Nasladite se osvježavajućim desertom koji će vaša nepca očarati svojom jednostavnom, ali nevjerojatnom aromom - sorbetom. Kada pomislite na sladoled, vjerojatno vam padaju na pamet kuglice bogatog mliječnog sladoleda u čaši. Međutim, sorbet je iznenađujuće drugačiji. Ovaj bezmliječni, voćni desert može vas oduševiti svojim jednostavnim sastojcima i svježim okusom. Iako se sorbet često pogrešno naziva sladoledom, ova poslastica se ističe svojom laganom teksturom i čistim voćnim okusom.
U ovom blogu istražit ćemo podrijetlo sorbeta, njegovu pripremu i nevjerojatne okuse koje možete istražiti.
Pripremite se da zakoračite u svijet osvježavajućeg užitka i otkrijete što sorbet čini tako posebnim.
Što je sorbet?
Sorbet, sorbetto na talijanskom, je smrznuta slastica napravljena od vode zaslađene šećerom s okusom voćnog soka, voćne kaše ili ponekad čak i voćnog likera. Sorbet se različito objašnjava kao rimski ili perzijski izum. Ime dolazi od latinskog glagola "sorbere" i modernog talijanskog glagola sorbire, što znači jesti i piti u isto vrijeme. Oblik imenice, sorbetto, mješavina je čvrste i tekuće hrane.
Sorbet se ponekad poslužuje između slijedova kao način čišćenja nepca prije glavnog jela. Sorbet je sočan i osvježavajući, ali budući da u njemu nema umiješanog zraka, njegov okus i konzistencija su izvrsno gusti i intenzivni.
Sorbet ima manje kalorija od sladoleda i drugih smrznutih slastica i nema masnoće. Sadržaj voća također ga čini bogatim vitaminom C. Taj udio voća također znači da sadrži prilično malo šećera, a ako ga uspoređujemo sa sladoledom i gelatom, ima manje kalcija, vitamina A i željeza.
Povijest
Prema povijesti prva osoba koja je zabilježila recept za sorbetto (sorbet) u 1600-ima bio je čovjek po imenu Antonio Latini. Radio je za španjolskog potkralja u Napulju i bio je odgovoran za razvoj prvog službenog sladoleda.
Prema legendi rimski car Neron navodno je izumio sorbet nakon što je od svojih robova zahtijevao da skupljaju snijeg s vrhova planina gdje snijeg dolazi s medom i voćnim sokom.
Još jedna priča koja je kružila tvrdi da porijeklo sorbeta dolazi iz Azije.
Neki vjeruju da su kineski izumitelji imali sličnu poslasticu na bazi leda u kojoj su carevi često uživali za vrijeme obroka.
U svakom slučaju ne možemo poreći da su ove ledene poslastice istinski dekadentne i da u njima danas mnogi uživaju.
Sorbet vs Šerbet
Sorbet i šerbet - Iako zvuče prilično slično ove smrznute poslastice zapravo se jako razlikuju jedna od druge, posebno u usporedbi s drugim smrznutim poslasticama poput sladoleda. Što je najvažnije sorbet se nije uvijek koristio kao jednostavan desert. Tradicionalno se koristi kao sredstvo za čišćenje nepca između sljedova kako se okusi ne bi "pomiješali" tijekom duge večere. Tek u 17. stoljeću sorbet je postao popularan kao desert.
- Sorbet možete napraviti kombiniranjem šećera, vode i aroma—obično svježeg voća, voćnog pirea i voćnog soka—a zatim ga često napravite u aparatu za pravljenje sladoleda.
- Šerbet iako je također na bazi voća, šerbet je smrznuti desert koji sadrži mlijeko, vrhnje ili čak mlaćenicu.
- Sladoled napravljen je od 100% mliječnih proizvoda – mlijeka i proizvoda od mlijeka. Smrznuti deserti rade se s biljnim uljima, kao što su palmino ulje, ulje koštica ili kokosovo ulje.
Sorbet od limuna
Sorbet od limuna - Jamie Oliver recept:
Original recept možete vidjeti ovdje - https://www.jamieoliver.com/recipes/fruit-recipes/lemon-sorbet/
Sastojci:
- 150 g šećera
- 8 limuna (trebalo bi vam dati oko 300 ml soka)
- Možete dodati i čašicu votke ili rakije – samo za odrasle!
Postupak:
- U lonac sitno narendajte koricu limuna, dodajte šećer i 250 ml hladne vode i zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, oko 5 minuta.
- Smjesu procijedite kroz gusto cjedilo u zdjelu, vratite pola limunove korice u tekućinu (ostatak bacite). Iscijedite sok od limuna, uhvatite koštice prstima.
- Dobro promiješajte, ostavite da se malo ohladi, zatim ohladite u zamrzivaču oko 30 minuta prije nego što ga izvadite.
- Prebacite u aparat za sladoled i mućkajte dok ne dobije teksturu sorbeta.
- Stavite ga u plastičnu posudu i zamrznite 2 sata da se stegne prije posluživanja.
Nutritivne vrijednosti:
- Kalorije - 79
- Masti - 0g
- Šećeri - 19,3 g
- Protein - 0,2 g
- Ugljikohidrati - 19,3 g
Sorbet vs Ice cream
Razlika između sladoleda i sorbeta također se temelji na tome koriste li se mliječni proizvodi ili ne. Sladoled uvijek sadrži vrhnje i/ili mlijeko kao glavne sastojke, dok sorbet tradicionalno nikada ne uključuje mliječne proizvode ili jaja, već se primarno radi od voćnog soka ili voćne kaše.
Ako su vam ciljevi gubitak težine, smanjenje kalorija i zdravije srce, ima smisla odabrati sorbet.
Sorbet s šampanjcem
Sastojci:
- 450 ml sorbeta (jagoda, limun)
- boca (750 ml) pjenušavog vina
- 1-2 žličice vermuta
- 1-2 žličice votke
- svježe mente ili kriške limuna za ukras
Upute:
- U posudi pomiješajte sorbet od limuna ili jagoda i bocu pjenušca u višenamjenskom mikseru i dodajte žličicu ili dvije vermuta i votke po ukusu.
- Ulijte u čaše za šampanjac, ukrasite mentom ili kriškom limuna i poslužite sa slamkom.
Uživajte!!