Božićno je vrijeme posebno doba godine kada naša srca postaju malo toplija, naši domovi malo ugodniji, a naši trbusi puno sretniji. Jedna cijenjena tradicija koja savršeno utjelovljuje duh sezone je umijeće pečenja božićnih keksa i kolačića.
Koju su najpopularniji božićni keksi?
- Brzi i mekani medenjaci
- Tradicionalni paprenjaci
- Husari ili Oči
- Lebkuchen (Njemačka)
- Keksi s komadićima čokolade (SAD)
Ove ikonične poslastice iza raznih bogatih okusa skrivaju još bogatiju povijest i simboliku.
U Hrvatskoj su posebno dragi klasični božićni keksi poput medenjaka, paprenjaka, husara i raznih orašastih keksića u obliku božićnih motiva. Ovi se tradicionalni recepti već stoljećima prenose s koljena na koljeno.
Zgrabite pregaču i čašu mlijeka jer je vrijeme da istražimo povijest, simboliku i razne kulturne varijacije keksa. Osim toga, otkrit ćemo vam neke od najboljih recepata i kreativnih ideja za ukrašavanje kako biste svoje blagdanske kekse učinili uistinu posebnima.
Fascinantna povijest božićnih keksa
Priča počinje u srednjovjekovnoj Europi, gdje je tradicija pečenja keksa napravila prve korake. U to vrijeme ovi slatkiši nisu bili samo za uživanje u slatkoći; bili su jestivi simboli slavlja.
Razmislite – oblikovani keksići ukrašeni začinima i suhim voćem, pravi luksuz u srednjem vijeku, bili su savršen način obilježavanja posebnih prigoda. A koja prilika može biti posebnija od Božića?
Knjiga recepata kroz stoljeća
Kako su stoljeća prolazila, recepti za kekse su se razvijali i granali. Prvi “moderni” keksi javljaju se na ulicama Pariza u 14. stoljeću dok se specifično keksi pripisuju Njemačkim redovnicima koji su u srednjem vijeku imali pristup začinima koji se danas koriste.
U 17. stoljeću u Engleskoj i Njemačkoj medenjaci su bili u trendu. U međuvremenu su Skandinavci pekli svoju verziju paprenjaka, a mnoge lokalne zajednice su imale svoje varijacije keksa. Kako se globalna trgovina širila, sastojci poput šećera, začina i orašastih plodova postajali su dostupniji, što je dovelo do širokog spektra recepata za kekse.
Dublje značenje božićnih keksa
Osim što su ukusni, keksi nose duboku simboliku. Oblici poput zvijezda, anđela i božićnih drvaca podsjećaju nas na elemente koji blagdansku sezonu čine čarobnom. Ali ne radi se samo o estetici; čin pečenja i dijeljenja ovih kolačića simbolizira ljubav, velikodušnost i zajedništvo tijekom ovog posebnog doba godine.
Miris svježe pečenih keksa može pobuditi osjećaje topline i nostalgije, čemu pridonosi činjenica da se mnogi obiteljski recepti prenose kroz generacije.
Božićni keksi - kolači u različitim kulturama
Putujmo sada oko svijeta kako bismo istražili neke od omiljenih božićnih keksa.
Klasični američki božićni keksi (cookies)
Šećerni keksi: prazna platna za šarenu glazuru i posipe.
Medenjaci: začinjeni medom i đumbirom, često oblikovani kao figure ljudi ili šarmantne kućice.
Keksi s komadićima čokolade: omiljeni klasik u kojem se uživa tijekom cijele godine.
Božićni keksi u Europi
Lebkuchen (Njemačka): Začinjeni medenjaci obloženi čokoladom ili glazurom.
Speculoos (Belgija/Nizozemska): Tanki, začinjeni od prhkog tijesta.
Krumkake (Norveška): Tanki vafli, namotani kao palačinka
Egzotični božićni keksi iz različitih kultura
Repostería (Meksiko): Prhki prekriveni cimetom, često se jedu uz ljutu meksičku čokoladu
Polvorones (Španjolska): Od badema koji se s užitkom mrve.
Ma'amoul (Bliski istok): Od prhkog tijesta punjeni datuljama ili orasima.
Keksi za djeda Božićnjaka
Ova izvorno američka tradicija iz početka 20. stoljeća brzo proširila svijetom. Djeca na Badnjak ostavljaju kekse i mlijeko za Djedicu, a ponekad i mrkvu za njegove sobove te ujutro umjesto keksa nađu poklone ispod bora.
Vjeruje se da se taj običaj razvio u vrijeme Velike Depresije u tridesetima jer su roditelji djecu htjeli poučiti djecu o važnosti dijeljenja i zahvalnosti. Komercijalizacijom Božića, taj se običaj u drugoj polovici stoljeća uz pomoć filmova i ostalih medija proširio svijetom.
Zanimljivosti o keksima - svjetski rekordi
1. Najveća kuća od medenjaka: 2013. godine, grad Bryan u Teksasu izgradio je najveću kuću od medenjaka na svijetu, koja je mjerila 60 stopa u dužinu i 42 stope u širinu. Za njezinu izradu bilo je potrebno više od 35 milijuna kalorija vrijednosti sastojaka.
2. Najviše ljudi uronilo keks u mlijeko istovremeno: 2014. godine gotovo 2.000 ljudi okupilo se u Pittsburghu, Pennsylvaniji, da istovremeno uroni kekse u mlijeko, postavljajući tako rekord.
3. Najveći keks s čokoladnim komadićima: 2003. godine, tvrtka Immaculate Baking Company ispekla je keks (cookie) s čokoladnim kapljicama težak preko 40.000 funti u Minnesoti, SAD-u.
4. Najviše keksa ispečenih u jednom satu od strane jedne osobe: 2019. godine, Dwayne Johnson (The Rock) postavio je Guinnessov svjetski rekord pekući 7.882 keksa s čokoladnim kapljicama u jednom satu.
Božićni keksi recepti
Za vas smo pripremili nekoliko klasičnih recepata za popularne božićne kekse. Birajte između medenjaka, paprenjaka, husara i orašastih zvjezdica ili, ako ste vješti slastičar, pokušajte pripremiti sve od navedenog! Ovi jednostavni recepti dio su višestoljetne božićne tradicije koju ovih blagdana možete prenijeti na vaš božićni stol.
Sve za pripremu božićnih keksa OVDJE!
Brzi i mekani medenjaci
Evo jednostavnog recepta za sočne medenjake koji su odmah mekani (nije ih potrebno pospremiti da omekane). Ovi medenjaci su gotovi u trenu, i nećete moći odoljeti da ih odmah ne zgrabite.
Sastojci za pripremu medenjaka:
- 150 g ulja (možete koristiti i svinjsku mast)
- 150 g šećera
- 150 g meda
- 360 g mekog brašna
- 1 jaje
- 2 prstohvata sode bikarbone
- Prstohvat cimeta ili začina za medenjake
- Opcionalno: nekoliko žlica mljevenih oraha za dodatnu aromu i ukras
Recept medenjaci:
1. Zagrijte pećnicu na 200°C i stavite rešetku na najvišu poziciju. Obložite tepsiju masnim papirom za pečenje.
2. U velikoj posudi, pomiješajte ulje, šećer i med. Dodajte jaje i dobro promiješajte.
3. Dodajte brašno, sodu bikarbonu i cimet (ili začin za medenjake) u smjesu. Ako želite, sada dodajte i mljevene orahe. Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
4. Rukama oblikujte male kuglice od tijesta i stavljajte ih na pripremljenu tepsiju, ostavljajući malo prostora između svake. Možete ih lagano pritisnuti dlanom odozgo kako biste ih spljoštili. Ako želite, na vrh svake kuglice stavite orahe.
5. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici. Ako radite veće kuglice, pecite ih oko 10 minuta, a za manje kuglice, pecite nekoliko minuta manje.
6. Medenjaci su gotovi čim dno počne lagano tamniti, iako to možda neće biti jasno vidljivo izvana. Ako niste sigurni, otvorite pećnicu nakon otprilike 7 minuta kako biste provjerili stanje. Nemojte ih previše peći, jer će se stvrdnuti malo nakon vađenja iz pećnice.
Tradicionalni paprenjaci
Evo recepta za pripremu ukusnih paprenjaka, tradicionalnih suhih keksa prisutnih u Hrvatskoj još od renesanse.
Sastojci:
- 400 g glatkog brašna
- 150 g mljevenih oraha
- 130 g masti
- 150 g šećera
- 3 žumanjka
- 1 jaje
- 2 žlice meda
- 1/4 žličice cimeta
- 1/4 žličice klinčića u prahu
- 1/4 žličice bijelog papra
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
Recept paprenjaci:
1. Pomiješajte brašno i mast: U veću posudu stavite brašno i mast. Prstima razmrvite mast u brašno, slično kao kod pripreme prhkog tijesta.
2. Umijesite tijesto: Dodajte šećer, mljevene orahe, jaje, žumanjke, med i začine u posudu. Rukama sve sastojke pažljivo sjedinite u kompaktnu smjesu. Tijesto prenesite na radnu površinu i mijesite dok ne dobijete glatku smjesu.
Po potrebi dodajte malo vode ili mlijeka kako biste olakšali proces. Oblikujte tijesto u kuglu i zamotajte ga u prozirnu foliju, zatim stavite u hladnjak na 30 minuta.
3. Zagrijte pećnicu: Prethodno zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite ga da kratko odstoji na sobnoj temperaturi. Pospite radnu površinu brašnom i razvaljajte tijesto na debljinu od 1 cm.
4. Oblikujte kolačiće: Po želji, oblikujte tijesto pomoću modlica. Ako koristite kalupe s motivima, dobro ih pospite brašnom, nježno utisnite u tijesto kako bi se oblik zadržao, te nožem izrežite tijesto oko kalupa.
5. Pecite: Pripremljene paprenjake stavite na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Pecite ih 10 do 15 minuta dok lagano ne porumene. Nakon izrade, kratko ih ostavite da se ohlade i spremni su za posluživanje.
Husari ili oči
Evo recepta za Husare, odnosno Oči, kekse koji su popularni na svakom slavlju, a iznimno u vrijeme Božića.
Sastojci:
- 200 g hladnog maslaca
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- Prstohvat soli
- 2 žumanjka
- 100 g tostiranih, oguljenih lješnjaka
- 300 g brašna (100 g oštrog i 200 g mekog)
Recept husari ili oči:
1. Maslac izrežite na kockice i stavite ga u veću posudu. Dodajte šećer, vanilin šećer, sol i žumanjke. Brzo zamijesite tijesto, izbjegavajući da se previše zagrije. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 2 sata.
2. Nakon što se tijesto ohladilo, oblikujte male kuglice i svaku lagano utisnite drškom drvene kuhače. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje.
3. Kuglice možete formirati i uz pomoć mjere od 1/2 žlice.
4. Pecite ih dok ostanu svijetle, na temperaturi od 140-160°C, otprilike 10-15 minuta.
5. Nakon što su keksi ispečeni i ohlađeni, možete ih napuniti zagrijanim džemom po želji. Često se koristi kombinacija tamnog i svijetlog džema kako bi bili vizualno efektniji.
Zvjezdice od oraha
Evo recepta za pripremu zvjezdastih keksića od mljevenih oraha:
Sastojci:
- 300 g mljevenih oraha
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 3 bjelanjka
- Prstohvat soli
- 350 g šećera u prahu
- 2 žličice soka od limuna
- 1 žličica ribane limunove korice
Recept zvjezdice od oraha:
1. Zagrijte pećnicu na 170°C (prilagodite temperaturu prema vašoj pećnici).
2. Pomiješajte mljevene orahe s cimetom i ribanom limunovom koricom.
3. Bjelanjke tucite s prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst snijeg. Oko trećinu snijega odvojite na stranu, a ostatak pomiješajte s mljevenim orasima i šećerom u prahu.
4. Pospite radnu površinu šećerom u prahu i razvaljajte tijesto na debljinu od oko pola centimetra. Izrežite oblike u obliku zvjezdica i stavljajte ih na lim obložen papirom za pečenje.
5. U snijeg koji ste odvojili na stranu, umiješajte sok od limuna i koristite ga za premazivanje zvjezdica.
6. Pecite ih otprilike 20 minuta, pazeći da ostanu svijetle.
Savjeti za ukrašavanje božićnih keksića
1. Pripremite radno mjesto
Organizirajte čist i uredan radni prostor s potrebnim materijalima za ukrašavanje, uključujući glazuru, šarene perlice, jestive boje, vrećice za ukrašavanje i mlaznice za ukrašavanje.
2. Koristite kraljevsku glazuru
Kraljevska glazura (od bjelanjka i šećera) je odlična za ukrašavanje keksa jer se stvrdne i postane glatka. Možete je koristiti za iscrtavanje obrisa i ispunjavanje površina.
3. Započnite s obrisima
Prvo iscrtajte obrise oblika keksa s debljom kraljevskom glazurom. To stvara okvir za punjenje glazurom i pomaže da se glazura ne razlijeva.
4. Ispunite keks
Nakon što se obrisi stvrdnu, koristite malo rjeđu kraljevsku glazuru za ispunjavanje unutrašnjosti oblika. Možete koristiti štapić ili iglu za ravnomjerno raspoređivanje glazure.
5. Dodajte ukrase na svoje kekiće i kolače
Dok je glazura još svježa, možete dodati šarene perlice, jestive konfete ili jestive šljokice kako biste ukrasili svoje kekse. Perlice će se zalijepiti dok se glazura suši.
6. Upotreba boja
Koristite jestive boje u gelu ili prahu za stvaranje različitih nijansi glazure. Dodajte ih pažljivo kako biste postigli željene boje. Imajte na umu da se boje miješaju, pa budite oprezni pri prelasku s jedne boje na drugu.
7. Slojevi i detalji
Ako želite dodati slojeve i detalje, dopustite da se svaki sloj glazure potpuno osuši prije dodavanja sljedećeg sloja ili detalja. Ovo je posebno važno kada radite s kompleksnim dizajnima.
8. Strpite se dok se osuši
Nakon što završite s ukrašavanjem, ostavite kekse da se potpuno osuše prije nego što ih poslužite ili spakirate. Vrijeme sušenja ovisi o debljini i vlažnosti glazure.
9. Skladištenje keksića
Kako biste sačuvali svježinu ukrašenih keksa, čuvajte ih u hermetički zatvorenim posudama ili kutijama. Stavite papir za pečenje između slojeva kako biste spriječili lijepljenje.
10. Budite kreativni i uživajte
Ne bojte se eksperimentirati s različitim uzorcima, tehnikama i bojama. Svaki ukrašeni keks je prilika za izražavanje vaše kreativnosti i dodavanje osobnog dodira blagdanskim poslasticama.
11. Vježbajte
Ukrasiti keksiće je vještina koja se poboljšava s vježbom. Ako vam se prvi pokušaji ne pokažu savršenima, ne brinite se. S vremenom ćete postati sve bolji u ukrašavanju.
Najvažnije je da uživate u procesu i da se zabavite dok stvarate prekrasne božićne kekse i kolače za sebe i svoje najbliže.
Kroz raznolike recepte i kreativne ideje za ukrašavanje, keksi postaju posebno iskustvo koje obogaćuje naše blagdane. Bilo da pripremate klasične medenjake, paprenjake ili nešto treće, svaki keksić nosi sa sobom priču i tradiciju koju možete podijeliti s obitelji i prijateljima.
Sretan Božić svima!