Krafne su pune ugljikohidrata, što znači da dobivate trenutnu energiju čim pojedete krafnu. Sadržaj šećera u krafnama pomaže vam da se osjećate energično i osvježeno, a nježan okus ostaje vam na jeziku.
Koje dijete ili odrasla osoba može odoljeti svježoj krafni? Krafne uljepšavaju gotovo sve: rođendane, vjenčanja, odlaske u mirovinu. Čine običan dan nesvakidašnjim. Dakle, dajući pravi smisao životu.
Ako se još uvijek pitate zašto su krafne najbolji desert, znajte da ove slatke užitke možete spojiti s gotovo svime. Kava? Da. Sladoled? Naravno. Vino? Definitivno.
Također možete pojesti krafnu u bilo koje doba dana ili noći bez čudnih pogleda. Krafne mogu poslužiti kao doručak, večernji zalogaji i kasnonoćni zalogaji. Možete ih poslužiti i kao desert nakon obilne večere.
Krafne - kako su nastale?
Povijest krafne seže stoljećima unatrag, mnogo prije otkrića Novog svijeta.
U starom Rimu i Grčkoj kuhari bi pržili trakice tijesta i premazali ih medom ili ribljim umakom.
U srednjem vijeku arapski su kuhari počeli pržiti male porcije nezaslađenog tijesta s kvascem, potapajući obične pržene kuglice u slatki sirup kako bi ih zasladili. Ovi arapski popečci proširili su se u sjevernu Europu 1400-ih i postali popularni diljem Engleske, Njemačke i Nizozemske.
U Njemačkoj u 15. stoljeću, gdje je bilo teško doći do šećera, često su se kuhali slani s nadjevima poput mesa ili gljiva. Hodočasnici i nizozemski doseljenici donijeli su krafne u Ameriku. Na kraju su dodane rupe u središte fritula kako bi se stvorio oblik krafne kakav nam je danas poznat.
Krafne recept proizašao je iz nužde. U određenom trenutku u tijesto su dodani žumanjci – otkriveno je da se time dobiva bogatiji i čvršći krajnji proizvod. Problem je bio u tome što bi popečci nakon prženja često završili sirovi u sredini – vanjski dio bi se skuhao prije nego unutarnji dio krafne. Dodatak rupe u središtu eliminirao je taj problem.
Izum rupe se pripisuje kapetanu Hansonu Gregoryju, nizozemskom mornaru čija je majka napravila krafne za putovanje. 22. lipnja 1847. brod kapetana Gregoryja pogodio je iznenadnu oluju.
Nabio je krafnu na jednu od žbica na upravljaču kako bi mu ruke bile slobodne. Žbica je napravila rupu kroz središte krafne. Kapetanu Gregoryju više su se svidjele krafne pripremljene na taj način, bez sirovog središta – i voila! Rupa od krafne je rođena.
Krafne recept
U nastavku recept za najbolje isprobane domaće krafne!
SASTOJCI KRAFNE
- 150 grama vode - zagrijane na 37°C
- 2 1/2 žličice aktivni suhi kvasac
- 570 grama višenamjenskog brašna - oko 4 šalice
- 60 grama granuliranog šećera
- 4 jaja - na sobnoj temperaturi
- 1 1/2 žličica soli
- 125 grama nezaslađenog maslaca - omekšanog na sobnoj temperaturi i narezanog na komade
- 4-6 šalica biljnog ulja ili uljane repice za prženje
- granulirani ili šećer u prahu
UPUTE KAKO PEĆI I NAPUNITI KRAFNE
- U zdjelu dodajte vodu i kvasac. Ostavite kvasac da odstoji 10 minuta ili dok se ne zapjeni. Dodajte brašno, šećer, jaja i sol. Miksajte srednjom brzinom da se tijesto počne skupljati i formirati loptu (traje oko 3-4 minute).
- Tijesto bi se trebalo početi odvajati od stijenki posude. Tijesto će biti jako ljepljivo!
- Isključite mikser i ostavite tijesto da odstoji 5 minuta.
- Ponovno uključite mikser na srednjoj brzini i polako dodajte maslac, 2 žlice odjednom. Nakon što je maslac uklopljen, miješajte na srednjoj brzini 5 minuta ili dok tijesto ne postane glatko, sjajno i elastično kada se povlači. Opet će tijesto biti jako ljepljivo. Ako je pretjerano ljepljivo možete dodati nekoliko žlica brašna i miksati još nekoliko minuta.
- Prebacite tijesto u veliku zdjelu koju ste malo nauljili. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite da se diže 1-2 sata ili dok se ne udvostruči.
- Kad se udvostruči, uklonite plastičnu foliju, premiješajte, a zatim ponovno pokrijte i stavite zdjelu u hladnjak da se ohladi preko noći.
- Sljedeći dan izvadite zdjelu iz hladnjaka. Tijesto izrežite na komade veličine 50 grama. Dobit ćete oko 21 kuglicu (možda više, možda manje, ovisno o tome koliko ste dodali brašna).
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Papir za pečenje obilno pobrašnite.
- Dijelove tijesta razvaljajte u glatke čvrste loptice i stavite na pobrašnjen pleh. Ostavite dovoljno prostora između svake loptice kako bi imale prostora za ispiranje i širenje.
- Lim za pečenje labavo prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se dižu 2-3 sata ili dok se ne udvostruče.
- Napunite veliki lonac do pola uljem i zagrijte ga na 180°C. Koristite termometar za trenutno očitavanje za praćenje temperature ulja. Važno je da ulje tijekom kuhanja ostane na odgovarajućoj temperaturi.
- Prevruće i krafne će zagorjeti, a unutrašnjost će biti sirova. Previše hladno i krafne će upiti previše ulja i postati masne.
- Kada se ulje zagrije, pažljivo prebacite krafne s pleha na vruće ulje. Pritom pazite da se krafne ne ispuhaju. Kuhajte 2-4 po seriji, ovisno o veličini tave ili friteze koju koristite.
- Pržite 1-2 minute po strani ili dok ne porumene. Krafne bi trebale plutati pa ćete ih možda morati lagano utisnuti u ulje kako bi se ravnomjerno obojile.
- Izvadite krafne iz vrućeg ulja i stavite na lim za pečenje obložen papirnatim ručnikom.
- Tople krafne istresite u zdjelu s kristalnim šećerom ili šećerom u prahu.
- Da biste punili krafne, napunite vrećicu nadjevom po želji. Izvucite nadjev, gurajući vrh za izvlačenje u bočni pregib svake krafne. Svaku krafnu punite s 20-50 grama fila, odnosno 1-2 žlice. Krafne će malo nabubriti.
- U krafnama je najbolje uživati onog dana kada su napravljene!
- Možete ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.
Mali trik za krafne recept :)
Što čini krafne mekima i pahuljastima?
Punomasno mlijeko – veći sadržaj masnoće u punomasnom mlijeku pomaže u stvaranju meke i pahuljaste krafne. Možete koristiti mlijeko s nižim udjelom masti, ali samo znajte da će to utjecati na teksturu krafni. Voda – dodavanje tekućine za pomoć aktiviranju kvasca. Masnoća s dodatkom jaja pomaže u teksturi i cjelokupnoj strukturi krafni.
Krafne iz pećnice - recept
Krafne, te mekane i ukusne delicije koje su nas oduševljavale generacijama, sada možete uživati bez prženja! Krafne iz pećnice donose novu dimenziju ovog omiljenog slatkiša, pružajući nam neodoljiv okus, ali i smanjenje kalorija i manje nereda u kuhinji.
Priprema je jednostavna - pripremite svoje tijesto za krafne prema omiljenom receptu i oblikujte male krugove na lim za pečenje. Stavite ih u prethodno zagrijanu pećnicu i pričekajte da krafne postanu zlatno smeđe. Miris koji će se širiti vašim domom bit će neodoljiv!
Kada su pečene, možete ih posipati šećerom u prahu, preliti čokoladom ili napuniti omiljenim marmeladama. Mogućnosti su beskrajne! Uživajte u svakom zalogaju bez grižnje savjesti, jer ove krafne su jednako ukusne kao i klasične, ali puno zdravije.
Zaboravite na prženje i nered u kuhinji - isprobajte krafne iz pećnice i osjetite slasni užitak bez opterećenja! Vaša obitelj i prijatelji će vas obožavati zbog ovih sočnih i bezvremenskih slastica. Dobar tek!
Sastojci
- 500 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- kvasac - 1 vrećica instant
- 1 žličica soli
- 100 g šećera
- malo cimeta u prahu
- 2 jaja
- 250 g kremastog sira (najbolje mascarpone)
- 50 g maslaca
- 1 žličica naribane korice limuna
- 100 ml mlijeka
- 40 g maslaca
ZA UKRAŠAVANJE
- bijela ili čokoladna glazura
- čokoladne ili šarene mrvice
Priprema:
- Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte još kvasac, soli, šećer i cimet.
- Dodajte razmućena jaja, razrađeni sir, otopljeni maslac, naribanu koricu limuna i toplo mlijeko te povežite u mekano tijesto.
- Premjestite tijesto na pobrašnjenu površinu i umijesite podatno glatko tijesto.
- Tijesto razvaljajte na debljinu 1,5 -2 cm i izrežite krugove (8 cm), te manjim kalupom izrežite sredinu.
- Oblikovane donute posložite na lim pokriven papirom za pečenje. Ostavite ih pokrivene krpom da se dižu oko 60 minuta.
- Donute premažite otopljenim maslacem i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 °C oko 20 minuta dok blago ne porumene.
- Pečene donute malo ohladite, ukrasite glazurom po želji i pospite čokoladnim mrvicama.
Dodavanje rupa i njihovo posluživanje s raznim preljevima i nadjevima čine ih nečim u čemu svatko može uživati.
Od obične glazirane krafne do otmjene zlatne krafne, definitivno postoji krafna za svakoga!
A koju krafnu vi birate? :)
Krafnama, omiljenom slatkom poslasticom ne možemo odoljeti. Osim što su ukusne, krafne su prepune zanimljivih činjenica i priča.
Donosimo nekoliko fun facts o krafnama:
Krafnama se vjeruje da potječu iz Nizozemske i da su se prvobitno nazivale "olykoeks", što znači "uljena kugla". Kasnije su postale popularne diljem svijeta pod različitim imenima kao što su "donuts" u Sjevernoj Americi ili "Berliner" u Njemačkoj.
Tradicionalno, krafne se pripremaju od dizanog tijesta koje se oblikuje u karakterističan prstenasti oblik. Nakon pečenja, krafne se mogu posipati šećerom u prahu, preliti glazurom ili napuniti raznim kremama i voćnim džemovima.
Krafne su postale popularne posebno za vrijeme Mardi Gras (Maslenice) festivala koji se tradicionalno obilježava prije početka korizme. U mnogim zemljama, konzumiranje krafni je postala slatka tradicija kojom se proslavlja završetak razdoblja obilja hrane prije posta.
Najveća krafna ikad napravljena težila je čak 3,739 kilograma! Ova ogromna krafna napravljena je 2007. godine u američkom gradu Zanesvilleu i postavila Guinnessov rekord za najtežu krafnu.
Krafne se često povezuju s posebnim prigodama kao što su rođendani, proslave ili jednostavno kao desert za razmazivanje. Slatka, pahuljasta unutrašnjost krafne i bogata glazura čine ih neodoljivim zadovoljstvom za svačije nepce.
Krafne su stvarno nevjerojatna poslastica koja nas oduševljava svojim okusom i poviješću. Bez obzira na to kako ih nazivate ili koje varijante preferirate, uživajte u svakom zalogaju ovog slatkog kulinarskog remek-djela!