23. rujan - prvi dan jeseni 2023.
Zašto je prvi dan jeseni poseban?
Povijest i simbolika jesenske ravnodnevice
Ekvinocij dolazi od latinskih riječi "aequi", što znači jednako i "nox" ili noć. Na ekvinocij, dan i noć su gotovo jednake dužine na planetu.
Jesenski ekvinocij nije na isti dan svake godine, iako uvijek pada između 21. i 24. rujna. Označava prvi dan jeseni na sjevernoj hemisferi.
Ekvinociji je prirodni fenomen koji stoljećima plijeni pažnju i fascinira ljude. Ovaj događaji koji se održava dvaput godišnje, kada su duljina dana i noći gotovo jednake, obilježavaju promjenu godišnjih doba te su slavljeni i štovani u raznim kulturama diljem svijeta.
- Civilizacije poput Grka i Egipćana pratile su kretanje sunca i promjenu godišnjih doba. Egipćani su koristili kalendar temeljen na godišnjim poplavama rijeke Nil, dok su se Grci oslanjali na rad matematičara i astronoma poput Hiparha.
- Moderni kalendar koji se uglavnom pripisuje rimskom učenjaku Sosigenesu, koristi precizne izračune duljine godine i vremena ekvinocija. Sosigenes je predložio solarni kalendar nazvan Julijanski kalendar koji je na kraju zamijenjen gregorijanskim kalendarom.
- Ekvinociji označavaju smjenu godišnjih doba, vremena obnove i promjene te imaju dublju simboliku i značenje u različitim kulturama. Slave se u različitim tradicijama, poput rimskog festivala Kibele, japanskog praznika Higan i mezopotamskih festivala u čast božice Ishtar.
Prema keltskoj legendi priča počinje s božicom Majkom Zemljom i čuvarom drugog svijeta Modron koja rađa Velikog sina Mabona na jesenski ekvinocij. Većina keltskih proslava ekvinocija bila je usredotočena na blagdane žetve. Ekvinocij se smatrao vremenom odavanja počasti duhovnom svijetu, pa je bila uobičajena tradicija brati jabuke i stavljati ih na grobove mrtvih jer su jabuke bile simbol ponovnog rođenja i želje živih da se ponovno ujedine sa svojim voljenima .
Thesmophoria je bio još jedan praznik ekvinocija koji se naširoko slavio u staroj Grčkoj. Održavao se u čast Demetre – poznate i kao Thesmophoros – a slavile su ga isključivo udane žene; nije bilo dopušteno sudjelovati muškarcima ni djevojkama. Svinje su se žrtvovale u velikoj jami zvanoj megara nekoliko mjeseci ili tjedana prije svetkovine jer je svinja trebala biti istrunula i raspadnuta za ritual. Vjerovalo se da su ostaci svinja stavljeni na žrtvenik pomiješani sa sjemenkama i kolačima te razbacani po poljima. Mješavina je bila tako dobro gnojivo da je Grke natjeralo na vjerovanje da osigurava dobre usjeve.
Za kulture Maja i Asteka slavljenje ekvinocija temeljilo se na masivnom spomeniku Kulkulcan/Quetzalcoatl na piramidi Chichén-Itzá. Stepenice piramide su orijentirane tako da proljetni i jesenski ekvinocij bacaju jedinstvenu sjenu; iluzija koja je namijenjena da izgleda kao da se zmija kreće niz stepenice, s repom na vrhu koji se spaja s glavom na dnu. Ljudi putuju iz daleka i naširoko kako bi vidjeli Chichén-Itzá, ali za Maje je to predstavljalo dva puta godišnje njihov poštovani bog, Kulkulcan/Quetzalcoatl, koji je osobno posjećivao hram.
Za budiste ekvinocij ima vrlo posebno značenje. Budući da je ekvinocij vrijeme kada su dan i noć jednake duljine, budisti vjeruju da je to simbol spajanja duhovnog i fizičkog svijeta i predstavlja ravnotežu između svjetla i tame. Ekvinocij je za njih toliko važno vrijeme da je dan jesenskog ekvinocija državni praznik. Tradicionalna budistička ceremonija ekvinocija poznata je kao Higan. Higan na sanskrtu znači "druga obala" i opisuje nirvanu - stanje blaženstva i prosvjetljenja koje se postiže nakon smrti. Tijekom šest dana budisti odaju počast svojim precima čišćenjem njihovih grobova i prinosom svježeg cvijeća, tamjana, kuglica slatke riže zvanih OHAGI i molitvi.
Hinduistička religija ima slavlja za sva četiri godišnja doba, ali jesenji ekvinocij se najviše slavi od svih. Sharada Navaratri, također poznat kao Maha Navaratri, počinje prvog dana (pratipada) četrnaest dana lunarnog mjeseca Ashwin (rujan-listopad), a traje deset dana i devet noći. Većina također slavi kroz post, meditaciju i štovanje. Svaki dan slavi drugu božicu, iako je svaka božica manifestacija božice Durge i tijekom devet dana ona se štuje u mnogim oblicima.
Jesenske dekoracije - Inspiracija za dom
Dok se lišće mijenja u prekrasne nijanse zlatne, crvene i narančaste boje, jesen nam donosi osjećaj topline, ugodnosti i obilje. To je savršeno vrijeme za unijeti jesenski duh i atmosferu u svoj dom kroz kreativne dekoracije koje će stvoriti ugodno okruženje za vas i vaše najmilije. Jesenska dekoracija može transformirati vaš dom u prostor koji će dočekati hladnije dane s toplinom i stilom. Pružite svom domu prekrasan jesenski izgled i stvorite atmosferu koja će vas oduševiti i ispunjavati toplinom
Ideje za stolne aranžmane
Zamijenite svoju tradicionalnu vazu nekom sezonskom posudom. Izdubite bundevu (bilo pravu ili lažnu) i unutra posložite buket šarenog cvijeća.
Skupite elemente kao što su grane drveća, šišarke, žireve i lišće da ukrasite svoj stol. Ubacite ova prirodna otkrića između postava, dodajte svijećnjake i druge ukrasne predmete kako biste stvorili ležeran, slojeviti raspored.
Obložite svoj stol svijetloplavim stolnjakom i rasporedite trag raznobojnog jesenskog lišća niz tkaninu. Postavite veliku bundevu u središte, zatim dodajte jabuke kruške i suho cvijeće.
Ljubičasti kupus i artičoke na primjer prekrasni su dodaci jesenskim cvjetnim aranžmanima. Ova jesenska središnja ideja mijenja tradicionalne narančaste i crvene nijanse za živopisne ljubičaste, ružičaste i zelene tonove kako bi oblikovala hrabar, neočekivan izgled.
Ukrasne svijeće i svjetiljke
Ukrasne svijeće i svjetiljke mogu biti izvrsna dodatna dekoracija za jesenski stol.
- Postavite središnji dio stola s nekoliko svijeća u različitim visinama. Možete odabrati svijeće u jesenskim bojama poput zlatne, bakrene ili tamno crvene. Kombinirajte ih s jednostavnim, elegantnim svjetiljkama ili staklenim svijećnjacima kako biste dodali sofisticirani dodir.
- Koristite drvene ili keramičke svjetiljke s prirodnim izgledom. Možete dodati grančice, šišarke ili suho lišće oko svjetiljki kako biste stvorili rustikalni dojam. Izaberite svijeće u bojama poput smeđe, zelene ili narančaste kako biste upotpunili jesenski izgled.
- Odaberite svijeće s mirisom koji odražava jesensko raspoloženje poput cimeta, bundeve ili jabuke. Osim vizualnog dojma, ovi mirisi će unijeti dodatni osjetilni užitak u prostor.
Kreativne ideje za jesenske DIY projekte
Izradite jedinstvene aranžmane s kombinacijom cvijeća i led lampica. Možete koristiti staklene posude, transparentne tegle ili dekorativne čaše kao bazu. Napunite ih suhim lišćem, cvijećem, grančicama ili kamenčićima, a zatim dodajte lampice različitih veličina i oblika.
Ukrasite prednje stepenice ili kućni prag jesenskim plodovima poput tikvi, kukuruza i suhog bilja.
Prstenovi za salvete od lišća i šišarki - Listovi u obliku hrasta izrezani iz komadića tkanine povezuju se mini borovim češerima koji su obojani zlatnom bojom. Zavežite oko salvete odgovarajuće boje za prikladnu postavku stola.
Karirano i drveno postavljanje stola - Započnite rezanjem vintage vunene deke na podmetače. Izbušite rupe u maticama i provucite žicu ili špagu kako biste stvorili prstene za salvete. Na kraju napišite imena gostiju na nove ili starinske drvene žlice kako biste izradili slatke kartice.
Cvjetni aranžman - Odaberite hrabre crvene i žute cvjetove umjesto uobičajenih prigušenih jesenskih tonova. U vintage limenku ili drugu omiljenu posudu prvo dodajte cvijeće, zatim umiješajte jesenje lišće, bobice, lišće magnolije. Počnite s krućim komadima kako biste napravili jaku podlogu, a zatim prijeđite na mekše, osjetljivije materijale. Završite ga vrpcom vezanom od suhih tikvica.
Izrada vijenaca od suhog lišća
Sve što trebate za izradu ove jesenske rukotvorine je glicerin i organski omekšivač koji sprječava isušivanje lišća. Ova metoda također će raditi sa zelenim proljetnim i ljetnim lišćem. Proces zahtijeva malo eksperimentiranja, budući da neki listovi ne podnose dobro glicerin. Ali oni koji jesu bit će lijepi i trajat će dovoljno dugo da se trud isplati.
Za najbolje rezultate, uvijek režite grane u hladnim večernjim satima i nikada ne koristite lišće koje je prošlo kroz mraz.
Što ćete trebati?
- Izrežite grane s lišćem
- Čekić
- Duboka kanta
- Komplet za PH testiranje (limunov sok ili limeta u prahu, ako je pH isključen)
- Glicerin (dostupan u lokalnim ljekarnama)
- Škare za obrezivanje ili ručna pila
- Surfaktant
- Cvjećarska žica; oblik vijenca
Upute
- Odaberite desetak malih ali poput lišća teških grana s drveća na vrhuncu boje. Za najbolje rezultate režite grane noću. Važno je koristiti one koje ove sezone nisu pretrpjele mraz, jer postupak neće djelovati na lišću koje je pretrpjelo mraz. Imajte na umu da će glicerin promijeniti boju lišća. Žute najbolje reagiraju postaju intenzivnije; crvene i narančaste boje postaju rumeno smeđe; a zeleni listovi magnolije poprimaju boju kestena, ali zadržavaju svoj sjajni furnir.
- Odrežite grane s drveća škarama za obrezivanje ili ručnom pilom. Zalupajte kraj svake grane čekićem kako biste otkrili njezin krvožilni sustav.
- Napunite duboku kantu vode. Ispitajte vodu priborom za testiranje pH kako biste bili sigurni da ima pH između 3 i 4. (Ako je pH previsok, dodajte limunsku kiselinu—limunov sok. Ako je prenizak, dodajte limetu u prahu.) Dodajte (2 šalice plus 2 žlice) glicerina i 4 do 5 kapi surfaktanta u vodu. Surfaktant razgrađuje molekule glicerina na manje molekule, omogućujući granama da lakše apsorbiraju glicerin.
- Stavite grane u kantu; stavite ih dalje od sunčeve svjetlosti dok grane i lišće upijaju glicerin. Nakon tri do pet dana, lišće će biti podatno. Granama magnolije može trebati tri do šest tjedana da upiju glicerin.
- Pokupite lišće s grana i cvjećarskom žicom povežite ga u male grozdove. Postavite grozd na obliku vijenca i zavežite ga žicom da ostane na mjestu. Ožičite drugu hrpu tako da lišće preklapa ožičene stabljike. Nastavite dok se krug ne završi.
Kuhanje i pečenje jesenskih delicija
Jesenske juhe i variva
Kad iznenada osjetite potrebu da izvučete sve svoje debele, udobne džempere iz ormara i navučete čupave papuče, znajte da je jesen blizu. Jesen je savršeno vrijeme za recepte za juhe i variva. Postoji nešto u vezi s početkom nižih temperatura i mijenjanjem lišća zbog čega se ideja sklupčanja kod kuće i grijanja čini boljom od bilo koje druge aktivnosti.
Gulaš od govedine i butternut tikve
Ovu omiljenu zimsku tikvicu često ćete naći pečenu sa smeđim šećerom ili pasiranu za pripremu lijepe, jesenske juhe, ali ove godine mijenjamo stvari. Aroma ovog gulaša koji se krčka na ploči štednjaka je moćna; prekrasan je za hladan ili kišan dan proveden unutra. Poslužite uz hrskavo dizano tijesto ili kukuruzni kruh i čašu crnog vina.
Pileći čili
Prepun sezonskog povrća, začina i nasjeckane piletine na žaru, ovo je svježija alternativa tradicionalnom goveđem čiliju. Pogodnost delikatesne piletine, hranjiva kvaliteta sezonskog povrća i puni okus tradicionalnih začina za čili zajedno stvaraju ovaj ugodan lonac s čilijem od piletine.
Juha od luka
Postoji li išta utješnije na prohladan dan od vruće zdjele francuske juhe od luka? Osobito uz deblju šnitu prepečenog kruha napunjenu rastopljenim sirom i puno karameliziranog luka. Francuska juha od luka, ili soupe à l'oignon gratinée, klasično je francusko jelo napravljeno od karameliziranog luka i goveđeg temeljca ili juhe.
Juha je prelivena kruhom i sirom, a zatim gratinirana do bogate, gnjecave savršenosti. Tradicionalno se poslužuje u keramičkom loncu s drškom.
Pečenje sezonskih plodova
Nevjerojatno je jednostavno: nije potrebna kora ili druge posebne tehnike, nema mjerenja i nema preciznog određivanja vremena. Samo narežite onoliko voća koliko želite upotrijebiti, ogulite ga ili ne, i bacite ga u tavu.
Poprskajte malo vina, malo meda, možda nekoliko grančica začinskog bilja i pustite da se peče dok ne bude dovoljno pečeno prema vašem ukusu ili vremenu koje imate. Poslužite toplo ili hladno, sa sladoledom ili bez. Prekrasno i prirodno bez glutena i mliječnih proizvoda.
Kreativni recepti za jesenske slastice
Jesenski okusi mogu uključivati sve, od jabuka i cimeta, brusnica, banane do prženih oraha.
Pite i kolačići su sjajni ali ako želite proslaviti ovu jesen, torta je najbolja opcija. Sezona je kratka, pa bacite se na pečenje.
Tražite slatkiš za doručak ove jeseni? Preskočite ista peciva u lokalnom kafiću i sami ispecite banana kruh. Isprobajte tortu od brusnice, tortu od jabukovače i krafne, hrskavu tortu od jabuke ili tortu od jabuke i kave.
Tražite više od popodnevnog preuzimanja? Za to su stvoreni kolačići. Isprobajte kolače sa začinima od bundeve, kolače od bundeve punjene čokoladom, kolače od slatkog krumpira.
Isprobajte tortu od slatkog krumpira, hrskavu tortu od sira i jabuka ili roladu od sira i bundeve.
Učinit će da se svaki za koga ih ispečete ove jeseni osjeća posebno.
Topla jesenska pića
Jednostavno se čini u redu sklupčati se uz finu, zaparenu šalicu tople čokolade u toploj jesenskoj noći, zar ne? Koja je jedna stvar koja doista definira jesen? Topli napici!
- Topli napitak od jabuke i mrkve
- Vrući čaj od đumbira
- Domaća topla jabukovača
- Čaj od jabučnog octa i cimeta
- Topla čokolada
- Toplo začinjeno mlijeko od kokosa i badema
Shopping inspiracija uz Bima web shop
Posuđe i kuhinjski aparati za jesenske specijalitete
Jesen je vrijeme kada kuhinje mirišu na ukusne specijalitete, a za pripremu tih jela ključno je imati odgovarajuće posuđe i kuhinjske aparate. Bima nudi širok asortiman lonaca za tople juhe koje će vas ugrijati u hladnim jesenskim danima, kao i tave za savršeno prženje svježeg povrća i sočnog voća.
Uz to, njihove praktične posudice za serviranje omogućit će vam da s ponosom predstavite svoje jesenske delicije. Prepustite se jesenskim kulinarskim izazovima s Bimom i osigurajte si kvalitetno posuđe za svoje omiljene recepte.
Jesenske igračke i aktivnosti za djecu
Jesen je idealno vrijeme za razne aktivnosti i igre s djecom, a Bima ima sjajnu ponudu jesenskih igračaka. Njihovi traktori na pedale s prikolicom omogućuju djeci da se zabave i pomognu roditeljima u sakupljanju otpalog lišća. Također, njihove kućice za igru pružaju sigurno utočište u hladnijim i vjetrovitim jesenskim danima.
Uz bogat izbor igračaka za igru u kući i društvenih igara, djeca će biti zauzeta i zabavljena tijekom cijele jeseni. Iskoristite jesensko razdoblje za nezaboravne trenutke igre i zabave s Bimom.
Dekoracije i pokloni za stvaranje tople jesenske atmosfere
Jesen je vrijeme kada želimo unijeti toplinu i ugodnost u naš dom, a Bima nudi prekrasne dekoracije i poklone koji će stvoriti tu toplu jesensku atmosferu. Njihove zidne slike s raznim motivima dodat će šarm i boje u prostor, dok noćne lampice pružaju ugodno osvjetljenje za opuštanje i uživanje.
Također, njihove elegantne vaze za cvijeće omogućuju vam da unesete prirodu i svježinu u interijer. Prepustite se jesenskom ugođaju uz Bimu i uljepšajte svoj dom s njihovim dekoracijama i poklonima.
Prvi dan jeseni - Česta pitanja
Kada je prvi dan jeseni?
Prvi dan jeseni obično se javlja 22. ili 23. rujna na sjevernoj polutki, ovisno o kalendaru.
Koja je posebnost prvog dana jeseni?
Prvi dan jeseni označava prelazak iz ljeta u jesen te donosi promjene u prirodi, temperaturi i svjetlosnom režimu.
Koje su karakteristične boje jeseni?
Karakteristične boje jeseni su nijanse crvene, žute, narančaste i smeđe. Lišće mijenja boje i stvara prekrasne pejzaže.
Koji su tradicionalni običaji vezani za prvi dan jeseni?
Tradicionalni običaji uključuju sakupljanje plodova i bilja, izradu jesenskih vijenaca, pripremu zimnice te čišćenje doma.
Kako se moda mijenja s dolaskom jeseni?
Moda se mijenja s dolaskom jeseni, uključujući nošenje slojevite odjeće, toplijih boja i korištenje jesenskih materijala poput vune i kože.
Koje su aktivnosti na otvorenom popularne tijekom jeseni?
Tijekom jeseni popularne aktivnosti na otvorenom uključuju šetnje u prirodi, berbu gljiva, vožnju bicikla i piknike s obitelji i prijateljima.
Kako mogu njegovati kožu tijekom jeseni?
Za njegu kože tijekom jeseni preporučuje se hidratacija, korištenje hranjivih krema i ulja te zaštita od hladnoće i vjetra.
Koji su jesenski plodovi?
Jabuke, kruške, grožđe, bundeva, šljive, dunje, naranče, šipak, lijeska, kesteni.
Kako mogu iskoristiti jesenske plodove u kuhinji?
Jesenski plodovi mogu se iskoristiti u pripremi toplih juha, variva, pečenja, kolača, kompota i drugih ukusnih jela.
Koji su popularni jesenski festivali i događaji?
Popularni jesenski festivali i događaji uključuju Oktoberfest, Halloween i Dan zahvalnosti.
Gdje mogu pronaći inspiraciju za jesenski dekor?
Možete pronaći inspiraciju za jesenski dekor u trgovinama poput Bima web shopa koji nudi širok izbor posuđa, dekoracija i sezonskih artikala.
Što ljudi rade u jesen?
Tijekom jeseni ljudi uživaju u šetnjama u prirodi, berbi jesenskih plodova, pripremi zimnice, posjetima festivalima i sajmovima, dekoriranju domova, konzumiranju toplih napitaka, sportskim aktivnostima na otvorenom te obilježavanju jesenskih blagdana.
Zašto lišće opada u jesen?
Lišće opada u jesen zbog prirodnog procesa poznatog kao abscizija. Kako se dani skraćuju i temperature padaju, biljke smanjuju proizvodnju klorofila, pigmenta odgovornog za zelenu boju lišća. To otkriva druge pigmente, poput karotenoida, koji daju jesenske boje poput crvene, žute i narančaste.
Tijekom tog vremena, biljke formiraju sloj abscizijskog tkiva između lista i grane, što ograničava protok hranjivih tvari. Konačno, list se odbacuje kako bi se biljka zaštitila od gubitka vode i hladnih zimskih uvjeta.
Što sijati i saditi u jesen?
Jesen je pogodno vrijeme za sijanje lukovica cvijeća poput tulipana i narcisa, kao i povrća poput mrkve i salate. Možete također saditi trajnice, uzgajati začinsko bilje i voćke te presađivati drveće i grmlje. Važno je prilagoditi odabir biljaka klimatskim uvjetima vašeg područja i pažljivo slijediti upute za sadnju i održavanje.