Na Badnjak, obitelji diljem svijeta okupljaju se kako bi zajedno proslavili Božić, a hrana ima posebno važnu ulogu u ovom blagdanu. Jedno od tradicionalnih jela koja se često pripremaju na Badnjak je bakalar na bijelo. Bakalar na badnjak je jelo s bogatom poviješću i ukusom koji uvijek osvaja srca i nepce.
Za pripremu bakalara na badnjak, potrebno je nabaviti sušeni bakalar, koji se prije pripreme natapa kako bi se uklonila višak soli. Bakalar se namoči u vodi, a voda se mijenja nekoliko puta tijekom dana. Ovaj postupak traje nekoliko dana kako bi se bakalar potpuno očistio od soli.
Nakon što je bakalar spreman za pripremu, obično se kuha u vodi s dodatkom maslinova ulja i češnjaka. Maslinovo ulje daje jelu bogat okus i aromu. Bakalar se kuha dok ne postane nježan i lako se mrvlji vilicom.
Jelo se obično poslužuje na Badnjak kao glavno jelo obiteljskog ručka ili večere. Bakalar na badnjak često se kombinira s krumpirom ili drugim prilozima po želji. Običaj je da se cijela obitelj okupi za stolom i zajedno uživa u ovom ukusnom jelu.
I kao što tradicija nalaže, obroci na Badnjak su obično posni, bez mesa, kako bi se označilo vrijeme čekanja na rođenje Isusa Krista. Bakalar je stoga idealan izbor jer je riblje jelo i savršeno se uklapa u tu tradiciju.
Ako je bakalar na badnjak pripremljen s ljubavlju i pažnjom, bit će prava poslastica za cijelu obitelj. Badnjak je vrijeme kada se uživa u zajedništvu obitelji, tradicijama i ukusnoj hrani koja spaja generacije. Bez obzira da li ste tradicionalist ili eksperimentator, bakalar na badnjak je jelo koje će vam se svidjeti, a tradicija će vas okupiti oko stola i stvoriti nezaboravne uspomene.
U nastavku ostala jela po izboru Bime!
Tražite najbolje recepte za Badnjak?
Bez obzira na to kako slavite mi vam donosimo nekoliko prefinih recepata koji će ugoditi i najzahtjevnijem nepcu. Želite središnji predmet koji zaustavlja predstavu? Naši recepti za pečenu govedinu, začinjenu patku i glaziranu šunku zasigurno će pogoditi.
Postoji nešto u noći prije Božića što je jednostavno čarobno. Možda su to hrpe darova zamotanih ispod bora ili tanjur s božićnim kolačićima ostavljen za Djeda Božićnjaka. U svakom slučaju u zraku je osjećaj uzbuđenja koji nas priprema da započnemo praznike.
Bez obzira organizirate li veliku božićnu zabavu ili ležerniji obiteljski ručak, naš popis ideja za božićnu večeru pomoći će vam da večer bude uspješna. Naći ćete sve, od predjela za božićne zabave do božićnih koktela. Naravno, zadržali smo recepte jednostavnima jer znamo da ćete i vi biti zauzeti pripremanjem velikog božićnog doručka.
Ima li boljeg načina za početak nego božićnom večerom za vas i vaše najmilije?!
Niste sigurni odakle početi? Mi ćemo vam olakšati izbor, isprobajte neke od naših preporuka.
Bez obzira koji jelovnik za Badnjak odabrali, svi će se dobro sljubiti s vašim omiljenim božićnim desertima praćenim božićnim filmom—to je noć koju vaša obitelj nikada neće zaboraviti!
Što kuhati za Badnjak?
Za početak donosimo par recepata za jednostavna i brza, a opet fina predjela. Brza su za pripremu, ali će dodati poseban šarm vašem Badnjaku.
Pašteta od tunjevine
Pašteta od tunjevine je savršeno brzo i ukusno predjelo koje će zadovoljiti svačiji ukus. Slijedite ove jednostavne korake i impresionirajte svoje goste sa svojim kulinarskim umijećem. Bez obzira jeste li iskusni kuhar ili početnik, ova pašteta je pravi izbor za brzu i ukusnu zakusku. Uživajte u pašteti od tunjevine i razveselite svoje nepce!
Sastojci:
- Tuna iz Konzerve: Tuna je glavni sastojak ove paštete, stoga odaberite kvalitetnu tunu iz konzerve. Možete koristiti tunu u komadima ili komadićima.
- Tvrdo Kuhani Žumanjak: Tri tvrdo kuhana žumanjka dodaju kremastu teksturu pašteti.
- Maslinovo Ulje: Dodajte tri velike žlice maslinovog ulja za bogat okus.
- Kapare: Velika žlica kapara donosi pikantan okus i teksturu pašteti.
- Krastavci: Pet manjih kiselih krastavaca dodaju svježinu i hrskavost.
- Češnjak: Tri režnja češnjaka će dodati aromu pašteti.
- Senf: Dvije male žličice senfa će poboljšati okus.
- Kiselo Vrhnje: Dvije do tri žlice kiselog vrhnja dodaju kremoznost pašteti.
- Limunov Sok: Par kapi limunovog soka osvježava paštetu.
Priprema:
Pripremite sve sastojke. Krastavce i češnjak prethodno usitnite kako bi se proces miješanja olakšao.
Svi pripremljeni sastojci idu u blender. Miksajte dok se sastojci potpuno ne sjedine, a krupne namirnice postanu usitnjene.
Ako smjesa ispadne pregusta, dodajte malo maslinovog ulja ili kiselog vrhnja kako biste postigli željenu konzistenciju.
Ako je smjesa prerijetka, dodajte još tunjevine kako biste postigli željenu gustoću.
Sirna plata
Sirna plata je omiljena poslastica koja se često poslužuje na raznim okupljanjima i proslavama. Sastavljanje savršene sirne plate zahtijeva pažljiv izbor sireva, povrća i orašastih plodova kako bi se postigao bogat i raznovrstan okus.
Prilikom aranžiranja sirne plate, rasporedite različite vrste sireva po dasci, oko njih rasporedite razno povrće i orašaste plodove kako biste stvorili atraktivan izgled. Poslužite je s kriškama svježeg kruha ili krekerima. S obzirom na raznolikost okusa i tekstura, sirna plata će zadovoljiti sva nepca i biti sjajno dodatak vašem stolu na svakom okupljanju.
Sirevi:
- Meki Sirevi: Uključite meke sireve poput kremastog kozjeg sira, briea ili camemberta. Oni imaju nježnu teksturu i blag, kremast okus.
- Polutvrdi Sirevi: Dodajte nekoliko polutvrdih sireva kao što su cheddar, gouda ili edam. Oni imaju bogatiji okus i čvršću teksturu.
- Tvrdi Sirevi: Uvrstite i nekoliko tvrdih sireva kao što su parmezan, pecorino ili manchego. Oni će donijeti intenzivan okus i čvrstu teksturu.
Povrće:
- Cherry Rajčice: Cherry rajčice su odličan izbor za sirnu platu jer donose svježinu i slatkoću.
- Klasična Salata: Listove svježe salate poput rukole ili baby špinata možete koristiti kao podlogu za sirne komade.
- Kiselkasto Povrće: Dodajte kiselo povrće poput kornišona, maslina ili mariniranih artičoka za kontrast okusima.
Orašasti Plodovi:
- Bademi: Slani bademi pružaju hrskavu teksturu i blagu slanost koja savršeno dopunjuje sir.
- Lješnjaci: Lješnjaci donose bogat orašasti okus koji se odlično slaže s mnogim sirevima.
- Orasi: Orasi su odličan dodatak za dodatnu hrskavost i punoću okusa.
Punjene pastrve i krumpir s blitvom
Ovaj recept donosi savršenu ravnotežu okusa i kombinira bogatstvo pastrve sa svježinom blitve i krumpira.
Sastojci za Pastrvu:
- 4 pastrve
- 1 luk
- 6 režnja češnjaka
- Svježi peršin
- Svježi ružmarin
- 1 limun
- Sol
- Papar
- Maslinovo ulje
Sastojci za Blitvu s Krumpirom:
- Vezica blitve
- 2 krumpira
- 2 režnja češnjaka
- Sol
- Papar
- Maslinovo ulje
Priprema:
Pastrve pažljivo očistite, a zatim ih temeljito posušite kuhinjskim papirom. Dijagonalno zarežite svaku pastrvu s jedne strane sve do kosti. Posolite i popaprite ih.
Luk, češnjak i svježi peršin fino nasjeckajte. Posolite, popaprite i začinite maslinovim uljem. Napunite pastrve pripremljenim nadjevom. U unutarnji dio pastrve stavite grančicu svježeg ružmarina.
Preko pastrvi stavite kriške limuna. Stavite punjene pastrve u pekač, prelijte ih maslinovim uljem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju.
Krumpir narežite na kockice i skuhajte.
U tavi popržite malo češnjaka i dodajte narezanu blitvu te lagano prodinstajte. Ubacite kuhani krumpir i poslužite kao prilog uz ribu.
Ukoliko ne postite za badnjak, predlažemo jelo purica s mlincima.
Purica s mlincima
Što bi bio blagdanski stol bez mirisne i sočne pečene purice poslužene uz mlince? Ovo tradicionalno jelo ima posebno mjesto na stolu diljem Lijepe Naše. No, priprema purice s mlincima zahtijeva pažnju kako biste osigurali da meso ostane sočno, a mlinci savršeni.
Sastojci (za 6 osoba):
- Svježa purica (cca 3 kg)
- 2 glavice luka
- Svinjska mast
- Sol
- 500 g mlinaca
Priprema purice:
Prvo, posolite puricu i unutarnje i vanjske strane i stavite na rešetku pećnice, ispod koje stavite tepsiju kako bi uhvatila kapljice masti tijekom pečenja.
U malom loncu zagrijte četiri velike žlice svinjske masti (ili ulja) dok ne postane vruća. Prelijte vrelu mast ravnomjerno po površini purice. Ovaj korak je ključan jer će zatvoriti pore na koži i sačuvati sočnost tijekom pečenja.
Luk očistite, prerežite na četvrtine i stavite u tepsiju ispod purice, a zatim sve zalijte s pola litre tople vode.
Puricu težine oko 3 kg pecite dva sata, povremeno je podlijevajući vlastitom masnoćom. Prvih 15 minuta pecite na 240°C, a zatim smanjite temperaturu na 200°C.
Nakon dva sata pečenja, izvadite puricu iz pećnice i premažite je sačuvanom masnoćom od pečenja.
Priprema mlinci:
U veliki lonac stavite dovoljno vode ovisno o količini mlinci koje pripremate.
Mlince natrgajte na manje komade i stavite ih u posudu, zatim prelijte prokuhanom vodom i ostavite ih tri do četiri minute da omekšaju. Nakon toga ih dobro ocijedite.
U tavi zagrijte masnoću od pečenja i dodajte kuhane mlince, pazeći da se ne zalijepe. Dovoljno je samo kratko propržiti mlince kako se ne bi Zalijepili.
Nakon uživanja u ukusnom obroku, ne zaboravimo zasladiti se nekom finom slasticom i pronaći savršeni napitak kako bismo zaokružili gastronomski doživljaj.
Božićni Martini
Božićni martini jednostavno je napraviti. Sve što trebate je shaker za koktele i čaša za martini! Ovaj božićni martini je tu gdje je: sladak, pitak i prekrasno svečan! Recept za božićni martini je aromatizirani martini s votkom koji se pravi sa sokom od brusnice.
Sastojci:
- Sok od brusnice: 100% nezaslađen
- Votka
- Cointreau
- Sok od limuna
- Jednostavan sirup (ili javorov sirup)
Dodajte votku, sok od brusnice, Cointreau, limunov sok i jednostavan sirup u shaker za koktele. Mućkajte 15 sekundi.
Procijedite napitak u čašu i poslužite hladno!
Kako bi izgledalo božićno, upotrijebite svježe brusnice i grančicu ružmarina kao ukras.
Božićni tiramisu
Badnjak je poseban dan koji obilježava blagostanje, obiteljsku toplinu i ljubav. Tiramisu je savršen izbor za ovaj blagdan jer svojim kremastim okusom i aromom kave pruža osjećaj ugode i slavlja. Tradicionalno jelo poput tiramisua može povezati obitelj za stolom i stvoriti nezaboravne trenutke tijekom Badnjaka. Uživajte u svakom zalogaju ovog ukusnog deserta kao slatki završetak obroka u ovo posebno vrijeme godine.
Sastojci:
- 4 žumanjka
- 150 g šećera
- 500 g svježeg sira ili mascarponea
- 2 vanilin šećera
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
- 400 g piškota
- 500 ml skuhane turske kave
- Rum ili liker od kave
- Kakao u prahu
Priprema:
Na pari istucite žumanjke sa šećerom dok ne posvijetle. Ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, umiješajte sir i vanilin šećer. Izmiksajte dok se sve dobro sjedini.
Posebno izmiksajte slatko vrhnje za šlag, pa ga lagano umiješajte u smjesu žumanjaka i sira.
Skuhajte tursku kavu i umiješajte u nju rum ili liker po želji.
Piškote umočite u skuhanu kavu i složite ih u tepsiju ili čaše.
Na piškote stavite sloj kreme, pa ponovno piškote, pa opet kremu. Na kraju sve pospite kakaom u prahu i ostavite par sati u frižideru kako bi se piškoti dobro natopili.
Uživajte!
Česta pitanja:
Koji su neki tradicionalni recepti za jela koja se pripremaju za Badnjak?
Tradicionalna jela za Badnjak uključuju punjenu puricu, bakalar na , paštete od ribe, kiselo zelje s kobasicama te slastice poput orahnjače i medenjaka.
Što je karakteristično za badnju večeru i postoji li neko obavezno jelo?
Badnja večera je obično posna i sastoji se od raznih ribljih i površnih jela, pripremljenih bez mesa. Riba je često obavezno jelo.
Kako pripremiti tradicionalni bakalar na bijelo za Badnjak?
Bakalar na bijelo priprema se tako da se bakalar prethodno namoči u vodi kako bi se oslobodio soli, a zatim kuha s krumpirom i maslinovim uljem. Poslužuje se s maslinama, kaparima i maslinovim uljem.
Koje su neke moderne varijacije tradicionalnih jela?
Moderne varijacije uključuju kreativne recepte poput vegetarijanskog punjenog patlidžana, paštete od avokada i kolača s novim sastojcima kao što su quinoa i batat.
Kako se možemo pripremiti unaprijed za Badnjak kako bismo imali manje stresa oko pripreme hrane?
Priprema unaprijed je ključna. Napravite popis namirnica, isplanirajte recepte i obavite kupovinu unaprijed kako biste izbjegli gužvu u trgovinama dan prije Badnjaka. Također, neka jela možete pripremiti unaprijed i samo ih zagrijati na dan Badnjaka.
Koje su neke alternativne opcije za one koji ne jedu ribu ili su vegetarijanci za Badnjak?
Za vegetarijance ili one koji ne jedu ribu, postoje alternativni recepti kao što su punjene gljive, vegetarijanske lasagne, quinoa salate i razni povrtni paprikaši.
Zaključak!
Badnjak je poseban dan pun čarolije i tradicije, a jelo je ključni dio tog iskustva. Bez obzira jeste li ljubitelj tradicionalnih jela poput punjene purice i bakalara ili preferirate moderne varijacije, Badnjak je vrijeme za okupljanje obitelji i uživanje u ukusnim obrocima.
Pametno planiranje i priprema unaprijed mogu vam uvelike olakšati organizaciju Badnjaka, tako da se možete posvetiti uživanju u blagdanima. Uživajte u hrskavim mlincima, sočnoj purici, raznolikoj sirnoj plati i svim drugim jelima koja ste pripremili s ljubavlju.
Bez obzira koji recepti za Badnjak odabrali, svi će se dobro sljubiti s vašim omiljenim božićnim desertima, dok zajedno gledate božićne filmove i razmjenjujete darove.
Badnjak je poseban trenutak u godini, pa uživajte u njemu sa stilom i okusom!