Jesen je godišnje doba koje nas obasipa toplinom, šarenim lišćem i obiljem ukusnih plodova. Među tim jesenskim blagodatima, bundeva zauzima posebno mjesto. Ova predivna, narančasta tikva ne samo da je izuzetno privlačna za oko, već ima i nevjerojatne nutritivne vrijednosti i neograničen potencijal u kulinarskom svijetu.
Jela od bundeve - da ili ne?
U ovom blogu ćemo istražiti široku paletu jela od bundeve, upoznati se s njihovim nutritivnim vrijednostima te dobiti inspiraciju za kreativno korištenje bundeve u kuhinji. Bilo da tražite ukusne recepte, želite saznati više o zdravstvenim prednostima bundeve ili želite prigodno ukrasiti svoj dom, bundeva je sigurno izbor koji nećete požaliti.
Bundeva je bogata vlaknima, vitaminom A, beta-karotenom i antioksidansima koji su ključni za očuvanje zdravlja. Uz to, sadrži i vitamine C, E i B6, kalij, željezo i druge esencijalne nutrijente.
Jedinstvena stvar kod bundeve je da je njeno sjeme također izuzetno vrijedno. Bundevino sjeme je izvor zdravih masti, bjelančevina, vlakana, vitamina E, magnezija i drugih važnih nutrijenata. Sjeme se može pržiti, peći ili koristiti u raznim jelima, uključujući salate, umake i peciva
Ono što čini bundevu posebnom je njezina raznolikost upotrebe u kulinarskom svijetu. Od slatkih do slanih jela, bundeva se može transformirati u bezbroj ukusnih obroka. Možete uživati u njenom blago slatkastom okusu u juhama, pireima, varivima, pitama, kruhovima, kolačima i mnogim drugim jelima. Bundeva pruža dodatnu dimenziju okusa, teksture i boje, čineći svako jelo neodoljivim.
Pripremite se za ukusnu avanturu i otkrijte sve čari jela od bundeve!
Juha od bundeve - recept
Neki recepti bi trebali biti jednostavni kako ih je priroda zamislila, a juha od bundeve je jedno od takvih jela. Prirodni okus bundeve dovoljno je dobar da vam treba vrlo malo da napravite prekrasnu, kremastu juhu punog okusa. Lako je napraviti, a ostaci su još boljeg okusa sljedeći dan. Dakle, juhu svakako možete napraviti dan unaprijed.
Za odličnu brzu i jednostavnu juhu od bundeve trebat će vam:
- Bundeva – oguljena i nasjeckana na velike komade. ( najčešće koristimo Butternut ili Hokkaido tikve)
- Luk i češnjak – tajni sastojci koji daju dodatnu pikantnost okusu juhe!!
- Temeljac/juha i voda – za ukusniju juhu od bundeve nemojte preskočiti temeljac!
- Na kraju promiješati mlijeko, vrhnje ili pola-pola.
- Ako nemate vrhnje ali želite dodatnu kremoznost u svojoj juhi, dodajte samo malo maslaca!
Recept:
- U lonac stavite oguljenu i narezanu bundevu, luk, češnjak i temeljac
- Tajni sastojci su češnjak i luk - dodajete po želji
- Kuhajte 15 minuta dok bundeva ne omekša
- Upotrijebite štapni mikser ili sve prebacite u blender i miksajte do kad ne dobijete željenu teksturu
- Posolite i popaprite po ukusu, a zatim dodajte mlijeko ili vrhnje za kuhanje po želji
- Ulijte juhu u zdjelice i ukrasite svježim peršinom.
Uz ovako gustu i kremastu juhu možete servarati kruh za umakanje!
Nutritivne vrijednosti po porciji:
- Kalorije - 115
- Masti - 6g
- Ugljikohidrati - 14g
- Protein - 3g
Pita od bundeve - recept
Svatko bi trebao znati kako napraviti domaću pitu od bundeve. Bundeva i pita od bundeve simbol su vremena žetve, a pita od bundeve općenito se jede tijekom jeseni i rane zime. Doslovno svi koji probaju pitu od bundeve zaljube se u nju. To je prekrasna mješavina kremastih, pikantnih slatkih okusa koji obuhvaćaju sve ono što je prekrasno u jeseni.
Sastojci:
Kora:
- 1 ⅓ šalice višenamjenskog brašna
- ½ žličice soli
- ½ šalice masti
- 3 žlice hladne vode, po potrebi i više
Punjenje:
- 2 šalice pasirane, kuhane pite od bundeve
- 1 limenka kondenziranog mlijeka
- 2 velika jaja, istučena
- ¾ šalice smeđeg šećera
- ½ žličice mljevenog cimeta ili više po ukusu
- ½ žličice mljevenog đumbira ili više po ukusu
- ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića ili više po ukusu
- ½ žličice soli
Recept:
- Napravite koru za tijesto: u zdjeli pomiješajte sastojke. Lagano pobrašnjenim rukama oblikujte tijesto u kuglu. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini. Stavite tijesto u posudu za pite i rasporedite po dnu i rubovima - Uklonite i bacite ostatke tijesta i ostavite kalup za pite sa strane.
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva C.
- U srednjoj zdjeli umutite pire od bundeve, kondenzirano mlijeko, jaja, cimet, đumbir, muškatni oraščić i sol dok ne postane glatko.
- Izliti u koru
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta.
- Smanjite temperaturu pećnice na 175 stupnjeva C i nastavite peći 35 do 40 minuta.
Ohladiti prije posluživanja. Po želji ukrasite šlagom.
Nutritivne vrijednosti po porciji:
- Kalorije - 379
- Masti - 14g
- Ugljikohidrati - 31g
- Protein - 6g.
Njoki od bundeve - recept
Njoki od bundeve ukusno su prvo jelo, jednostavan recept s malo sastojaka. Zato prije svega upotrijebite slatku bundevu, poput butternut tikve ili kabocha tikve. Mnogi dodaju kuhani krumpir u tijesto. Ako koristite bundevu visoke kvalitete i skuhate je na pravi način, krumpir vam nije potreban.
Za njoke od bundeve potrebno vam je:
- 600 g (oko 2 ½ šalice) kuhane pulpe bundeve. Koristite slatku bundevu, poput butternut tikve ili kabocha tikve
- 300 g (2 ¼ šalice) brašna za sve namjene
- 1 srednje jaje
- ¼ žličice fine soli
- svježe mljeveni crni papar
- prstohvat muškatnog oraščića
Recept:
- Bundevu je prvo potrebno očistiti i skuhati.
- Bundevu narežite na tanke ploške pa ih stavite u pleh obložen papirom za pećenje. Pecite u statičnoj pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C 15-20 minuta ili u pećnici s ventilacijom na 180°C 10-15 minuta, dok se ne počnu lagano sušiti. Tako će se bundeva osušiti i neće puštati vodu tijekom pripreme tijesta.
- Stavite brašno na radnu površinu i rukama ili žlicom oblikujte klasični oblik. Bundevu zdrobite kuhačom za krumpir direktno na brašnu. Dodajte sol i crni papar te začinite prstohvatom muškatnog oraščića.
- U maloj zdjelici umutite jaje. Ponovno dajte smjesi oblik i napravite rupu u sredini pa ulijte jaje. Umiješajte ga vilicom i izradite dok ne postane homogeno.
- Tijesto što manje i brže radite rukama. Dajte mu oblik štruce. Sada strugalicom za tijesto ili oštrim nožem izrežite komad tijesta od bundeve.
- Zatim rukama napravite dugačak valjak od tijesta debljine poput prsta.
- Narežite roladu svakih 1,5/2 cm tako da dobijete male cilindre.
- Sad njoke jedan po jedan navucite na dasku za njoke kako biste dobili klasični prugasti uzorak na površini
Domaći njoki od bundeve su spremni! Možete ih skuhati i preliti umakom po želji.
Kolač od bundeve - recept
Ne može biti lakše od ovoga! Izvrsno kada je preliveno vašom omiljenom glazurom od krem sira. Planirajte unaprijed, najbolji je okus nakon hlađenja.Zasigurno je prekrasan sam po sebi, ali će vam se svidjeti glatka i ljutkasta glazura od krem sira na vrhu!
Sastojci:
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- 2 žličice sode bikarbone
- 2 žličice mljevenog cimeta
- ¼ žličice soli
- 2 šalice bijelog šećera
- 1 ¼ šalice biljnog ulja
- 2 šalice kuhane i blendane bundeve
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 jaja
- 1 šalica nasjeckanih oraha ( po želji)
ZA GLAZURU
- 10 žlica neslanog maslaca, sobne temperature
- 120 ml krem sira, na sobnoj temperaturi
- ⅛ žličice soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3¼ šalice šećera
Recept:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva C.
- Namastite i pobrašnite tepsiju za pećenje
- Prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol zajedno u veliku zdjelu - Staviti na stranu.
- U velikoj zdjeli električnom miješalicom izmiješajte šećer i ulje dok smjesa ne postane glatka.
- Pomiješajte bundevu i vaniliju, a zatim umutite jedno po jedno jaje.
- Postupno umiješajte smjesu brašna dok se ne sjedini.
- Umiješajte orahe - rasporedite tijesto u pripremljeni lim.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista, oko 30 minuta. Ostaviti da se ohladi.
U međuvremenu napravite glazuru.
- Pomiješajte maslac i krem sir u velikoj zdjeli.
- Tucite velikom brzinom dok ne postane glatko i kremasto, oko 1 minutu, zatim umiješajte sol i vaniliju.
- Dodajte šećer i miksajte na niskoj brzini 30 sekundi.
- Prebacite na veliku brzinu i tucite dok ne postane svijetlo i kremasto, oko 2 minute.
- Ohlađenu tortu premazati glazurom.
Nutritivne vrijednosti po porciji:
- Kalorije - 417
- Masti - 20g
- Ugljikohidrati - 58g
- Protein - 4g
Rižoto od bundeve - recept
Rižoto od bundeve tako je ukusan i ugodan obrok! Ova verzija se temelji na tradicionalnim talijanskim receptima i jednostavna je za napraviti, zasitna je, ali nije preteška. To je savršen tanjur jesenske dobrote.
Sastojci:
- 2 bundeve (oguljene i očišćene od sjemenki)
- 1 glavica luka (mala/srednja)
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
- 1 ½ šalice arborio riže
- 3 šalice laganog temeljca (povrća ili piletine)
- ¾ šalice svježe ribanog parmezana
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- 1 prstohvat papra
- 1 čajna žličica balzamičnog octa za posluživanje
Recept:
- Bundevu/tikvu ogulite i očistite od sjemenki.
- Izrežite na relativno male kockice. Luk i češnjak ogulite i narežite na kockice.
- Zagrijte ulje i maslac u tavi na srednje jakoj vatri pa dodajte luk.
- Kuhajte oko 5 minuta dok luk ne omekša, ali pazite da ne porumeni (smanjite vatru ili po potrebi dodajte još malo maslaca).
- Dodajte češnjak i bundevu/tikvu i kuhajte još nekoliko minuta dok sve ne omekša.
- Zgnječite bundevu/tikvu tako da dobijete grubi pire.
- Dodajte rižu i kuhajte minutu-dvije pa dodajte temeljca toliko da prekrije rižu. Nastavite dodavati još malo temeljca (oko ½ do 1 šalice odjednom) kako se prethodna količina apsorbira, povremeno promiješajte da se ne zalijepi.
- Nakon što je riža kuhana i temeljac upije, umiješajte parmezan, muškatni oraščić i papar.
- Začine prilagodite ukusu.
- Poslužite preliveno preljevom balzamičnog octa i nekoliko komadića parmezana.
Nadamo se da smo vam pružili inspiraciju za pripremu jela od bundeve i da ste se upustili u kuhanje s ovom čarobnom namirnicom. Bez obzira jeste li iskusni kuhar ili samo ljubitelj hrane, uvjereni smo da ste pronašli nešto što će vas oduševiti.
Sada je vrijeme da sjednete za stol, opustite se i uživate u plodovima svog rada. Dobar tek! Neka vam svaki zalogaj jela od bundeve pruži zadovoljstvo i donese toplinu u vaše srce.
Hvala vam što ste nam se pridružili na ovom kulinarskom putovanju i nadamo se da smo vam pomogli u odabiru jela. Neka bundeva bude vaša nova omiljena namirnica koju ćete s veseljem uvrstiti u svoju kuhinju.
Zanimljivosti!
Prvi recepti pripreme pite od bundeve sežu u daleku povijest. Pripremala se tako da se bundevi odrezao vrh, zatim su se uklonile sve sjemenke, a potom bi se punila mlijekom, medom i začinima. Nakon toga pekla se u vrućem pepelu.
U prošlosti meso bundeve nije korišteno kao punjenje za pitu već kao sastojak za pripremu kora za pitu.
Prema Guinnessovoj knjizi rekorda najveća pita od bundeva težila je čak 916 kg. Tvorac ove divovske poslastice predstavljene na festivalu bundeva u New Bremenu (Ohio) bila je tvrtka New Bremen Giant Pumpkin Growers.