Otkrijte svijet neodoljivih američkih krafni, popularne slastice koja osvaja svojim raznolikim okusima i oblicima. Saznajte kako su nastale, kakvi su njihovi sastojci i pridružite se obožavateljima ovih slatkih zalogaja
Američke krafne
Američke krafne, poznate i kao donuts, su slastice koje su osvojile srca mnogih ljubitelja slatkog diljem svijeta. Njihova popularnost seže daleko unazad, a danas se mogu pronaći u raznim oblicima, okusima i dekoracijama.
Iako su američke krafne postale simbol američke kuhinje, njihovi korijeni vuku porijeklo iz europskih zemalja poput Njemačke i Nizozemske. Prve verzije krafni, nazvane "olykoeks" ili "oily cakes", pripremale su se prženjem tijesta u vrućem ulju.
Danas se američke krafne pripremaju na različite načine. Tradicionalni recepti uključuju miješanje brašna, šećera, kvasca, jaja i mlijeka. Nakon miješanja i oblikovanja tijesta, slijedi prženje u vrućem ulju sve dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.
Jedna od velikih prednosti američkih krafni je njihova prilagodljivost. Mogu se napraviti u raznim oblicima, od klasičnih prstenova do krafni s rupom u sredini. Također, mogu se obogatiti različitim nadjevima poput čokoladne kreme, džema, voća ili krem sira.
No, tu ne staje čarolija američkih krafni. Postoje brojni kreativni načini dekoriranja krafni, poput preljeva od čokolade, šarenih šećera ili jestivih perlica. To čini svaku krafnu jedinstvenom i primamljivom za svačiji ukus.
Jedan od najpoznatijih lanaca koji se specijalizirao za američke krafne je Dunkin' Donuts. Ovaj brend nudi širok spektar krafni s različitim okusima, kao i osvježavajuće napitke i kavu. U njihovoj ponudi se mogu pronaći klasične krafne, ali i inovativni okusi koji prate najnovije trendove.
Bilo da ih kupujete u slastičarnicama, pekarama ili ih pripremate sami kod kuće, američke krafne su uvijek pravi izbor za slatki trenutak užitka. Neodoljivi okusi, hrskava tekstura i raznolikost nadjeva čine ih slasticom koju mnogi obožavaju.
Zato se prepustite slasnom iskustvu i uživajte u ukusnim američkim krafnama koje će vas očarati svojom jedinstvenošću i slatkoćom.
Povijest američkih krafni
Izum američke krafne, odnosno donuta, pomalo je mutan i nema u potpunosti jasno porijeklo. Vjeruje se da varijante prženog tijesta postoje u različitim kulturama već stoljećima. Evo općeg pregleda evolucije krafne:
Drevni korijeni: Prženo tijesto bilo je dio mnogih kultura kroz povijest. Stari Grci i Rimljani imali su svoje verzije prženog tijesta, često zaslađenog medom ili drugim slatkim sirupima.
Nizozemski utjecaj: Vjeruje se da riječ "donut" potječe od nizozemskih doseljenika u Ameriku. Imali su sličnu poslasticu pod nazivom "olykoek", što znači "uljani kolač". Bile su to kuglice od slatkog tijesta pržene u svinjskoj masti.
Kolonijalna Amerika: U 18. stoljeću nizozemski su doseljenici donijeli svoj olykoek u Ameriku, gdje se poslastica počela razvijati. Neki izvori sugeriraju da su ih američki kolonisti nazivali "dough-nuts" zbog orašastih plodova koji su se ponekad stavljali u središte kako bi se lakše kuhale.
Rupa u središtu: Prepoznatljiva rupa u središtu krafne pripisuje se Hansonu Gregoryju, američkom pomorskom kapetanu iz 19. stoljeća. Priča kaže da je želio riješiti problem nedovoljno pečenih sredina u tradicionalnim krafnama. Iskoristio je vrh okrugle limene posude za papar kako bi izrezao rupe u sredini, stvarajući klasični oblik prstena.
Prstenaste krafne i trgovine krafnama: Prstenaste krafne postale su popularne, a krajem 19. stoljeća u Sjedinjenim Državama počele su se pojavljivati trgovine krafnama. Ove prve američke krafne često su bile jednostavne, napravljene od osnovnih sastojaka poput brašna, šećera i masti.
Masovna proizvodnja: U 20. stoljeću, s pojavom automatiziranih strojeva za izradu krafni i rastom lanaca brze hrane, krafne su postale raširenije i pristupačnije široj javnosti. Tvrtke poput Krispy Kreme i Dunkin' Donuts odigrale su značajnu ulogu u popularizaciji krafni u Americi.
Raznolikost i inovacija: Tijekom vremena krafna je evoluirala tako da uključuje širok izbor okusa, nadjeva i preljeva. Specijalne krafne, kao što su varijante punjene želeom i kremom, postale su popularne.
Globalno širenje: Američke krafne su se također proširile u druge dijelove svijeta, a različite zemlje dodaju svoje jedinstvene sastojke i okuse ovoj omiljenoj poslastici.
Dakle, iako je točno podrijetlo američke krafne nije u potpunosti jasno, ona je evoluirala i poprimila različite oblike i okuse tijekom stoljeća, postavši popularna i kultna američka poslastica u kojoj uživaju ljudi širom svijeta.
Donuts recepti
1. Priprema u ulju:
Evo osnovnog recepta za izradu klasičnih krafni dizanih u kvascu. Ovisno o veličini koju preferirate, po ovom receptu dobit ćete oko 12 do 16 krafni.
Sastojci za donuts:
Za krafne:
- 2 1/4 žličice (1 paketić) aktivnog suhog kvasca
- 2/3 šalice toplog mlijeka (oko 110°F ili 43°C)
- 1/4 šalice kristalnog šećera
- 2 žlice neslanog maslaca, otopljenog
- 1 žličica soli
- 2 velika jaja
- 3 1/2 šalice višenamjenskog brašna
- Biljno ulje za prženje
Za glazuru:
- 2 šalice šećera u prahu
- 1/4 šalice mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Sve za pripremu donuta u Bimi ovdje!
Upute za pripremu donutsa:
1. Probudite kvasac: U maloj posudi pomiješajte toplo mlijeko i kristalni šećer. Pospite kvasac po mliječnoj smjesi i ostavite da odstoji oko 5-10 minuta dok ne postane pjenast.
2. Zamijesite tijesto: U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte otopljeni maslac, sol, jaja i smjesu kvasca. Postupno dodajte brašno, miješajte dok se ne dobije tijesto.
3. Zamijesite tijesto: Okrenite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite ga oko 5 minuta dok ne postane glatko i elastično. Za ovaj korak možete koristiti i samostojeći mikser s kukom za tijesto.
4. Prvo dizanje: Stavite tijesto u podmazanu zdjelu, prekrijte ga čistom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostavite da se diže na toplom mjestu bez propuha oko 1 do 1,5 sat, ili dok ne udvostruči se u veličini
5. Oblikujte donute: Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini na oko 1.3 cm debljine. Za rezanje krafni koristite kalup za krafne ili okrugli kalup za kekse. Možete koristiti manji rezač za uklanjanje središta kako biste stvorili klasični oblik donuta.
6. Drugi rast: Izrezane donute stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte ih čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu oko 30 minuta.
7. Pržite donute: Zagrijte oko 2-3 inča biljnog ulja u dubokom loncu s debelim dnom ili fritezi na 175°C. Krafne pažljivo ubacite u vruće ulje, nekoliko po nekoliko, i pržite dok ne porumene, oko 1-2 minute po strani. Rupičastom žlicom vadite krafne i stavljajte ih na pladanj obložen papirnatim ručnikom da se ocijede.
8. Napravite glazuru: U posebnoj zdjeli izmiješajte šećer u prahu, mlijeko i ekstrakt vanilije dok ne postane glatko.
9. Glazirajte donute: Dok su krafne još tople, umočite ih u glazuru i ravnomjerno ih premažite. Glazirane donute stavite na rešetku kako bi višak glazure ocijedio.
10. Uživajte: Pustite da se glazura stegne nekoliko minuta, a onda su vaše domaće donut krafne spremne za uživanje!
Slobodno budite kreativni s dodacima kao što su desertne mrvice, nasjeckani orašasti plodovi ili čak čokoladni ili karamelni preljev. Uživajte u svojim domaćim američkim donutima!
2. Priprema donutsa u pećnici:
Pečene krafne nešto su zdravija alternativa tradicionalnim prženim krafnama, a jednako su ukusne. Evo recepta za pečene krafne na američki način:
Sastojci:
Za krafne:
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 3/4 šalice granuliranog šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 2 velika jaja
- 1 šalica mlaćenice
- 1/4 šalice neslanog maslaca, otopljenog
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za glazuru:
- 1 šalica šećera u prahu
- 2-3 žlice mlijeka
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Kako bi postigli poznati oblik američke krafne, potrebno je napraviti jednostavan kalup.
Priprema kalupa:
Uzmite običan kalup za muffine i u svaku udubinu posložite limenu foliju u cilindričnom obliku kao na slici.
Upute:
1. Prethodno zagrijte pećnicu: Zagrijte pećnicu na 175°C. Podmažite pripremljeni kalup za krafne (i foliju) sprejom za kuhanje ili maslacem.
2. Pomiješajte suhe sastojke: U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet i muškatni oraščić.
3. Pomiješajte mokre sastojke: U zasebnoj posudi dobro pomiješajte jaja, mlaćenicu, rastopljeni maslac i ekstrakt vanilije.
4. Kombinirajte mokre i suhe smjese: Ulijte mokre sastojke u suhe sastojke i miješajte dok se ne sjedine. Pazite da ne premiješate; nekoliko grudica je u redu.
5. Napunite kalup za krafne: Žlicom ili cijevima stavite smjesu u pripremljeni kalup za krafne, ispunjavajući svaku udubinu do otprilike dvije trećine. Možete upotrijebiti vrećicu s odrezanim kutom za ubacivanje smjese u posudu.
6. Pecite: Stavite kalup za krafne u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 12-15 minuta, ili dok krafne ne poskoče kada ih lagano dodirnete i dok čačkalica ubodena u krafnu ne izađe čista.
7. Ohladite: Ostavite krafne da se ohlade u kalupu nekoliko minuta, zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
8. Napravite glazuru: U maloj posudi izmiješajte šećer u prahu, mlijeko i ekstrakt vanilije dok ne postane glatko. Prilagodite gustoću dodavanjem još mlijeka ako je potrebno.
9. Glazirajte krafne: Umočite svaku ohlađenu krafnu u glazuru, dopustite da sav višak kapne i vratite je na rešetku da se stegne.
10. Uživajte: Pustite da se glazura stegne nekoliko minuta, a zatim su vaše pečene američke krafne spremne za uživanje.
Slobodno prilagodite svoje pečene krafne dodavanjem čokolade, nasjeckanih orašastih plodova ili nekog drugog nadjeva. U ovim se krafnama najbolje uživa svježe, ali se mogu čuvati u hermetički zatvorenoj posudi dan ili dva.
Poznati lanci trgovina s donutima
Postoji nekoliko poznatih lanaca trgovina krafnama u Sjedinjenim Državama koji su poznati po ukusnim krafnama i kavi. Evo nekih od najistaknutijih:
1. Dunkin' (bivši Dunkin' Donuts): Dunkin' je jedan od najvećih i najprepoznatljivijih lanaca krafni u Sjedinjenim Državama. Nude veliki izbor krafni, kave i drugih namirnica za doručak. Dunkin' je poznat po svojim klasičnim okusima kao što su Boston Cream i Jelly-Filled, kao i po sezonskim ponudama.
2. Krispy Kreme: Krispy Kreme poznat je po svojim toplim, svježim i glaziranim krafnama. Imaju kult sljedbenika i poznati su po svom znaku "Hot Now", koji svijetli kada je nova serija krafni spremna. Njihove originalne glazirane krafne posebno su popularne.
3. Tim Hortons: Iako je izvorno kanadski lanac, Tim Hortons je značajno prisutan u Sjedinjenim Državama, posebno u sjevernim državama. Nude razne krafne, uključujući njihove popularne Timbits, koji su donuti veličine zalogaja.
4. Voodoo Donut: Voodoo Donut je jedinstvena i neobična trgovina krafni sa sjedištem u Portlandu, Oregon, poznata po svojim ekscentričnim kreacijama krafni. Nude širok izbor kreativnih i nekonvencionalnih okusa krafni, često sa zabavnim i neobičnim dodacima.
5. Top Pot Donuts: Osnovan u Seattleu, Washington, Top Pot Donuts poznat je po svojim ručno rađenim krafnama, koje dolaze u raznim okusima i oblicima. Njihove klasične staromodne krafne omiljene su među kupcima.
Ovo su samo neki od poznatih lanaca trgovina krafnama diljem Sjedinjenih Država. Svaki od njih ima svoj jedinstveni stil i ponudu, što ih čini popularnim odredištima za ljubitelje krafni.
Zaključak
Američke krafne su više od slatke poslastice; cijenjeni su simbol ugode, uživanja i kulinarske kreativnosti. Kao što smo istražili u ovom blogu, njihova je povijest bogata i raznolika, evoluirajući od jednostavnog prženog tijesta do jedinstvenih slatkih kreacija u kojima danas uživamo.
Privlačnost američkih krafni ne leži samo u njihovom izvrsnom okusu, već i u užitku koji donose. Oni su savršena poslastica za slavlja, slatka utjeha u izazovnim vremenima i savršen način za zbližavanje s prijateljima i obitelji.
Od klasičnih glaziranih donuta do inovativnih i gurmanskih varijanti, postoji krafna za svako nepce i priliku. Bez obzira ispijate li šalicu kave ujutro ili zadovoljavate želju za slatkim usred noći, američki donuti mogu uljepšati dan.