Bez obzira na to slavite li sa svojom dragom osobom prvi ili deseti, vjerojatno ste već razmišljali o svojim idejama za večeru za Valentinovo. Osmišljavanje savršenog jelovnika za večeru za Valentinovo može biti veliki pritiskak za vas i vašeg partnera, no ipak ne nedostaje načina da impresionirate osobu koju najviše volite uz večeru uz svijeće.
Naši prijedlozi jela za Valentinovo
- Odrezak i cvjetača s kaparama
- Proljetna vegetarijanska tjestenina
- Salata od crvenih citrusa s bobicama, kruškama i narom
- Čokoladni i espresso kolači bez brašna
“Postoje razne vrste ljubavi na ovom svijetu, ali nikad ista ljubav dva puta” - F. Scott Fitzgerald.
Ljubav je dar. Na Valentinovo pokušajte odvojiti trenutak za razmišljanje o načinima na koje različite vrste ljubavi odjekuju kroz vaš život – i gledajte unaprijed na nove načine na koje ona može procvjetati u vama - svaki dan.
I dok 14. veljače svakako možete večerati vani, postoji nešto posebno u pripremi romantične večere kod kuće dok u pozadini sviraju vaše omiljene ljubavne pjesme a vi pijuckate čašu crnog vina.
Koliko često zaboravimo na dobar provod a da to nismo planirali? Odvojite vrijeme za zajedničko kuhanje i učinite iskustvo uzbudljivim dijelom tako što ćete zgrabiti čašu vina, pojačati melodije za improviziranu plesnu zabavu i dobro iskoristiti svoje vještine. Iskoristite svoje vrijeme u kuhinji i noćni spoj više nikada neće biti isti!
Zajedničko kuhanje obroka zabavna je aktivnost za Valentinovo, pogotovo ako tražite jednostavnu ideju za noćni spoj. Romantične večere u udobnosti vašeg doma podižu ugodnu atmosferu dok večer čine posebnom.
Donosimo recepte za večeru za ljubitelje mesa, morskih plodova, tjestenine i one koji slijede vegetarijansku, biljnu ili vegansku prehranu. Ipak, na kraju dana, vaš će partner biti impresioniran svime što kuhate za njega.
Vaš jelovnik za Valentinovo u potpunosti ovisi o vašem ukusu i ukusu vaših partnera. Možete provjeriti što je lokalno u vašem području ako želite imati jelovnik koji odražava ovo doba godine. Što se tiče slijedova, možete se odlučiti za večeru i desert ili se odlučiti za sve s predjelom, glavnim jelom, pićem i desertom. U jelovnik možete dodati i afrodizijake, no što god odabrali nikad ne zaboravite na desert!
Što kuhati za valentinovo?
Donosimo par ideja:
Odrezak i cvjetača s kaparama
SASTOJCI
- 1 velika glavica cvjetače bez jezgre i narezana
- maslinovo ulje
- sol i papar
- 2 odreska oko 250g
- 1 limun
- 1 mali crveni čili, sitno nasjeckan
- svježi peršin sitno nasjeckan
- 2 žlice kapare, grubo nasjeckane
- grožđice, nasjeckane
KORAK 1 -Zagrijte pećnicu na 220°c. Na velikom limu za pečenje s rubom pomiješajte narezanu cvjetaču s 2 žlice ulja i pola žličice soli i papra. Pecite dok ne omekša oko 15 minuta, zatim pecite dok ne porumeni 3 do 4 minute.
KORAK 2 -U međuvremenu zagrijte 2 žličice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Začinite odrezak s pola žličice soli i papra i pecite do željene pečenosti (3 do 4 minute po strani za srednje pečeno). Prebacite na tanjure.
KORAK 3 -Pomoću gulilice za povrće izrežite 3 trake kore s limuna a zatim ga tanko narežite. U maloj zdjelici pomiješajte koru, čili, peršin, kapare, grožđice, ocat i 2 žlice ulja. Poslužite preko odreska i cvjetače.
Proljetna vegetarijanska tjestenina
SASTOJCI
- 300g. fettuccine
- 300g šparoga, obrezanih i narezanih dijagonalno
- maslinovo ulje
- 2 režnja češnjaka, protisnuti
- 1 veliki poriluk, samo bijeli i svijetlozeleni dijelovi, narezan na polumjesec
- 2 žlice. listovi svježeg timijana
- crvena paprike blaga
- sol
- naribana limunova korica plus 3 žlice soka
- Parmezan, naribati
KORAK 1 - skuhati tjesteninu dodajući šparoge tijekom posljednje 2 minute kuhanja.
KORAK 2 - u velikoj tavi zagrijte 2 žlice ulja s češnjakom, porilukom, timijanom, crvene paprike po želji i 1/4 žličice soli na srednje niskoj razini i kuhajte povremeno miješajući dok ne omekša - 12 do 15 minuta.
KORAK 3 -Sačuvajte 1 šalicu vode za kuhanje od tjestenine, zatim ocijedite tjesteninu i šparoge i dodajte smjesi s porilukom. Dodajte sok od limuna, 2 žlice ulja i 1/4 šalice vode od kuhanja tjestenine, promiješajte. Umiješajte parmezana, dodajte još vode od kuhanja ako vam se tjestenina čini suha. Prelijte koricom limuna i parmezanom po želji.
Salata od crvenih citrusa s bobicama, kruškama i narom
SASTOJCI
- 2 crvene naranče
- 1 crveni grejp
- Kruška
- maline
- sjemenke nara
- grčki jogurt
- 4 žličice meda
- korica limete
KORAK 1 - Narežite naranče, grejp i krušku na kriške i podijelite na tanjure.
KORAK 2 - Po vrhu pospite maline i sjemenke nara.
KORAK 3 - Prelijte s ½ šalice grčkog jogurta i pokapajte s 4 žličice meda.
KORAK 4 - Po vrhu naribajte koricu 1 limete.
Čokoladni i espresso kolači bez brašna
Sastojci
- 50 g slanog maslaca, narezanog na kockice, plus još za podmazivanje
- 50 g crne čokolade, sitno nasjeckane
- 1 puna žlica espresso praha
- 50 g mljevenih badema
- 1 srednje jaje
- 50 g šećera
- Šećer u prahu (po želji)
- Jagode za posluživanje (po želji)
- Kalupi od 10 cm u obliku srca ili okrugli kalupi
KORAK 1 -Kalupe namastite i obložite papirom za pečenje.
KORAK 2 - U malom loncu zajedno otopite maslac i čokoladu na vrlo laganoj vatri. Kada se potpuno otopi, umiješajte espresso prah. Maknite s vatre i dodajte mljevene bademe.
KORAK 3 - Odvojite jaje. U čistoj zdjeli umutite bjelanjak i kad se počne pjeniti dodajte žlicu po žlicu polovice šećera dok ne dobijete sjajnu i čvrstu bijelu masu, kao meringue. U drugoj posudi umutite žumanjak zajedno s preostalim šećerom dok ne udvostruči volumen i postane blijedo, kremasto žuto. Lagano umiješajte bjelanjke u žumanjke pa umiješajte otopljenu čokoladnu smjesu.
KORAK 4 - Pećnicu zagrijte na 140°C. Tijesto za kolače ravnomjerno podijelite u pripremljene kalupe i pecite 20-25 minuta.
KORAK 5 - Kolači bi trebali biti suhi na vrhu i čvrsti na dodir. Da provjerite jesu li gotovi, umetnite čačkalicu ili nož u sredinu (neće izaći potpuno čist, ali bi kolač trebao biti mrvičast, a ne tekući).
KORAK 6 - Ostavite da se ohladi najmanje 10 minuta u kalupu i poslužite ili toplo ili na sobnoj temperaturi, posuto šećerom u prahu i/ili kremom ili jagodama po želji.
Nadamo se da smo vas barem potaknuli na zajedničko kuhanje, ipak je hrana put do srca