kako biste uklonili višak soli.
- Na dan pripreme ocijedite bakalar i narežite ga na komade.
- Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške.
- Na maslinovom ulju popržite nasjeckani luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
- Dodajte narezani krumpir i nastavite pirjati nekoliko minuta.
- Dodajte bakalar i bijelo vino, te kuhajte na laganoj vatri dok krumpir ne omekša.
- Posolite i popaprite po ukusu.
- Poslužite posipano svježim peršinom.
Ovaj recept će vašem stolu dodati ukusnu ribu na Badnjak, a tradicionalni okusi će vas podsjetiti na bogatu Hrvatsku Božićnu tradiciju.
Posuđe za pripremu ribe za Badnjak pronađite ovdje!
Zaključak!
Badnjak je vrijeme zajedništva, obitelji i tradicije. Riba za Badnjak ima posebno mjesto u hrvatskoj kulturi, simbolizirajući blagoslov i obilje.
Bez obzira na to koju vrstu ribe pripremate ili način pripreme koji odaberete, važno je da to činite s ljubavlju i poštovanjem prema obiteljskim običajima.
Želimo Vam sretne blagdane!