Grill tave - zašto ih koristimo?
Budimo iskreni, hrana s roštilja izgleda tako primamljivo! Bombardirani smo receptima za kuhanje prekrasne hrane s roštilja...ali postoji problem. Nemamo svi vanjskog prostora, neki čak nemaju ni balkon. Ovdje na scenu stupa tava za roštilj… obećani su nam isti rezultati kao i vanjski roštilj.
Što je grill tava?
Tava za pečenje također poznata kao grill tava vrsta je tave s uzdignutim paralelnim rubovima. Mnoge tave za roštilj imaju površinu koja se ne lijepi, što čini kuhanje i čišćenje lakim. Grill tava mora biti u svakoj kuhinji. Uspon i pad grebena je mjesto gdje se događa čarolija; sokovi i masnoća karameliziraju se u jažicama, dajući dim i intenzivne okuse svemu što kuhate. Oni također proizvode one poznate crne linije roštilja koje vidite kada koristite roštilj - idealno kada vam vrijeme ne dopušta da odete u vrt.
Osmišljeni su za zdravo kuhanje u mjeri u kojoj masnoća pada u otvore i otječe dalje od hrane. Često su tave neprianjajuće, bilo s premazom ili, naravno, od lijevanog željeza. Stoga ne biste morali dodavati ulje.
Iako ništa nije poput hrane pečene na roštilju, tava za roštilj može postići slične okuse. Kada zagrijavate hranu u tavi za roštilj površina u izravnom kontaktu s metalom upija vrlo visoke razine topline, stvarajući prepoznatljive tragove pougljenosti i okus pečenja na žaru. Grill tave obično se koriste na ploči štednjaka i dobro funkcioniraju i s električnim i s plinskim štednjacima.
Za što koristiti grill tave?
S tavom za roštilj imate beskrajne mogućnosti od povrća preko pečenog mesa do otopljenih toplih sendviča.
- Crveno meso: Počastite se sočnim odrescima i hamburgerima.
- Bijelo meso: Pojedite meku, aromatičnu piletinu na žaru, puretinu i svinjetinu.
- Plodovi mora: Od vode do stola jela od morskih plodova poput lososa, škampi, jakobovih kapica pripremaju se bolje na tavi za roštilj.
- Sendviči: Pripremite svevremenske favorite kao što je ooey-goey grilled sir ili savršeni panini.
- Povrće: Povrće je još boljeg okusa na žaru! Probajte patlidžan, tikvice, papriku ili šarene ćevape od prokulice.
Nikad više nemojte reći zbogom ljetu uz pomoć pouzdane grill tave.
Priredite zabavu uz roštilj u zatvorenom prostoru u bilo koje doba godine uz pomoć grill tave! Ovaj sjajni kuhinjski alat stvara ukusna remek-djela za roštiljanje na vašoj ploči štednjaka.
Kako ispeći steak/odrezak na grill tavi?
Pečenje odrezaka može biti zastrašujuće. Potrebna je značajna količina prakse da biste stekli osjećaj koliko su vaši odresci "gotovi". Ideja pečenja mekanog, sočnog odreska na tavi može neke kuhare koji prvi put kuhaju učiniti nervoznima, osobito ako su navikli pržiti meso na roštilju.
Korištenje tave s rešetkom za pečenje vašeg odreska jednako je jednostavno kao i kuhanje u tavi. Brzo je, jednostavno i ukusno, a da se odrezak ne krčka u masnoći.
Jeste li spremni zaista naučiti kako ispeći odrezak na tavi?
Sastojci
- Odrezak(i) po vašem izboru odrezan na min 2,5 cm debljine
- Maslinovo ulje
- Maslac
- Nekoliko grančica svježeg timijana/ružmarina/kadulje
- Sol i mljeveni crni papar
- Bilo koji drugi začin po želji
Upute
- Za pripremu vašeg odreska izvadite ga iz hladnjaka oko 30 minuta prije pečenja tako da ima vremena da postigne sobnu temperaturu. To sprječava nedovoljno pečenje središta i olakšava pečenje na vanjskoj strani mesa.
- Odrezak malo začinite maslinovim uljem, soli i mljevenim crnim paprom. Također možete dodati češnjak u prahu, luk u prahu ili svoje omiljene začine ako želite.
- Zagrijte tavu na 150 stupnjeva. Stavite odreske dva po dva na nenauljenu površinu tave i pecite ih 3 minute sa svake strane. Pazite da im ne bude gužve.
- Kuhinjskim hvataljkama lagano okrenite odrezak i nastavite s pečenjem dok ne postignete željenu pečenost.
- Otprilike 2 minute prije nego što je odrezak spreman stavite komadić maslaca na vrh i pomoću grančica svježeg začina po želji premažite odrezak otopljenim maslacem. Ovo će odrezak prožeti i maslacem i aromatičnim biljem.
- Kada je steak gotov skinite ga s tave i ostavite da odstoji 5-10 min prije posluživanja. Ovaj posljednji korak je ključan jer će omogućiti da sokovi koji su poremećeni tijekom kuhanja apsorbiraju i redistribuiraju natrag u meso.
- Ako razrežete svježe pečeni odrezak sav će taj sok iscuriti ravno na tanjur, a tome je tužno svjedočiti. Dobiveni odrezak bit će suhi i slabog okusa.
Vjerujemo kako ste nakon odličnog odreska zaželjeli i ponešto slatko, recimo palačinke??